Παναγιωτόπουλος: Έρευνα στις Ένοπλες Δυνάμεις για τις διαρροές - Να αντιμετωπίζονται με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα
Έρευνα για διαρροές απορρήτων πληροφοριών για την αμυντική διάταξη στη χώρα προαναγγέλλει ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο κ. Παναγιωτόπουλος -μετά και την τοποθέτησή του στη Βουλή πως δεν έχει νόημα η αντικατασκοπεία αν τα επιτελεία είναι ελβετικό τυρί- τονίζει πως «φαινόμενα διαρροών διαβαθμισμένων πληροφοριών για θέματα ασφάλειας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα».
Οι διαρροές να αντιμετωπίζονται με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα
Χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε στη συνέντευξή του στα «Νέα»: «Δεν αναφέρομαι στο Πεντάγωνο ειδικά, αλλά σε όλο το σύστημα της στρατιωτικής ιεραρχίας από το επίπεδο του υπαξιωματικού και άνω. Η διαρροή οπουδήποτε και σε ΜΜΕ διαβαθμισμένων πληροφοριών για θέματα ασφάλειας όπως π.χ. αποθέματα και δυνατότητες συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κάτι που με προβληματίζει, ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Στη Βουλή έκανα παρότρυνση προς τους αρχηγούς των Επιτελείων να κάνουν ενέργειες για να ελέγξουν αυτό το φαινόμενο. Εκτιμώ ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι για να αντιμετωπίζονται με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα και όχι με χαλαρή αντιμετώπιση. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Θα δώσω κατευθύνσεις άμεσα».
Ισχυρό τείχος ανάσχεσης του τουρκικού αναθεωρητισμού
Παράλληλα ο ΥΠΕΘΑ, αναφερόμενος στη ρητορική της προκλητικότητας από την τουρκική πλευρά, ξεκαθάρισε πως «σε κάθε περίπτωση αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είναι να υψώσουμε ισχυρό τείχος ανάσχεσης του τουρκικού αναθεωρητισμού, ώστε να υπερασπιστούμε σθεναρά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό επιδιώκουμε από την αρχή, αυτό και κάνουμε».
Σε άλλο θέμα και στο αν εκτιμά πως είναι πιθανή η επανάληψη του «θερμού» καλοκαιριού του 2020 στα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε:
«Δεν έχουν τόση σημασία οι εκτιμήσεις, τα σενάρια και οι εικασίες, όσο σημασία έχει η εγρήγορση και η ετοιμότητα απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας. Το γεωπολιτικό περιβάλλον δεν είναι απλώς περίπλοκο, έχει γίνει πλέον ρευστό και επικίνδυνο. Απαιτούνται όλη μας η συγκέντρωση, όλες μας οι δυνάμεις για να είμαστε έτοιμοι, αξιόμαχοι και αποτρεπτικοί. Απαιτείται διαρκής εργασία σε πολλά μέτωπα (συμμαχίες, πολυμερή ή διμερή σχήματα, συνεργασίες, εξοπλιστικά, υποδομές) από πολλούς. Εχω όμως εμπιστοσύνη στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, από την ηγεσία μέχρι τη βάση της ιεραρχίας, ότι θα ανταποκριθούν όπως είχαν ανταποκριθεί το καλοκαίρι του 2020 κι όποτε απαιτήθηκε. Εμείς ως πολιτική ηγεσία είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε, να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα».
Σε σχέση εξάλλου με το 2020, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε πολύ καλύτερη θέση, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Μέσα στα δύο αυτά χρόνια έγιναν πάρα πολλά για να ενισχυθούν συνολικά οι Ένοπλες Δυνάμεις» είπε, για να συμπληρώσει:
«Κλείσαμε συμφωνίες στρατηγικής σημασίας για αμυντική συνεργασία με ισχυρούς συμμάχους και εταίρους στην περιοχή και όχι μόνο, προχωρήσαμε σε συμφωνίες πρόσκτησης προηγμένων οπλικών συστημάτων αλλά και την υποστήριξη και αναβάθμιση υφισταμένων.