Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας η 28η Ιουλίου
Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί με στόχο ενημέρωση των πολιτών, την ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων και την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.
Παγκοσμίως, δίνεται προτεραιότητα στην εξάλειψη των λοιμώξεων από ηπατίτιδα B και C, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια ηπατίτιδα με αυξημένο κίνδυνο κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου, επιπλοκές που είναι υπεύθυνες για ένα εκατομμύριο (1.000.000) θανάτους ετησίως.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ, ιδιαίτερο γνώρισμα της χρόνιας ηπατίτιδας είναι ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της, με αποτέλεσμα πολλά από τα άτομα που έχουν μολυνθεί να μην το γνωρίζουν.
Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι είναι χρόνιοι φορείς της ηπατίτιδας Β και 70.000 άτομα της ηπατίτιδας C.
Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες, έχει παρατηρηθεί, παγκοσμίως, μια ανεξήγητη αύξηση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά. Η επιστημονική κοινότητα εργάζεται για τον εντοπισμό της αιτίας της, καθώς δεν πρόκειται για κανέναν από τους γνωστούς 5 τύπους ιών ηπατίτιδας: A,B,C,D και E.
Για το έτος 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει τη σημασία της εύκολης πρόσβασης των ατόμων στη διάγνωση και τη θεραπεία. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα διάγνωσης και θεραπείας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και όχι μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων. Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β.
Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα, ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο, στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C.
Τα νέα φάρμακα, χορηγούνται ως δισκία, έχουν ισχυρή αντι-ιική δράση και αυξάνουν το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία με ταυτόχρονη μείωση της διάρκειάς της.
Σήμερα, όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα που οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και την ίαση της λοίμωξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, από το έτος 2014 μέχρι σήμερα, έχουν λάβει αγωγή με τα νέα θεραπευτικά σχήματα, 13.322 άτομα. Στην Ελλάδα, στρατηγικός στόχος είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C, μέχρι το έτος 2030 (στρατηγική Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).
Η σωστή ενημέρωση αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για την εξάλειψη της αδικαιολόγητης ανησυχίας, του φόβου και των προκαταλήψεων που οδηγούν στη συναισθηματική και κοινωνική απομόνωση των ατόμων που έχουν μολυνθεί από ιογενείς ηπατίτιδες.
Την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022 (10:00 π.μ - 12:00 μ.), κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στην Πλατεία Κοραή (Αθήνα), για την ενημέρωση του κοινού.
Το Τμήμα Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή και πληροφορία στα τηλέφωνα: 210 5212178 και 210 5212183, ΚΕΠΙΧ: 210 5212054, καθώς και στο διαδίκτυο: http://www.eody.gov.gr.
Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος - Ε.Ε.Μ.Η. διοργανώνεται πανελλήνια δράση ευαισθητοποίησης για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες, με τη συμμετοχή πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας (World Hepatitis Day), την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, o Δήμος Αθηναίων θα φωταγωγήσει το σιντριβάνι της Ομόνοιας, συμβολικά με το συνδυασμό των χρωμάτων κόκκινου - κίτρινου, που έχουν καθιερωθεί ως χαρακτηριστικά της διεθνούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες.
Στη δράση θα συμμετέχουν και άλλοι Δήμοι της χώρας. Ειδικότερα, ο Δήμος Ιωαννιτών θα φωταγωγήσει το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου Ιωαννίνων, ο Δήμος Πειραιά το Πέτρινο Ρολόι στο Πασαλιμάνι, ο Δήμος Πατρέων το ιστορικό Θέατρο "Απόλλων", ο Δήμος Χανίων το κτίριο του θεάτρου "Μίκης Θεοδωράκης" στο Λιμάνι, ο Δήμος Ηρακλείου το κεντρικό Δημαρχείο που βρίσκεται στην Ενετική Λότζια, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης το επιβλητικό Δημαρχείο Σύρου, ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού το Πολιτιστικό Κέντρο "Σπύρος Αποστόλου", ο Δήμος Σερρών το Δημαρχείο της πόλης και ο Δήμος Χαλκιδέων το Δημαρχείο Χαλκίδας.
Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας είναι "Can’t wait / Η ηπατίτιδα δεν μπορεί να περιμένει" και τo μήνυμα, στο οποίο επικεντρώνεται είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να εξετάζεται, να εμβολιάζεται και να λαμβάνει τη σωστή αγωγή. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη κινητοποίησης της πολιτείας.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Ε.Ε.Μ.Η. ενώνει τη "φωνή" της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στέλνοντας μηνύματα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, καταπολέμησης και εξάλειψης των διακρίσεων και του στιγματισμού.
Η δράση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences.
Σημαντική θα είναι και η συμβολή των πολιτών στη σημαντική αυτή πανελλήνια δράση. Μέσω Facebook, Twitter και Instagram και χρησιμοποιώντας το hashtag #haslforhepatitis μπορούν στείλουν το δικό τους μήνυμα, κοινοποιώντας τη δική τους ιστορία ή φωτογραφία.
H ΕΕΜΗ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις προσωπικές ιστορίες των ασθενών, οι οποίοι με τη δική τους φωνή δίνουν ελπίδα σε ασθενείς με Ηπατίτιδα, καθώς αποτελούν τους δικούς μας καθημερινούς ήρωες! Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε βίντεο με ιστορίες ασθενών, που προσβλήθηκαν από ιούς της ηπατίτιδας και θεραπεύτηκαν.
Η ηπατίτιδα
Ο όρος "ηπατίτιδα" αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται, είτε παρεντερικά, είτε μέσω τροφών. Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι περισσότερα από 100.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό δεν το γνωρίζει.
Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β στους πάσχοντες ασθενείς.
Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα έχουν αλλάξει ριζικά το τοπίο στη φαρμακευτική αντιμετώπιση αυτών των ασθενών. Στρατηγικός στόχος στη χώρα μας μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το έτος 2030 (στόχος, που έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Σήμερα όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα, που οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και στην ίαση της λοίμωξης.
Η σωστή ενημέρωση αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για την εξάλειψη της αδικαιολόγητης ανησυχίας, του φόβου και των προκαταλήψεων, που οδηγούν στη συναισθηματική και κοινωνική απομόνωση των ατόμων που έχουν μολυνθεί.
Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος εργάζεται διαχρονικά προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τη διάγνωση των νοσημάτων του ήπατος.