Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων – Ημέρα αφύπνισης και προβληματισμού
Τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε την αξία και τη σημασία όλων των όντων καθώς και τον καταστροφικό ρόλο που έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα στην εξαφάνιση σημαντικών ειδών ζώων, στην παραμέληση και στην κακοποίησή τους.
Εκτός από την ανθρώπινη εκμετάλλευση που περιλαμβάνει την εκτροφή και παγίδευση των ζώων αλλά και τη χρήση γης, το πρόβλημα εντείνεται και από την κλιματική κρίση, όπου τα έντονα φαινόμενα είναι υπεύθυνα για τον θάνατο εκατοντάδων ζώων κάθε χρόνο, σε όλο τον πλανήτη.
Στην Ελλάδα το καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο λόγω των συνεχόμενων φυσικών καταστροφών. Εκατοντάδες ζώα κάηκαν στις φωτιές του Αυγούστου και αλλά τόσα πνίγηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες σε Θεσσαλία και Εύβοια, που έφεραν η κακοκαιρία Daniel και Elias.
Επιπλέον αυξάνονται καθημερινά, τα περιστατικά κακοποίησης, παραμέλησης και εγκατάλειψης ζώων.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων 2023
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα worldanimalday.org.uk το φετινό θέμα είναι «Great or Small, Love Them All». Ο στόχος φέτος είναι να φέρουμε στο φως τη σημασία όλων των όντων, μεγάλων και μικρών, και να επιτρέψουμε την ευκαιρία ακόμη και στα πιο παραμελημένα ζώα να εκτιμηθούν για το τι και ποιοι είναι.
«Είτε πρόκειται για τους αγαπημένους μας συντρόφους στο σπίτι είτε για τα άγρια ζώα που θαυμάζουμε από μακριά, τα ζώα όλων των σχημάτων και μεγεθών παίζουν κρίσιμο ρόλο στη ζωή μας. Μας φέρνουν χαρά, άνεση και συντροφικότητα και μας θυμίζουν τη διασύνδεση όλων ζωντανά πράγματα», αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος.
«Φέτος, θέλουμε να επισημάνουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δείξουμε την αγάπη και την εκτίμησή μας για τα ζώα, τόσο μεγάλα όσο και μικρά», πρόσθεσε.
Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάζεται από το 1925. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Προστασία των Ζώων, ξεκίνησε από τον Χάινριχ Ζίμερμαν, έναν κυνολόγο, ο οποίος διοργάνωσε τον πρώτο εορτασμό στο Sports Palace στο Βερολίνο, τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες παρακολούθησαν πάνω από 5.000 άτομα.
Αφιέρωσε αμέτρητες ώρες στην προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων και το 1931, η πρότασή του να γιορταστεί επίσημα η 4η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων εγκρίθηκε και ψηφίστηκε ως ψήφισμα.
Πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.