Παλάτι του Μπάκιγκχαμ: Απέκλεισε μετανάστες ή άλλους ξένους από θέσεις υπαλλήλων
Στον απόηχο των αποκαλυπτικών δηλώσεων του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ περί ρατσισμού στη βασιλική οικογένειας της Αγγλίας, η εφημερίδα Guardian έφερε στο φως ακόμη μια περίπτωση που σχετίζεται με την εν λόγω συμπεριφορά, αναφέροντας ότι το Παλάτι του Μπάκιγχαμ υιοθέτησε αμφιλεγόμενους κανονισμούς -που παραμένουν σε ισχύ μέχρι σήμερα- απαλλάσσοντας μάλιστα τη βασίλισσα Ελισάβετ από την υποχρέωση να υπακούσει σε νόμους κατά των διακρίσεων με βάση την καταγωγή και το φύλο.
Τα στοιχεία ανακαλύφθηκαν στο Εθνικό Αρχείο της Βρετανίας, στο πλαίσιο εν εξελίξει έρευνας για την εκμετάλλευση μιας μυστικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, γνωστής ως «Queen’s consent» (η συναίνεση της Βασίλισσας), να επηρεάζει κρυφά το περιεχόμενο βρετανικών νόμων.
Αξίζει να σημειωθεί πως τέλη του Φεβρουαρίου 2021, παραπάνω από 50.000 άτομα στη Βρετανία υπέγραψαν ψήφισμα για έρευνα από το Κοινοβούλιο, ώστε να αποκαλυφθεί ο «ακατανόητος» μηχανισμός, που επιτρέπει στη μονάρχη να ελέγχει και να επηρεάζει τα νομοσχέδια, πριν αυτά εγκριθούν από τους βουλευτές.
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι το 1988, ο οικονομικός επικεφαλής της Ελισάβετ ενημέρωσε τους αξιωματούχους στο Μπάκιγχαμ ότι «δεν ακολουθείται η πρακτική να διορίζονται σε θέσεις υπαλλήλων στο παλάτι έγχρωμοι μετανάστες ή ξένοι», αν και τους επιτρεπόταν να εργαστούν ως υπηρέτες.
Τι απαντά το παλάτι
Για την ώρα παραμένει άγνωστο πότε έληξε η συγκεκριμένη πρακτική, ενώ το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την απαγόρευση και πότε ανακλήθηκε. Το παλάτι σχολίασε ότι σύμφωνα με τα αρχεία του, τη δεκαετία του 1990 προσελήφθησαν για να εργαστούν ως υπάλληλοι στο παλάτι άτομα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, προσθέτοντας ότι πριν από εκείνη τη δεκαετία, δεν κρατούσε αρχεία για το φυλετικό υπόβαθρο των υπαλλήλων του.
Τονίζεται ότι τη δεκαετία του 1960 οι βρετανικές κυβερνήσεις είχαν θεσπίσει νόμους βάσει των οποίων θεωρείται παράνομο εργοδότες να αρνηθούν εργασία σε κάποιον με κριτήριο την εθνικότητα ή την φυλή του. Ωστόσο, εδώ και τέσσερις δεκαετίες η βασίλισσα Ελισάβετ έχει εξαιρεθεί από την συγκεκριμένη νομοθεσία. Συνεπώς, εάν στο παλάτι, σε κατώτερες θέσεις, απασχολούνται άτομα από εθνοτικές μειονότητες και επιθυμούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για θέματα μη ίσης μεταχείρισης στην εργασία τους, δεν μπορούν να το κάνουν.
Το παλάτι δεν αρνήθηκε ότι η βασίλισσα έχει εξαιρεθεί των νόμων για ίση μεταχείριση στην εργασία, αλλά υποστήριξε ότι υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης παραπόνων από τους εργαζόμενους στο Μπάκιγχαμ, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.