Παγκόσμιο alert μετά το πλήγμα του ISIS στη Μόσχα - Συναγερμός και στην Ελλάδα
Με τις φρικαλεότητες ακόμη νωπές και τις έρευνες των ρωσικών αρχών ακόμη σε εξέλιξη, ο παγκόσμιος «συναγερμός» έχει σημάνει από τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η σφαγή στο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, αφήνοντας πίσω της εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.
Αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα, αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα. Ο εφιάλτης που δεν είναι άλλος από τον ISIS-K, πλανάται πάνω από τη Δύση και όχι μόνο. Πόσο όμως πρέπει να ανησυχούμε; Η χώρα μας αποτελεί στόχο; Ο έγκριτος Καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στο Flash.gr και είναι σαφής. Η Ελλάδα είναι στο «χάρτη» των τρομοκρατών. Δεν είμαστε από τους κύριους στόχους, αλλά είμαστε στόχος. Γι αυτό και οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, μας λέει, για πολλούς λόγους, τους οποίους μας εξηγεί…
«Ανησυχία με την έννοια όχι του πανικού και των προβλημάτων στην κοινωνική, οικονομική, καλλιτεχνική, αθλητική και πολιτική ζωή, αλλά με την έννοια ότι πρέπει να είμαστε σε κάποια εγρήγορση, οπότε η απάντηση είναι, απολύτως ναι! Εγρήγορση βεβαίως χρειάζεται και ελπίζω ότι υπάρχει. Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους χρειάζεται εγρήγορση. Δεν λέμε ότι η Ελλάδα είναι από τους κύριους στόχους, αλλά δεν παύει να περιλαμβάνεται στους δυνητικούς στόχους, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι στόχος, όχι όσο είναι άλλες δυτικές δυνάμεις, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είναι η Γαλλία, όπως είναι η Βρετανία, η Γερμανία, όπως είναι ακόμη και το Βέλγιο λόγω ειδικά των Βρυξελλών, αλλά σαφώς είναι στον «χάρτη». Σαφώς είναι στον «χάρτη». Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό.
-Θύλακες υπάρχουν κύριε Λάβδα στη χώρα μας, γιατί κατά καιρούς έχουμε δει υπόπτους να έχουν περάσει από την Ελλάδα και μάλιστα πρόσωπα που έχουν μπει στο «κάδρο», ακόμη και ως δράστες...
Γνωρίζουμε ότι έχουν υπάρξει συλλήψεις ανθρώπων που σχετίζονται, και στηριζόμενοι σε αυτό, μπορούμε να πούμε ότι φαίνεται πως υπάρχουν. Τώρα αν υπάρχει ή όχι ένας ενεργός -αυτή τη στιγμή- θύλακας, δεν μπορώ να σας απαντήσω, δεν το γνωρίζω. Αλλά γνωρίζουμε επίσημα ότι έχουν υπάρξει συλλήψεις, συνεπώς είναι αναμενόμενο, ότι είμαστε στον «χάρτη». Ότι πρέπει να υπάρχει μια συνεχής εγρήγορση για την εθνική ασφάλεια, με τη συνολική έννοια, που είναι και εσωτερική και εξωτερική και για την οποία πρέπει να μεριμνούμε τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό. Με αυτή την έννοια ναι, χρειάζεται εγρήγορση συνεχώς».
Η μια χώρα μετά την άλλη, λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας, στο μέγιστο
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κύριο Λάβδα, είναι ότι ο ISIS, αυτή τη στιγμή, δεν βρίσκεται κάτω από μια «ομπρέλα» η οποία συντονίζει τα πάντα. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλά κέντρα και αντίστοιχα δίκτυα, τα οποία δύνανται και να εργαλειοποιηθούν, στον «σκοτεινό κόσμο» των μυστικών υπηρεσιών. Γι αυτό και υπάρχει παγκόσμια ανησυχία. Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, πιθανοί στόχοι παραμένουν το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ήδη η Γαλλία ανακοίνωσε την αύξηση του επιπέδου ασφαλείας της, στο μέγιστο και η Ιταλία ακολούθησε με αντίστοιχα μέτρα, εν όψει μάλιστα και του Καθολικού Πάσχα. Μέτρα τα οποία θα ενισχυθούν σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, συναγωγές και πρεσβείες. Σημεία όπου θα μπορούσαν να αποτελούν εν δυνάμει στόχους…
«Η φίλη Γαλλία, η οποία έχει αναλάβει αυτήν την τεράστια διοργάνωση -τους Ολυμπιακούς Αγώνες- προφανώς εντατικοποιεί το Σύστημα Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο είναι ήδη πολύ εξελιγμένο και είναι βέβαιο ότι μεριμνά –δεν θα πω ανησυχεί, αλλά προφανώς μεριμνά- γιατί είναι σαφές ότι θα αποτελέσει δυνητικό στόχο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης συνέχεια είναι στόχος. Η Βρετανία όπως πολύ σωστά είπατε, έχει υπάρξει στόχος, μαθαίνουμε ότι και η Ιταλία αυτή τη στιγμή εντατικοποιεί τις ενέργειες και τις διαδικασίες και τελειοποιεί τις πρακτικές ασφαλείας, γιατί θεωρεί ότι μπορεί να είναι στόχος. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει κι άλλες χώρες, στόχοι.
Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, είναι ότι ο ISIS, αυτή τη στιγμή έχει πολλά κέντρα. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ομπρέλα, η οποία συντονίζει τα πάντα και αυτό τον καθιστά και απρόβλεπτο, με τα δίκτυα αυτά τα Ισλαμιστικά, τα οποία είναι δυνάμενα να δεχθούν επιρροές και από άλλους παράγοντες στον σκοτεινό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών. Αφενός, όπως λέτε και εσείς, γίνονται πιο απρόβλεπτα, αλλά όχι μόνο αυτό. Αφετέρου, όταν τα κέντρα είναι πολλά, ο τρόπος με τον οποίο άλλοι παράγοντες εκτός της Ισλαμιστικής τρομοκρατίας, μπορεί να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν ή να εργαλειοποιήσουν τις πρωτοβουλίες των τρομοκρατών αυτών, παραμένει ανοιχτός και πρέπει να διερευνηθεί πολύ συστηματικά. Επειδή είναι πολλά τα κέντρα, τα οποία δραστηριοποιούνται και άρα μπορεί να επηρεαστούν με τρόπο, ο οποίος μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο συνειδητοποιημένος από τα ίδια, και από άλλους δρώντες, έξω από τα Ισλαμιστικά κέντρα και δίκτυα. Και μπορούν να επηρεαστούν από πράξεις ή παραλείψεις άλλων».
«Αβυσσαλέο το μίσος των τρομοκρατών, απέναντι σε στόχους που φαντάζουν δυτικοί»
Κατά πόσο τελικά, μπορεί μια χώρα να προλάβει ένα τέτοιο χτύπημα και πόσο πιθανό είναι να περάσει κάτω από το ραντάρ, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ρωσίας; Η απάντηση, του Καθηγητή Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής, είναι πως τέτοια χτυπήματα είναι πολύ δύσκολα. Στην πρόληψη, στη διαχείριση, στην αντιμετώπιση, στο γεγονός ότι τα δίκτυα είναι δαιδαλώδη. Και μάλιστα μιλάμε για χτυπήματα με «αλλοιωμένα χαρακτηριστικά», από αυτά που είχαμε συνηθίσει και που μας έχει διδάξει το παρελθόν. Τώρα έχουν μπει στην εξίσωση χρήματα, αλλά και φρικαλεότητες, δίχως προηγούμενο…
«Προφανώς είναι δύσκολο. Βέβαια, η περίπτωση στο συναυλιακό χώρο, δεν αφορούσε μοναχικούς λύκους. Αφορούσε μια οργανωμένη, συντονισμένη ομάδα, που φαίνεται πως πληρώθηκε κιόλας. Άρα ήταν άλλο στυλ από αυτό που ξέραμε μέχρι τώρα, με τους φανατικούς Ισλαμιστές. Και αυτοί είναι μουσουλμάνοι, είναι και Ισλαμιστές όπως φαίνεται, αλλά πληρώθηκαν. Έτσι τουλάχιστον λέει η Ρωσική ανάκριση, στο μέτρο που μπορούμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψιν. Εάν είναι έτσι είναι κάτι καινούριο, γιατί στο παρελθόν γνωρίζαμε ότι είναι Ισλαμιστές φανατικοί, οι οποίοι όταν χρειάζεται ανατινάζονται κιόλας και οι οποίοι στο φανατισμό τους θεωρούν πως η ανταμοιβή τους είναι κυρίως θρησκευτική και ηθική. Όχι χρηματική κοκ. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι άλλο. Δεν αφορά τους μοναχικούς λύκους που σκεφτόμαστε και καμιά φορά φοβόμαστε στις σημερινές δυτικές κοινωνίες. Αφορά μια οργανωμένη επιχείρηση, εν προκειμένω εναντίον της Ρωσίας. Και η Ρωσία, πρέπει να θυμίσουμε ότι υπήρξε στόχος αρκετές φορές, μετά το 2015 και την επέμβασή της στη Συρία, για να μην ανατρέξουμε στην παλαιότερη ιστορία των σχέσεων στο Αφγανιστάν.
-Κύρια καθηγητά, μιλάμε όμως και για φρικαλεότητες που έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο. Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, είναι πραγματικά σοκαριστικά, με εικόνες που δεν τις διαχειρίζεται κανείς εύκολα…
Είναι σωστό αυτό και δείχνει αυτό το αβυσσαλέο μίσος, το οποίο υπάρχει σε τέτοιου είδους θύλακες. Και αυτό πράγματι αντιμετωπίζεται δύσκολα. Επίσης, δεν εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο -για παράδειγμα- αποκεφαλίζουν με μαχαίρι έναν ήδη πληγωμένο άνθρωπο και το βιντεοσκοπούν, δεν εντάσσεται στο στόχο ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης αποστολής αν το μίσος σε συνδυασμό με την πρόκληση ακραίου τρόμου δεν καταλαμβάνουν τον πυρήνα της. Χρειάζεται μια ψυχοπαθολογία προφανώς, αλλά επίσης και ένα μίσος το οποίο φαίνεται πως έχει καλλιεργηθεί απέναντι σε στόχους που φαντάζουν δυτικοί, ή εν πάση περιπτώσει εξωμουσουλμανικοί, μη ισλαμιστικοί, όπως στην περίπτωση της Ρωσίας.»