Παιχνίδια με την ασυλία και την προανακριτική
Το ζήτημα της βουλευτικής ασυλίας του Κώστα Καραμανλή κυριαρχεί στην αντιπολιτευτική ρητορική για την τραγωδία στα Τέμπη. Ο πρώην υπουργός κατά την ομιλία του στην βουλή είπε πως δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από την βουλευτική του ασυλία. Τι σημαίνει αυτή η δήλωση και γιατί η αντιπολίτευση τον κατηγορεί τότε πως κρύβεται πίσω από αυτό το κοινοβουλευτικό του δικαίωμα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμη την πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής αλλά δεν την καταθέτει χωρίς να έχει την στήριξη της κυβέρνησης. Γιατί δεν προχωρά μόνος του και χρειάζεται την θετική ψήφο της γαλάζιας παράταξης; Πρόκειται για δύο ζητήματα που η αντιπολίτευση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά ενώ γνωρίζει τις απαντήσεις, λέει την μισή αλήθεια. Η Κουμουνδούρου μπροστά στο δημοσκοπικό άγχος που της δημιούργησε η πρόταση δυσπιστίας στο ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων χωρίς όμως να μπορεί σε καμιά περίπτωση να στοιχειοθετήσει τα όσα λέει εναντίον του πρώην υπουργού μεταφορών.
Η βουλευτική ασυλία του Κώστα Καραμανλή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ποινική έρευνα της δικαιοσύνης. Ακόμα και στην περίπτωση που παραιτείτο από βουλευτής δεν θα είχε καμία απολύτως διαφορά καθώς το αίτημα από τη δικαιοσύνη θα περνούσε και πάλι από τη βουλή. Αυτό αναφέρουν χαρακτηριστικά το άρθρο 86 του Συντάγματος και οι διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών. «Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει. Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων» αναφέρει το επίμαχο άρθρο.
Αυτό άλλωστε είχε πει ο Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην βουλή. «Ξέρετε πολύ καλά κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα επαναλαμβάνω δεν κρύφτηκα ποτέ δεν κρύβομαι ούτε τώρα πίσω από καμιά βουλευτική ασυλία. θα έπρεπε όλοι να γνωρίζουμε σ’ αυτή την αίθουσα ότι υπάγεται στο άρθρο 86 Συντάγματος και η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και είτε είμαι βουλευτής σήμερα είτε δεν ήμουν τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε». Αυτά είπε χαρακτηριστικά αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σήμερα επιμένει να ποντάρει πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Μάλιστα ο Στέφανος Κασσελάκης έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον Κώστα Καραμανλή για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (!) κάτι που αναφέρεται στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Είναι μια εξωφρενική κατηγορία την οποία δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά το ζήτημα της προανακριτικής επιτροπής. Τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταθέτει την πρόταση αν και διαθέτει τις τριάντα υπογραφές που απαιτούνται καθώς γνωρίζει πως για να συσταθεί χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία.
Στην περίπτωση όμως που απορριφθεί η πρόταση τότε δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία για να κατατεθεί νέα προανακριτική για την ίδια υπόθεση. Αυτό το ξέρουν στην Κουμουνδούρου και γι’ αυτό δεν την καταθέτουν γιατί πολύ απλά δεν θέλουν να «κάψουν» το συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό χαρτί. Το βέβαιο είναι πως τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τις ασυλίες τις προανακριτικές επιτροπές αλλά και με τους θεσμούς θα συνεχιστούν από την αντιπολίτευση τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές.