Πανδημία Κέρδη: Υπερπλούσιοι με 400 δισ. δολάρια την εποχή της πανδημίας
Δέκα από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη αύξησαν τις ήδη τεράστιες περιουσίες τους με περισσότερα από 400 δισ. δολάρια από την έναρξη της πανδημίας. Οι επιχειρήσεις αυτές είχαν «την τύχη» να βρίσκονται σε κλάδους που ενισχύθηκαν από τα lockdown και την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Αντιθέτως κάποιες άλλες, λόγω της πανδημίας είδαν το έδαφος των κερδών τους να χάνεται κάτω από τα πόδια τους. Ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις έχουν χτυπηθεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία και τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 1930.
[caption id="attachment_1664934" align="alignnone" width="1024"] EUROKINISSI[/caption]
Ο συνολικός πλούτος των 651 δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ, έχει πάντως αυξηθεί κατά 1,1 τρισ. δολάρια αυτή την περίοδο
Ο Φρανκ Κλεμέντε, εκ μέρους της οργάνωσης «Αμερικανοί για Φορολογική Δικαιοσύνη», δηλώνει ότι «τα κέρδη τους από την πανδημία είναι τόσο τεράστια που οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής θα μπορούσαν να πληρώσουν για ένα τεράστιο πακέτο ανακούφισης από τον covid και να μην χάσουν καθόλου μερίδιο από τα προκορονοϊού πλούτη τους. Θα μπορούσαν μόνοι τους να προσφέρουν από 3.000 δολάρια βοήθημα σε κάθε Αμερικανό και πάλι η περιουσία τους θα ήταν μεγαλύτερη απ΄ ότι πριν από εννέα μήνες».
Η Άνα Άρενταρ, επικεφαλής της «Καμπάνιας για την ανισότητα της Oxfam», δηλώνει ότι το γεγονός ότι οι πλουσιότεροι των πλουσίων έβγαλαν τόσα πολλά χρήματα κατά την πανδημία, αποδεικνύει ότι «πέρα από κάθε αμφιβολία, το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει προβλήματα. Επιτρέποντας την αύξηση του πλούτου ελάχιστων ανθρώπων, τη στιγμή που εκατοντάδες εκατομμύρια υποφέρουν δεν είναι τίποτα περισσότερο από εγκατάλειψη καθήκοντος».
«Η ακραία φτώχεια αυξάνεται για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία και εκατοντάδες εκατομμύρια αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Σε πολλές περιπτώσεις αυξάνονται τα χρέη τους, μειώνονται τα γεύματά τους και εξαναγκάζονται σε ένδεια. Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να ενισχύουν τους πλουσιότερους. Ένας φόρος πλούτου δεν θα έκανε καμία διαφορά στις περιουσίες τους, όμως θα αποτελούσε σανίδα σωτηρίας για εκείνους που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία» υπογραμμίζει.
Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και ηγέτης της Amazon, είδε τον πλούτο του να αυξάνεται κατά 70 δισ. δολάρια από τον Μάρτιο, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους βασίστηκαν στις υπηρεσίες του αμερικανικού κολοσσού. Οι μετοχές της Amazon έχουν παρουσιάσει άνοδο κατά 90% από τον Μάρτιο. Ο Τζεφ Μπέζος κατέχει ακόμη το 11% των μετοχών και ο πλούτος του έχει αυξηθεί κατά 66% τους τελευταίους μήνες.
Η περιουσία του Έλον Μασκ έχει αυξηθεί κατά 129 δις δολάρια από τον Μάρτιο, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν πως η πανδημία θα οδηγήσει τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν την μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα.
Ο Μασκ κατέχει το 20% της Tesla και είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν επταπλασιάσει την τιμή τους, καθώς η εταιρεία αναμένεται να είναι ο ξεκάθαρος ηγέτης ενός ηλεκτρικού μέλλοντος.
Ο πιο πλούσιος Ευρωπαίος, ο Μπερνάν Αρνό, της Louis Vuitton, είδε την περιουσία του να διπλασιάζεται, καθώς η η ζήτηση για τα προϊόντα της αυξήθηκε σημαντικά.
Ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft, έγινε περίπου 20 δισεκατομμύρια πλουσιότερος και έχει ήδη διαθέσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη εμβολίων και προγραμμάτων υγείας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.