Παναθηναϊκός: Οι σταθερές του Βιτόρια και ο «παίχτης – κλειδί»
Ο Παναθηναϊκός μοιάζει να έχει διέλθει σε μία νέα, ελπιδοφόρα περίοδο με τον Ρουί Βιτόρια στον πάγκο.
O Βιτόρια δείχνει να κατευθύνει με ορισμένες και σαφείς οδηγίες τους παίχτες του στον αγωνιστικό χώρο. Αυτός είναι και ο λόγος που το «τριφύλλι» παρουσιάζει αγωνιστική άνοδο και όχι το συνονθύλευμα με τις πράσινες φανέλες που βλέπαμε επί Ντιέγκο Αλόνσο.
Εχει κάνει ο Βιτόρια κάποιου είδους… μαγικά; Σίγουρα όχι, απλά επανέφερε στα αποδυτήρια την ποδοσφαιρική λογική, μιας και ο… ονειροπόλος Ουρουγουανός προπονητής έμοιαζε να ακροβατεί μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.
Ο Πορτογάλος προπονητής είναι ρεαλιστής, γνωρίζει την ποιότητα του ρόστερ που παρέλαβε και δεν χρειάστηκε να «πειράξει» παρά ελάχιστα πράγματα, κυρίως στο μυαλό των παιχτών και στην ψυχολογική τους διαχείριση και δευτερευόντως στις τοποθετήσεις τους στον αγωνιστικό χώρο.
Τι είδαμε στο Αγρίνιο;
Στο πρόσφατο νικηφόρο παιχνίδι στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό, ο Παναθηναϊκός εκκίνησε την αναμέτρηση με το 4-3-3 που υπηρετούσε και επί Ντιέγκο Αλόνσο, με μια ειδοποιό διαφορά όμως. Ο, εν τέλει λυτρωτής, Αράο, τοποθετήθηκε μπροστά από τα στόπερ, χαμήλωνε σωστά στον αγωνιστικό χώρο, αφήνοντας χώρο στους Τσέριν και Ουναΐ να μοιράσουν το μεσοεπιθετικό παιχνίδι των φιλοξενούμενων.
Οι «πράσινοι» κυριάρχησαν στον χώρο του κέντρου και προσπάθησαν να μεταφέρουν την μπάλα στα πλάγια άμεσα, κυρίως στην δεξιά μεριά με κύριους εκφραστές τους Τετέ και Βαγιαννίδη.
Επιπλέον, ο Ινγκασον έπαιξε και πάλι αριστερό στόπερ, αν και είχε ξεκινήσει την χρονιά ως δεξί στόπερ, αποφορτίζοντας τον Γεντβάι από τον ρόλο του «κουβαλητή» της μπάλας με αντίθετο πόδι. Ο Γερεμέγεφ «έσπαγε» την μπάλα και δεν είχε ιδιαίτερη συμμετοχή στις φάσεις, αν και κάνει το δοκάρι με κεφαλιά πριν το πρώτο γκολ του Τζούρισιτς.
Ο Βαγιαννίδης ήταν εξαιρετικός, είχε και πήρε πολλά μέτρα στα δεξιά του γηπέδου, βοηθούμενος από την εξαιρετική κυκλοφορία που είχε ο Παναθηναϊκός. Ο Ελληνας πλάγιος οπισθοφύλακας είναι το «βαρόμετρο» της επιθετικής ανάπτυξης του Παναθηναϊκού και ο Ρουί Βιτόρια ποντάρει πολλά σε εκείνον και τα ανεβάσματά του.
Συνεργάστηκε άψογα με τον Τετέ και θα μπορούσε άνετα να έχει δύο ασίστ, αν η κεφαλιά του Γερεμέγεφ κατέληγε στα δίχτυα και όχι στο δοκάρι ή αν το πλασέ του Τετέ προ του εξουδετερωμένου Τσάβες δεν αποκρουόταν προ της γραμμής από τους Σιέλη και Μαυρία. Ο Βαγιαννίδης «όργωσε» την δεξιά μεριά, όπως πιστοποιεί και το γράφημα παρακάτω.
Μεγάλο ρόλο στην κυριαρχία του πρώτου ημιχρόνου είχε και η σωστή τοποθέτηση του Ουναΐ στο γήπεδο. Ο Μαροκινός γινόταν άμεσα διαθέσιμος και με σωστές διαγώνιες τοποθετήσεις απελευθέρωνε με δύο επαφές (το πολύ) την μπάλα από το σημείο που την παραλάμβανε, κάνοντας προωθητικές ενέργειες. Ο έτερος κεντρικός χαφ, Τσέριν, ήταν επίσης εξαιρετικός στο πρώτο ημίχρονο, με πολύ διάθεση για τρεξίματα και ήθελε συνεχώς την μπάλα στα πόδια του.
Γενικώς, η σταθερά που έχει εντάξει ο Πορτογάλος προπονητής στην ομάδα, το μικρό διάστημα της παρουσίας του, είναι η σωστή τοποθέτηση στον αγωνιστικό χώρο, η ανάληψη ευθύνης και η ταχύτητα και αμεσότητα στις πάσες. Κανένας παίχτης του Παναθηναϊκού, πλην του Ουναΐ σε ελάχιστες περιπτώσεις, δεν κρατάει την μπάλα στα πόδια του παρά για λίγα δευτερόλεπτα.
Στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό ήταν ξεκάθαρη η στόχευση οι επιθέσεις να γίνονται από τα πλάγια, κάτι που αναμένεται να δούμε αν θα συμβεί και με την επιστροφή του Φώτη Ιωαννίδη, ο οποίος θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στο πλάνο του Βιτόρια.
Ο διακαής πόθος του Αλόνσο έγινε ο «παίχτης κλειδί» του Βιτόρια
Είναι πασιφανές ότι ο παίχτης στον οποίο έχει αρχίσει να «χτίζει» την μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση του Παναθηναϊκού ο Ρουί Βιτόρια, είναι ο Αζεντίν Ουναΐ. Ο Μαροκινός χαφ, αποτελούσε διακαή πόθο του Ντιέγκο Αλόνσο, όμως με τον Ουρουγουανό στον πάγκο έδειξε ελάχιστα πράγματα. Με τον Πορτογάλο, όμως, έχει μία ξεκάθαρη αγωνιστική άνοδο, όπως και όλη η ομάδα, δείχνοντας να έχει… ταυτότητα και ρόλο στον αγωνιστικό χώρο.
Ο 24χρονος χαφ είναι βασικός και στα 4 παιχνίδια με τον Ρουί Βιτόρια στον πάγκο, έχοντας διαφοροποιήσει λίγο τον ρόλο του στον αγωνιστικό χώρο, καθώς έχει μεγαλύτερη «ελευθερία» κινήσεων, κουβαλάει περισσότερο μπάλα και μοιράζει το παιχνίδι, με το παιχνίδι του με τον Παναιτωλικό να είναι το καλύτερο που έχει κάνει μέχρι στιγμής με την πράσινη φανέλα.
Όπως μαρτυρούν και οι αριθμοί του, είχε 70 επαφές με την μπάλα και 88% ευστοχία στις πάσες του (52/59), ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι περισσότερες ήταν προωθητικές. Από τα πόδια του έχει ξεκινήσει και η μεγάλη ευκαιρία του Τετέ στο 1-1.
Κεφάλαιο Ιωαννίδης
Ολα αυτά κι ενώ δεν έχει μπει στην «εξίσωση» και ο Φώτης Ιωαννίδης, από τον οποίο ο Παναθηναϊκός περιμένει πάρα πολλά. Ο αρχηγός του «τριφυλλιού» είναι «άσφαιρος» στο πρωτάθλημα, έχοντας μόλις 1 γκολ στα προκριματικά του Conference League με την Λανς εκτός έδρας, έχοντας ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς την φετινή χρονιά.
Ο Βιτόρια γνωρίζει την εγνωσμένη ποιότητα του Ελληνα φορ και αναμένει να σηκώσει στις πλάτες του το επιθετικό φορτίο της ομάδας, αρχικά σκοράροντας γκολ, αλλά δευτερευόντως δημιουργώντας κενούς χώρους στους Τετέ, Πελίστρι, Τζούρισιτς και Μπακασέτα.
Θέλει τον Μπακασέτα «σημείο αναφοράς»
Η είσοδος του Μπακασέτα στο Αγρίνιο δυνάμωσε τον Παναθηναϊκό στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, αν και ο Ελληνας μεσοεπιθετικός ίσως να αισθανόταν λίγο… ξενερωμένος που δεν ξεκίνησε την αναμέτρηση.
Βέβαια, προερχόταν από μικροτραυματισμό με την Εθνική και ίσως το επιτελείο ήθελε να είναι επιφυλακτικό μαζί του. Εξάλλου, από ασίστ του 31χρονου αριστεροπόδαρου προήλθε το γκολ της λύτρωσης στο 90+2’ για τον Παναθηναϊκό.
Σε κάθε περίπτωση, ο Βιτόρια ποντάρει πολλά στην συνεργασία του Μπακασέτα με τους Ουναΐ και Ιωαννίδη στον άξονα, καθώς και στην καλή κάθετη πάσα του αρχηγού της Εθνικής, που μπορεί να ανοίξει χώρους στον «πυραυλοκίνητο» Τετέ.
Από εκεί και πέρα, ο Μαντσίνι δεν έχει «μπει» καθόλου στην εξίσωση φέτος και ο Παναθηναϊκός, αν και διατυμπανίζει ότι κοιτάζει στην αγορά μόνο για σέντερ φορ, ίσως θα πρέπει να ρίξει κλεφτές ματιές και στην θέση του «δεύτερου» εξτρέμ.
Ολα τα «ρισπέκτ» στον Τζούρισιτς
Ο Τζούρισιτς ήταν κοντά στην πόρτα της εξόδου το περασμένο καλοκαίρι, και η έλευση των Τετέ και Πελίστρι του έδειχναν τον δρόμο προς τον πάγκο. Παρ’ όλα αυτά, ο Σέρβος με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο, είναι από την αρχή της σεζόν ο πιο σταθερός παίχτης του «τριφυλλιού».
Οχι τόσο λόγω των 7 γκολ που έχει πετύχει στην σεζόν, όσο για την ενέργεια που βγάζει στον αγωνιστικό χώρο. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως ο 32χρονος άσος διανύει μια δεύτερη νιότη.
Ο Ρουί Βιτόρια τον χρησιμοποίησε κατευθείαν στο βασικό σχήμα, εκμεταλλευόμενος την άριστη σχέση που είχαν από την κοινή τους θητεία στην Μπενφίκα, με τον Σέρβο μεσοεπιθετικό να τον δικαιώνει στο απόλυτο. Ο υγιής Τζούρισιτς μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς στο «τριφύλλι» κι αυτό το γνωρίζουν άπαντες.