«Πακέτο» κινήτρων για είσοδο μικρομεσαίων στο Χρηματιστήριο - «Φορομπόνους» και ενισχύσεις
Τι προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση.
Ισχυρά κίνητρα με φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις για την είσοδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών που θα ανοίξει το δρόμο για την άντληση φθηνών κεφαλαίων προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που αναμένεται το επόμενο διάστημα να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Παράλληλα με τις νέες ρυθμίσεις διευρύνονται και ενισχύονται οι φοροεκπτώσεις για την απορρόφηση μικρών και από μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και για επιλεγμένες δαπάνες σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση ενώ αποκτούν πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα επιχειρήσεις που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης.
Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου στόχος είναι η στήριξη της βιωσιμότητας, η μεγέθυνση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προσέλκυση και τόνωση επενδύσεων στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από αυτές το 95% έχει έως 10 εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζόμενους
Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται τα εξής:
-φορολογικά κίνητρα και ενισχύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα εισέρχονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών όπως αυξημένες αποσβέσεις των δαπανών εισαγωγής τους στην χρηματιστηριακή αγορά
-φοροαπαλλαγές για τους angel investors που θα επενδύουν τα κεφάλαιά τους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Εναλλακτικής Αγοράς με έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 50% του κεφαλαίου που επενδύεται και έως 300.000 ευρώ ανά έτος.
- δυνατότητα μετάταξης μιας εταιρίας από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ που θα δώσει ανάσες στις μικρές εισηγμένες επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να καλύψουν το υψηλό κόστος συμμετοχής στην Κύρια Αγορά και τις αυξημένες απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου.
- κίνητρα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, και έχουν ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της δημιουργίας δηλαδή δεν είναι πλέον startups. Το κόστος θα καλυφθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ 2021-2027 και ειδικά εργαλεία από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
- φοροελαφρύνσεις για δραστηριότητες που σχετίζονται με την καινοτομία.
- αύξηση των εκπτώσεων φόρου για συγκεκριμένες δαπάνες στην πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση.
Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς, από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και για 3 χρόνια οι συγκεκριμένες δαπάνες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά το χρόνο της πραγματοποίησής τους προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.