Παγκόσμιο Κύπελλο Κατάρ: Ένας χρόνος από το μουντιάλ που είχε τα... πάντα
Κι όμως, έχει περάσει ένας χρόνος από την μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου, του Μουντιάλ, που φιλοξενήθηκε στα γήπεδα του Κατάρ. Δηλαδή, με άλλα λόγια, ένας χρόνος από όταν συγκινηθήκαμε με την χαρά του Λιονέλ Μέσι, συμπονέσαμε με την απογοήτευση του Κιλιάν Εμπαπέ, αλλά και συζητήσαμε με τις παρέες μας τις πολλές καταγγελίες που «περιέλουσαν» μια τόσο φαντασμαγορική διοργάνωση. Αν μη τι άλλο, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 είχε... τα πάντα.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ έχει ονομαστεί ως «το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μέσι», ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε το πως φτάσαμε ως την απόλυτη ευτυχία της «αλμπισελέστε».
Η επιλογή της διοργανώτριας χώρας
Πέντε ήταν οι χώρες που δήλωσαν υποψηφιότητα για να αναλάβουν τη φιλοξενία της διοργάνωσης. Η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, το Κατάρ και η Νότια Κορέα. Πριν την ψηφοφορία, ήδη δύο μέλη αποβλήθηκαν από τη διαδικασία, καθώς υπήρχαν υποψίες για διαφθορά. Το Κατάρ ήταν εκείνο που τελικά ψηφίστηκε, ωστόσο, δέχθηκε έντονη κριτική από τα Μέσα, για ορισμένες πολιτικές του στάσεις αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι αντιδράσεις για το Κατάρ
Το Κατάρ πρόκειται για μια χώρα που παρά την μικρή της έκταση, είναι πλούσια σε κέρδη. Υπάρχουν, όμως, πολλές καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταχείριση των μεταναστών και των γυναικών, αλλά και για τη θέση που παίρνει όσον αφορά την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.
Πολλοί ήταν εκείνοι που αποφάσισαν να σαμποτάρουν τη διοργάνωση, λόγω της χώρας, ενώ, ακόμη και ο πρώην πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, είχε υποστηρίξει ότι ήταν λάθος να διεξαχθεί το Μουντιάλ στο Κατάρ. Ο Άγγλος διεθνής, Χάρι Κέιν είχε ανακοινώσει πως θα αγωνίζεται με περιβραχιόνιο στα χρώματα του ουράνιου τόξου, σημαία της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Ακόμη, στο «κύμα» κατά του Κατάρ κινήθηκε και η Βαρκελώνη που δεν μετέδωσε σε δημόσιους χώρους τους αγώνες. Χώρες όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Γερμανία, στάθηκαν επίσης κατά της διοργανώτριας. Μάλιστα, οι Σκανδιναβοί είχαν αιτηθεί να αγωνιστούν με διαφορετικές εμφανίσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που η FIFA απέρριψε καθώς ζήτησε από τις ομάδες να «επικεντρωθούν στο ποδόσφαιρο και όχι στα πολιτικά μηνύματα».
Δυσμενείς συνθήκες εργασίας
Πάνω από 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για την κατασκευή των οκτώ γηπέδων που φιλοξένησαν τους αγώνες. Για να φτιαχτούν όμως τα τόσα υπερσύγχρονα γήπεδα θυσιάστηκαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με τον «Guardian» πρόκειται για αριθμό που ξεπερνά τους 6.500. Πληθώρα καταγγελιών κάνουν αναφορά για τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας και τα εξαντλητικά ωράρια. Από τη μεριά της, η Ντόχα ισχυρίζεται ότι σημειώθηκαν 37 θάνατοι. Το ακριβές νούμερο είναι σίγουρα κάτι που χωράει μεγάλη συζήτηση και μάλλον δεν θα μαθευτεί ποτέ. Όπως και να 'χει, το γεγονός δεν αλλάζει. Η πλειοψηφία των νεκρών εργατών προέρχονταν από χώρες της Ασίας.
Οι... ψεύτικοι οπαδοί
Έντονα συζητήθηκε το ενδεχόμενο των... αγορασμένων οπαδών. Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι το Κατάρ πλήρωσε τους εργάτες να ντυθούν στα χρώματα διαφόρων εθνικών ομάδων και να προσποιηθούν τους οπαδούς. Μάλιστα, κυκλοφόρησαν πολλά βίντεο στο διαδίκτυο με ανθρώπους να φοράνε φανέλες και να κρατούν μεγάλα πανό. Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ρατσιστικές δηλώσεις. «Διαβάζω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν φαίνονται για Άγγλοι, οπότε δεν μπορούν να ζητωκραυγάζουν για την Αγγλία, μοιάζουν με Ινδούς! Τι είναι αυτά; Μπορεί κάποιος που μοιάζει με Ινδό να μην ζητωκραυγάζει για την Αγγλία, την Ισπανία ή τη Γερμανία;».