Παιδιατρικές ΜΕΘ: Κραυγή αγωνίας από τους ειδικούς - «Ασφυξία» σε Αττική και επαρχία
Παιδιατρικές ΜΕΘ: Ειδικοί στον κλάδο της υγείας κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των περιστατικών που χρίζουν νοσηλείας. Μετά τις ΜΕΘ που γέμισαν ασφυκτικά τα δύο τελευταία χρόνια με περιστατικά Covid, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και για τις παιδιατρικές ΜΕΘ, οι οποίες είναι ελάχιστες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, έχουμε μόνο 55 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα, με τις 23 να εξυπηρετούν τα σοβαρά περιστατικά στην επαρχία.
Η ανεπάρκεια του ΕΣΥ δεν περιορίζεται μόνο στις εξειδικευμένες κλίνες, αλλά και στην έλλειψη γιατρών και εξοπλισμού, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Open o διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος και ο διευθυντής ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης.
Αυτή τη στιγμή η επαρχία παρουσιάζει σχεδόν 100% πληρότητα στις παιδιατρικές ΜΕΘ, με τα επείγοντα περιστατικά να μεταφέρονται στην Αθήνα, όπου λειτουργούν 32 κλίνες. Στην Πάτρα, όπως αναφέρει ο κ. Ηλιάδης υπάρχει μόλις μία παιδιατρική ΜΕΘ, την οποία «φυλάνε σαν κόρη οφθαλμού», ενώ η Θεσσαλονίκη είναι πλήρης.
«Η βόρεια Ελλάδα έχει μεγάλη "πληγή", στερείται παιδιατρικού νοσοκομείου, ενώ έχει 30% του πληθυσμού της χώρας. Είναι μεγάλη η έλλειψη, έχουμε μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων και είναι 100% γεμάτες... θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον 10 φορές παραπάνω» με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια, την ώρα που η σχεδιαζόμενη μονάδα του «Νιάρχος» προβλέπει 30 (αθροιστικά κλίνες ΜΕΘ Παίδων και ΜΑΦ (μονάδες αυξημένης φροντίδας) Παίδων», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος.
«Πρόκειται για ξεχωριστές ειδικότητες, τα παιδιά έχουν ειδικές ανάγκες και νοσηλεία, δεν μπορεί μια νοσηλεία ενηλίκων να μετατραπεί σε παίδων. Η μεγάλη αυτή έλλειψη είναι που επιβάλλει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτική με την έξαρση ... μια βροχιολίτιδα σε παιδάκι, με καλοήθη εξέλιξη, θα είναι έγκλημα να χαθεί επειδή δεν υπάρχει μια κλίνη», συνέχισε, λέγοντας πως υπάρχει έλλειψη και σε εξειδικευμένο προσωπικό, «αυτή τη στιγμή, ακόμη και αν αγοραζόταν ο απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να στελεχώσει επιπλέον ΜΕΘ Παίδων», είπε.
«Αντίστοιχα, δεν υπάρχουν και διαθέσιμοι εξειδικευμένοι γιατροί με τόσο λίγες ΜΕΘ Παίδων, πρέπει να εκπαιδευτούν. Δεν είναι μόνο τα ντουβάρια, θέλει και θεσμικές μεταρρυθμίσεις», κατέληξε.
Μία κλίνη ΜΕΘ για παιδιά στην Πάτρα
«Στα πρώτης βρεφικής ηλικίας, αυτές οι ιώσεις συμπεριφέρονται πολύ πιο βαριά, με αποτέλεσμα να τα εισάγουμε στην εντατική και να τα βοηθάμε είτε με μη συμβατικό αερισμό είτε κάποιες φορές με αναπνευστήρες». Στην Πάτρα «αυτή την στιγμή έχουμε ένα κρεβάτι (δηλαδή αναπνευστήρα και ολόκληρη υλικοτεχνική υποστήριξη) που φυλάμε ως κόρη οφθαλμού, να το χρησιμοποιήσουμε για το παιδί που έχει ανάγκη».
«Δεν είναι το κρεβάτι ως κρεβάτι, τα παιδιά είναι ξεχωριστή ειδικότητα. Οι εντατικολόγοι παίδων δεν μπορούμε να δουλέψουμε σε ΜΕΘ ενηλίκων ... ο παθολόγος δεν μπορεί να δουλέψει», τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε πολύ λίγοι οι εντατικολόγοι παίδων».
Σημειώνεται ότι η ΠΟΕΔΗΝ έφερε στο «φως» τα στοιχεία για τις κλίνες ΜΕΘ, κάνοντας έκκληση για τη δημιουργία νέων και σε άλλες περιοχές της επαρχίας. (Διαβάστε εδώ)