Παιδί ατύχημα: Επτάχρονος κατάπιε κέρμα - Αερογέφυρα για τη σωτηρία του
Ένα παιδάκι 7 ετών την ώρα που έπαιζε κατάπιε ένα νόμισμα στη Μυτιλήνη. Το κέρμα σφήνωσε στον οισοφάγο με αποτέλεσμα το παιδί να μην μπορεί να αναπνεύσει και να υποφέρει από πόνους. Αμέσως μεταφέρθηκε το παιδί στο νοσοκομείο του νησιού, το οποίο όμως δεν διαθέτει παιδοχειρουργό.
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν έγινε κατορθωτό να αφαιρεθεί το νόμισμα και οργανώθηκε αεροδιακομιδή και το παιδί διακομίσθηκε στην Αθήνα με πτήση του ΕΚΑΒ. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων όπου και αφαιρέθηκε το νόμισμα. Το παιδί νοσηλεύεται.
Πρόληψη παιδικών ατυχημάτων
Τα ατυχήματα αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας παιδιών και νέων ατόμων. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τα παιδικά ατυχήματα έχουν πάρει στον τόπο μας διαστάσεις επιδημίας. Όμως, η αντιμετώπισή τους είναι εφικτή όπως έχει δείξει η εμπειρία άλλων χωρών, που έχουν εφαρμόσει επιτυχή προγράμματα πρόληψης.
Οδηγό σημείο πρέπει να αποτελέσει η αλλαγή της διαδεδομένης αντίληψης ότι το ατύχημα αποτελεί κατά κανόνα «τυχαίο» και κατά συνέπεια αναπόφευκτο γεγονός. Τα υποκείμενα αίτια των ατυχημάτων διαμορφώνονται με βάση το εξελικτικό στάδιο και το είδος των δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους
Το 60-80% των ατυχημάτων σε παιδιά κάτω των 5 χρόνων και το 35% του συνόλου των ατυχημάτων στην παιδική ηλικία συμβαίνουν μέσα στο σπίτι και στον περιβάλλοντα χώρο. Τα παιδιά έχουν αυξημένη περιέργεια που σε συνδυασμό με την άγνοια κινδύνου, την αδυναμία να κατανοήσουν τη σχέση αιτίου-αποτελέσματος, τον μειωμένο συντονισμό κινήσεων και τον αρνητισμό-εχθρότητα στις συμβουλές των γονέων τα καθιστά εξαιρετικά ευάλωτα.
Για να εκτιμήσουμε τους κινδύνους που παραμονεύουν και απειλούν το παιδί μας πρέπει να εξετάσουμε το σπίτι προσεκτικά, δωμάτιο προς δωμάτιο μπουσουλώντας και βλέποντας τον κόσμο από το ύψος του. Βάζοντας μπροστά τη φαντασία μας εκτιμούμε τι μπορεί να το προσελκύσει λαμβάνοντας υπόψη το χαρακτήρα του και το συγκεκριμένο στάδιο ψυχοσωματικής ανάπτυξης. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το παιδί αναπτύσσεται γρήγορα, αυτό που μέχρι χθες δεν το συγκινούσε, σήμερα το προκαλεί, αυτό που δεν έφτανε να το πιάσει μέχρι χθες, σήμερα το φτάνει.
Διάφορα αντικείμενα όπως σπίρτα, κουμπιά, βελόνες, πινέζες, ψαλίδια, σπασμένα κομμάτια παιχνιδιών, φάρμακα, αλκοολούχα ποτά, τσιγάρα, ξηροί καρποί απαγορεύεται να ξεχαστούν σε σημεία προσβάσιμα στο παιδί. Το σίδερο σιδερώματος, καλώδια, πρίζες και πολύπριζα και κάθε είδους ηλεκτρική συσκευή, διάφορα εργαλεία, σκάλες πρέπει επίσης να είναι απρόσιτα στα παιδιά.
Στην κουζίνα συγκεντρώνονται αριθμητικά οι περισσότεροι κίνδυνοι. Εγκαύματα με καυτό νερό ή λάδι, από τον ανοιχτό φούρνο ή τα μάτια της κουζίνας είναι πάρα πολύ συχνά. Οι πόρτες των ντουλαπιών και τα συρτάρια χωρίς ασφάλειες, το τραπεζομάντιλο στο τραπέζι της κουζίνας, οι πτυσσόμενες καρέκλες, τα μαγειρικά σκεύη και ειδικά τα γυάλινα και τα κεραμικά αποτελούν εστίες κινδύνου για το παιδί.
Το μπάνιο επίσης αποδεικνύεται ένας εξαιρετικά επικίνδυνος χώρος. Δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε εκτεθειμένα τα είδη καθαρισμού, κολόνιες, σπρέι και καλλυντικά, εντομοκτόνα και κάθε είδους χημική ουσία. Ο θερμοστάτης του θερμοσίφωνα να ρυθμίζεται στους 50 βαθμούς γιατί ένα παιδί από την ηλικία των 18 μηνών μπορεί μόνο του να ανοίξει τη βρύση. Δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε νερό στην μπανιέρα γιατί και σε λίγα εκατοστά μπορεί να πνιγεί ένα παιδί.
Στο παιδικό δωμάτιο όλα τα έπιπλα πρέπει αν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας. Να μην χρησιμοποιούμε στην κούνια ταινίες, φιόγκους, κορδόνια, μαξιλάρι για παιδί κάτω του ενός έτους. Να ελέγχουμε τα παιχνίδια και να πετάμε όσα έχουν σπασμένα μέρη, να μην αφήνουμε το βρέφος ποτέ μόνο του πάνω στην αλλαξιέρα. Τα τζάμια στις μπαλκονόπορτες να είναι άθραυστα, και να φέρουν ειδικές ταινίες σήμανσης. Μπορούν επίσης να καλυφθούν με μια διαφανή μεμβράνη για να αποφύγουμε τα κοψίματα αν σπάσουν. Το ίδιο ισχύει για τους καθρέφτες και για τους πίνακες. Δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε το παιδί μόνο του χωρίς επιτήρηση. Όσο και να είμαστε απασχολημένοι πρέπει να ξέρουμε πού βρίσκεται και τι κάνει, με ιδιαίτερη προσοχή στο τέλος της ημέρας που είμαστε κουρασμένοι.