Πακιστάν: Ελεύθερος ο πρώην πρωθυπουργός Ίμραν Χαν
Ελεύθερος είναι μετά τη σημερινή απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου του Πακιστάν ο πρώην πρωθυπουργός Ίμραν Χαν, ο οποίος κατηγορούνταν για υπόθεση διαφθοράς λόγω λήψης και μεταπώλησης κυβερνητικών δώρων.
Η δικαστική εντολή για απελευθέρωση του Ίμραν Χαν εκδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος μετά τη σύλληψή του για υπόθεση διαφθοράς και συγκεκριμένα για τη λήψη και μεταπώληση κυβερνητικών δώρων.
Οπαδοί του συγκεντρώθηκαν έξω από το Δικαστήριο όπου εκδικάστηκε η υπόθεση και έσπευσαν, μαζικά, να τον αγκαλιάσουν. Αξίζει να αναφερθεί είναι ότι χθες, Πέμπτη, το Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτήρισε «παράνομη» τη σύλληψή του.
Τι περιλαμβάνει η δικαστική εντολή
Η σημερινή δικαστική εντολή περιλαμβάνει, παράλληλα, και μία προστατευτική εγγύηση η οποία σημαίνει ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν μπορεί να επανασυλληφθεί για τον ίδιο λόγο.
Στην ίδια δικαστική απόφαση αναφέρεται ρητά ότι δεν μπορεί να συλληφθεί για καμία απαγγελία κατηγορίας, που τυχόν μπορεί να εκδώσει άλλο δικαστήριο. Η «περίοδος χάριτος» ξεκινάει από χθες, Πέμπτη, και φτάνει μέχρι τις 17 Μαΐου. Παρά τις αποφάσεις, οι κατηγορίες για διαφθορά συνεχίζουν να ισχύουν για τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας και πρώην σταρ του κρίκετ.
Σε περίπτωση που καταδικαστεί ο Ιμράν Χαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση κινδυνεύει, όπως αναφέρουν και οι σχετικές πληροφορίες, από ισόβιο αποκλεισμό από τη συμμετοχή σε θέση εκτελεστικής εξουσίας.
Γιατί κατηγορείται ο πρώην πρωθυπουργός
Από τη στιγμή της καρατόμησής του από την πρωθυπουργία της χώρας, ο Ίμραν Χαν αντιμετωπίζει μία σειρά αδικημάτων για τα οποία μπορεί να προφυλακιστεί. Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, συγκεκριμένα, κατηγορείται για διαφθορά, τρομοκρατία και κλήση για εξέγερση. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο αδίκημα σχετίζεται με τα δώρα που έλαβε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του από τρίτες χώρες.
Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Χαν πούλησε αυτά τα δώρα και απέκρυψε τον πλούτο του στις οικονομικές δηλώσεις που υπέβαλε ενώπιον της εκλογικής επιτροπής.
Στις 7 Μαρτίου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του για την υπόθεση. Ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε τη σύλληψη και αντ' αυτού κατέθεσε αίτηση στο ίδιο δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση του εντάλματος.
Ο αντιτρομοκρατικός νόμος του Πακιστάν, που ψηφίστηκε το 1997, επισύρει μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης ή ακόμη και θανατική ποινή. Παρόμοιες κατηγορίες απαγγέλθηκαν και κατά του Khan τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, αφού οι εργαζόμενοι του κόμματός του διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία της Εκλογικής Επιτροπής του Πακιστάν (ECP).