Το στρίψιμο της δεκάρας και η Παπαρίζου: Τα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στο Κύπελλο
Ο Παναθηναϊκός τίθεται αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας (10/01, 21:30) και το flash.gr επιχειρεί να ξεχωρίσει 5+1 στιγμές που «σημάδεψαν» τις αναμετρήσεις τους στο θεσμό.
Από το στρίψιμο της δεκάρας και τις δύο επεισοδιακές διακοπές την δεκαετία του '60, έως την πρόταση του Νίκου Αλέφαντου για... γούρι και την παρουσία της Έλενας Παπαρίζου σαν άλλη... Ζόζεφιν!
Απόλυτο σκοτάδι, επεισόδια και μία «αιώνια»... συμμαχία
Το κλίμα στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 1962 φαινόταν από την αρχή... τεταμένο. Τρεις κόκκινες κάρτες στα πρώτα λεπτά, πολύ κακό ποιοτικά θέαμα και μια κερκίδα που «έβραζε» από τα όσα παρακολουθούσε εντός γηπέδου. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στη διαδικασία της παράτασης και παρά το γεγονός πως είχε αρχίσει στις 5 το απόγευμα, οι πολλές διακοπές και οι καθυστερήσεις στην έναρξη του δευτέρου μέρους, έφεραν το... σκοτάδι.
Φυσικά, εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν προβολείς στο στάδιο και γι' αυτό στο 7ο λεπτό του επιπλέον ημιώρου, ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη. Οι οπαδοί και των δύο ομάδων ήταν έξαλλοι, καθώς θεώρησαν πως οι ποδοσφαιριστές επεδίωξαν την ισοπαλία, ώστε να παιχθεί επαναληπτικός και οι σύλλογοι να εισπράξουν περισσότερα λεφτά από τα εισιτήρια, που αποτελούσε τότε την κύρια πηγή εσόδων τους.
Τα όσα διαδραματίστηκαν δεν επέτρεψαν στην ΕΠΟ να ορίσει ρεβάνς, υπό τον φόβο νέων επεισοδίων και έτσι ουδείς σήκωσε την κούπα. Δύο χρόνια αργότερα (1964), η ιστορία έμελλε να... επαναληφθεί. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κληρώθηκαν μαζί στα ημιτελικά και εκ νέου οι φίλαθλοι... συμμάχησαν μεταξύ τους, εκδηλώνοντας μία επίθεση προς τους παίκτες, πιστεύοντας ξανά πως το παιχνίδι «κατευθύνθηκε» σκοπίμως προς την ισοπαλία.
Τα δοκάρια... ξηλώθηκαν από το έδαφος, οι ποδοσφαιριστές χρειάστηκε να... μεταμφιεστούν ώστε να αποχωρήσουν από το γήπεδο και εν τέλει η ΑΕΚ, που είχε προκριθεί στον τελικό από το άλλο ζευγάρι, ανακηρύχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας!
Το Κύπελλο της... δεκάρας
Το 1969 οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι πέρασαν ξανά στον τελικό. Ο Γιώργος Σιδέρης άνοιξε το σκορ για τους Πειραιώτες, ενώ ο Μίμης Δομάζος ισοφάρισε για το «τριφύλλι». Η ισοπαλία παρέμεινε μετά και την ολοκλήρωση της παράτασης και ο κανονισμός περί επαναληπτικού είχε καταργηθεί. Η διαδικασία των πέναλτι καθιερώθηκε την επόμενη χρονιά, συνεπώς το τρόπαιο κρίθηκε στο... στρίψιμο της δεκάρας!
Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γεώργιος Βλαδίμηρος, διενήργησε την... κλήρωση, εν παρουσία του διαιτητή και των δύο αρχηγών των ομάδων, και το κέρμα «έκατσε» στο πράσινο. «Και πάλι η θεά τύχη μας κυνήγησε. Χάσαμε το Κύπελλο από τα καπρίτσια της τύχης», δήλωσε μετά το τέλος της αναμέτρησης ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων», Γιώργος Σιδέρης.
Το «άκουσα ένα σφύριγμα» του Βαμβακούλα και η κόντρα Σαργκάνη - Φούνες
1988. Παναθηναϊκός εναντίον Ολυμπιακός, ή αλλιώς... Γιώργος Βαρδινογιάννης vs Γιώργος Κοσκωτάς. Οι δύο πρόεδροι αντάλλαξαν χειραψία πριν την έναρξη του τελικού, με τους φωτορεπόρτερ να είναι... αμέτρητοι και να απαθανατίζουν τη στιγμή. Το ματς είχε πολύ... ένταση και ξύλο, ο Δημήτρης Σαραβάκος σκόραρε πριν την ανάπαυλα με πέναλτι, αλλά ο Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες ισοφάρισε με τον ίδιο τρόπο, νικώντας τον Νίκο Σαργκάνη.
Η δυσαρέσκεια σε εκείνο το ματς ήταν έντονη, καθώς αρκετοί οπαδοί του Παναθηναϊκού φέρεται πως θεωρούσαν ότι οι παίκτες τους... εσκεμμένα προσπάθησαν να «πουλήσουν» το παιχνίδι. Αυτό ανέφερε ο Τύπος της εποχής, λόγω τόσο της αποβολής του Κώστα Μπατσινίλα, όσο και της ενέργειας του Νίκου Βαμβακούλα.
Ο «τιραμόλας» έπιασε την μπάλα με τα χεριά εντός της περιοχής της ομάδας του και ο διαιτητής καταλόγισε πέναλτι. «Άκουσα ένα σφύριγμα, δεν ξέρω από που», ανέφερε μεταγενέστερα. Ο Φούνες ευστόχησε εκ νέου από τα «11» βήματα, αλλά ο Χρήστος Δημόπουλος έκανε το 2-2, προτού κάνει μια... χειρονομία προς την κερκίδα και τον κόσμο του Ολυμπιακού.
Το παιχνίδι κρίθηκε στα πέναλτι και με το σκορ στο 4-3 υπέρ του «τριφυλλιού», ο Φούνες βρέθηκε για 3η φορά απέναντι στον Σαργκάνη. Αυτή τη φορά, ο Έλληνας τερματοφύλακας τον «νίκησε» και χάρισε στους «πράσινους» το Κύπελλο Ελλάδας.
Ο «τελικός των κουρεμένων κεφαλιών»
Για τον τελικό του Κυπέλλου το 1993 ο Νίκος Αλέφαντος είχε μια... ιδιαίτερη ιδέα. Ήθελε ο Ολυμπιακός να έχει... γούρι απέναντι στον Παναθηναϊκό και γι' αυτό έπραξε όπως και ο μπασκετικός ΠΑΟΚ του Φαίδωνα Ματθαίου, το 1984 κόντρα στον Άρη. Έτσι, όλοι οι παίκτες του αείμνηστου Αλέφαντου πήραν το μαλλί τους με την... «ψηλή»!
Αυτό, όμως, εν τέλει δεν έφερε τύχη στον Ολυμπιακό. Το γκολ του Κριστόφ Βαζέχα στο 13ο λεπτό χάρισε στον Παναθηναϊκό την κούπα (1-0) και φυσικά το συγκεκριμένο ματς πήρε το παραπάνω παρατσούκλι, ως ο «τελικός των κουρεμένων κεφαλιών».
Η Παπαρίζου σαν άλλη... Ζόζεφιν
Η Ζόζεφιν είχε ενεργή παρουσία στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ το 2022 στο ΟΑΚΑ. Πριν από αυτήν, όμως, σε ένα... εορταστικό πρόγραμμα πριν τη σέντρα, είχε προηγηθεί το μουσικό σόου της Έλενας Παπαρίζου.
Στον τελικό μεταξύ των «πρασίνων» και του Ολυμπιακού το 2004, έναν χρόνο προτού η Ελληνίδα τραγουδίστρια κερδίσει την Eurovision, είχε κάνει την εμφάνισή της στο γήπεδο της Νέας Ιωνίας, πριν το εναρκτήριο λάκτισμα. Στο αγωνιστικό κομμάτι, ξεχώρισε η αλλαγή του Γιώργου Γεωργάτου από τον Νίκο Αλέφαντο... μόλις στο 15ο λεπτό, με την ομάδα του να χάνει στο τέλος με 1-0.
«Νικολάκη ξανά έλα, ξαναέλα να μας δείξεις τη φανέλα»
Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι στον πρώτο αγώνα της προημιτελικής φάσης το 2001 (1-1) και ο επαναληπτικός στη «Λεωφόρο» θα έδινε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό. Οι Πειραιώτες προηγήθηκαν με 2-0, αλλά ο Νίκος Λυμπερόπουλος μείωσε σε 2-1.
Ο Γεωργάτος βρήκε δίχτυα με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι εν συνεχεία για το 3-1 και έδωσε το... σύνθημα στους συμπαίκτες του να δείξουν όλοι μαζί τα ονόματά τους στις φανέλες τους. Ό,τι είχε κάνει, δηλαδή και ο «Λύμπε» στο 1-1 του ΟΑΚΑ, με τους φίλους του Ολυμπιακού να του κάνουν... πλάκα και τους Πειραιώτες να προκρίνονται με συνολικό σκορ 5-2!