Η οικονομία των ΗΠΑ σε τεντωμένο σκοινί: Ο οικονομολόγος που προειδοποιεί για επικείμενη ύφεση
Οι περισσότεροι αναλυτές είναι αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, ωστόσο ένας αιρετικός οικονομολόγος έχει αντίθετη άποψη.
Μπορεί οι περισσότεροι αναλυτές να είναι αισιόδοξοι ότι η πορεία της αμερικανικής οικονομίας είναι ανοδική, ωστόσο ένας αιρετικός οικονομολόγος έχει αντίθετη άποψη. Η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο τα τελευταία χρόνια δείχνει σημάδια μεγέθυνσης, οι εταιρείες της αναπτύσσονται με τη χρηματιστηριακή τους αξία να έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ και οι αμερικανοί πολίτες παρά τις δυσκολίες που φέρνουν ο επίμονος πληθωρισμός και τα αυξημένα επιτόκια φαίνεται να τα καταφέρνουν καλά, ανεπηρέαστοι από τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.
Παρά τη φαινομενικά καλή εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, ένας αιρετικός οικονομολόγος και διαχειριστής hedge fund, ο Mark Spitznagel δεν πιστεύει ότι όλα αυτά ισχύουν. Ο βετεράνος hedge funder ανησυχεί για την οικονομία. Πιστεύει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιγξης της Fed σε μια περίοδο με αυξημένα επίπεδα εταιρικού, καταναλωτικού και κρατικού χρέους έχουν απλώς καθυστερήσει την ύφεση.
Ο Spitznagel ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι η Fed, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βοήθησε στην ανατίναξη της «μεγαλύτερης πιστωτικής φούσκας στην ανθρώπινη ιστορία» με χρόνια χαλαρής νομισματικής πολιτικής – και προειδοποίησε ότι όλες οι φούσκες τελικά σκάνε.
Σύμφωνα με τον Spitznagel, του οποίου η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στρατηγική, που ονομάζεται αντιστάθμιση κινδύνου ουράς, δεν πρέπει να αγνοηθούν τα σημάδια, ενώ δεν συμμερίζεται την πρόσφατη αισιοδοξία και προειδοποιεί για δύσκολες ημέρες σε οικονομία και αγορές.
Μερικοί αναλυτές της Wall Street συμμερίζονται τις αρνητικές προβλέψεις του Spitznagel, προειδοποιώντας για μια επικείμενη ύφεση, αλλά οι περισσότεροι δεν βλέπουν άμεσο κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης ή κατάρρευσης της αγοράς. Ωστόσο, ο Spitznagel υποστηρίζει ότι η τρέχουσα, σχετικά σταθερή οικονομία «δεν είναι ασυνεπής» με τις καθυστερημένες επιπτώσεις της σύσφιξης της Fed. «Χρειάζεται χρόνος για να φτάσει το υψηλότερο κόστος του χρέους στο σύστημα καθώς, το υψηλότερο κόστος δανεισμού διαπερνά την οικονομία» εξήγησε ο διαχειριστής κεφαλαίων.
Το χρέος ρεκόρ τρομάζει
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες είχαν επί του παρόντος χρέος ρεκόρ 13,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Fed . Και το συνολικό παγκόσμιο χρέος έφτασε στο ρεκόρ των 315 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο επίσης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών . Μεγάλο μέρος αυτού του χρέους είναι δημόσιο χρέος, αλλά ο Spitznagel ανησυχεί για τη βιωσιμότητα και εκεί.
Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 35,1 τρισεκατομμύρια δολάρια αυτό το καλοκαίρι και ο λόγος χρέους των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ αναμένεται τώρα να φτάσει στο 116% έως το 2034, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου – υψηλότερο από αυτό που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Η κατάσταση μοιάζει παρόμοια και στο εξωτερικό.
Με τη Fed να διατηρεί τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα εδώ και χρόνια, ο Spitznagel φοβάται ότι ο αντίκτυπος του αυξανόμενου κόστους του χρέους για τις εταιρείες, τους καταναλωτές και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα ανέβει σύντομα.
Ο αγαπημένος δείκτης του Spitznagel
Ο βασικός δείκτης που παρακολουθεί ο Spitznagel για ενδείξεις επικείμενης ύφεσης είναι η καμπύλη αποδόσεων, η οποία απεικονίζει τα επιτόκια των ομολόγων, συνήθως αμερικανικών ομολόγων, ίσης πιστωτικής ποιότητας αλλά διαφορετικής διάρκειας. Όταν η καμπύλη απόδοσης αντιστρέφεται, πράγμα που σημαίνει ότι τα ομόλογα βραχείας ημερομηνίας προσφέρουν μεγαλύτερη απόδοση από τα ομόλογα μεγάλης ημερομηνίας, ιστορικά υποδεικνύεται ότι πλησιάζει μια ύφεση.
Καθεμία από τις τελευταίες οκτώ υφέσεις των ΗΠΑ που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960 ήρθε αφότου η απόδοση του 10ετούς Δημοσίου έπεσε κάτω από την απόδοση του Δημοσίου 3 μηνών, για παράδειγμα. Και επί του παρόντος, η απόδοση 3 μηνών των ΗΠΑ είναι υψηλότερη από την απόδοση 10 ετών για 22 μήνες, τη μεγαλύτερη αντιστροφή στην ιστορία.
Ωστόσο, η αντιστροφή αυτής της καμπύλης απόδοσης δεν είναι ο πραγματικός δείκτης ύφεσης, σύμφωνα με τον Spitznagel, είναι η επιστροφή στο κανονικό, ή η αντιστροφή. «Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες [ύφεσης] που υπάρχουν, η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων – κοιτάξτε τα ιστορικά δεδομένα», είπε.
Ιστορικά, χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος, κατά μέσο όρο, μετά την πρώτη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων 3 μηνών/10 ετών για να ξεκινήσει μια ύφεση. Όμως, σύμφωνα με τον Spitznagel, χρειάστηκαν μόνο 66 ημέρες κατά μέσο όρο από τη στιγμή που η καμπύλη αποδόσεων αντιστρέφεται για να ραγίσει η οικονομία, ανέφερε αρχικά το Reuters , επικαλούμενο στοιχεία από τον Jim Bianco, στρατηγικό αναλυτή της Bianco Research.