Παλαιοχριστιανοί: Τι είναι και πώς ζουν αυτές οι ομάδες; - Ειδικός εξηγεί
«Είμαστε μια κοινότητα παλαιοχριστιανών, στα πρότυπα των παλαιόπιστων Ρωσίας, ή των Άμις στην Αμερική, που αρνούμαστε την τεχνολογική πρόοδο και ζούμε παραδοσιακά, όπως οι πρώτοι χριστιανοί», είχε δηλώσει ο πατέρας της πολύτεκνης οικογένειας που ζει σε λαγούμι στην Κόρινθο.
Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεση, η έρευνα της οποίας τις τελευταίες ώρες είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς πολλά είναι τα ερωτήματα τόσο για τις συνθήκες διαβιώσεις των ανήλικων παιδιών της οικογένειας όσο και για τις συνθήκες γέννησής τους.
Για τον πατέρα -που κρατείται μετά και τη σύλληψη του- από χθες στην Ασφάλεια Κορίνθου και σήμερα Δευτέρα 19/2 αναμένεται να οδηγηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Κορίνθου, έχει σχηματιστεί δικογραφία για απείθεια στον νόμο, καθώς και για τη μη συμμόρφωσή του στην υποχρεωτικότητα της φοίτησης των τριών ανήλικων παιδιών του στο σχολείο.
Παράλληλα ο εισαγγελέας έχει ζητήσει να μάθει πόσα είναι τα παιδιά στο κοινόβιο, πόσα από αυτά είναι κάτω των 16 έτών και δεν πηγαίνουν σχολείο όπως προβλέπει ο νόμος αλλά και τι συμβαίνει με ένα βρέφος 11 μηνών που ζει μαζί τους, αγνώστου πατρός.
Τι είναι οι ομάδες «Παλαιοχριστιανών»
Για την κοινότητα αυτή, για το αν δηλαδή υφίσταται ο όρος «Παλαιοχριστιανοί» αλλά για τις συνθήκες διαβίωσης τους μίλησε το πρωί της Δευτέρας 19/2, ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Ηρακλής Ρεράκης.
Αρχικά ο κύριος Ρεράκης διευκρίνισε ότι πρόκειται για προτεσταντικού τύπου ομάδες, που παρουσιάζουν κοινά στοιχεία με τους «Παλαιόπιστους στην Ρωσία» και τους «Άμις στην Αμερική» , στις οποίες όμως δεν υπάρχουν κανόνες και δόγματα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαρκείς συγκρούσεις μεταξύ τους.
«Πιστεύουν ναι μεν στο Θεό, αλλά με κάποια θα λέγαμε ποικιλία, με μια διαφοροποίηση, με μια αλλοίωση της χριστιανικής πίστης» είπε αρχικά.
Μάλιστα ο καθηγητής επισήμανε ότι ο κίνδυνος που ελλοχεύει σε αυτές τις θρησκευτικές ομάδες ανα τον κόσμο είναι μεγάλος, καθώς από παλιά όπως είπε μετά από μακροχρόνιες κατηχήσεις, παρακινούσαν τα μέλη τους μέχρι και σε μαζικές δολοφονίες. Μάλιστα αναφερόμενος στη συγκεκριμένη υπόθεση επισήμανε ότι ο 45χρονος πατέρας κάνει δύο συνταγματικά λάθη.
«Αφενός δεν ξέρει ότι τα παιδιά σύμφωνα με τα όσα ορίζει το σύνταγμα είναι υπό την προστασία του κράτους. Αφετέρου και ότι η οικογένεια είναι υπό την προστασία του κράτους. Ο άνθρωπος αυτός δεν γνωρίζει ότι το άρθρο 16 ορίζει την εθνική και θρησκευτική ανάπτυξη των παιδιών, πώς λοιπόν θα μάθουν αυτά τα πράγματα αν τα έχει μονίμως κλεισμένα σε ένα λαγούμι αναρωτήθηκε ο κύριος Ρεράκης για να προσθέσει «Πρέπει να του εξηγήσουν, να του γίνει μια ομαδική διδασκαλία, μια κατήχηση για να καταλάβει. Δεν ξέρω αν η τιμωρία θα βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση».
Παράλληλα ο κύριος Σούρας ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με θρησκευτική αίρεση, όπως επίσης και με τους όρους που ακολουθεί. Πρόκειται όπως είπε για μια διαδικασία, έναν τρόπο ζωής που στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς.