Νέο σκάνδαλο πλήττει την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία
Ένα νέο σκάνδαλο φαίνεται να πλήττει την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία. Η Πρόεδρος της Κομισιόν κατηγορείται για ευνοιοκρατία στην επιλογή ενός συμβούλου με μισθό που ξεπερνά τα 17.000 ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα, Guardian, αρκετοί υψηλόβαθμοί των Βρυξελλών, μεταξύ τους και ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και ο Γάλλος Επίτροπος, Τιερί Μπρετόν, έγραψαν επιστολή προς την φον ντερ Λάιεν για να διαμαρτυρηθούν για το διορισμό του Γερμανού βουλευτή, Μάρκους Πίπερ, ως ειδικού συμβούλου, κάτι που «δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα στην διαδικασία της επιλογής».
Ο Πίπερ που προέρχεται από το ίδιο κόμμα με την φον ντερ Λάιεν, το CDU, διορίστηκε πρόσφατα ως ειδικός απεσταλμένος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όμως μέλη του ευρωκοινοβουλίου διερωτώνται αν ήταν ο καλύτερος υποψήφιος κατά τη διαδικασία της επιλογής.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το πακέτο αποδοχών για τη συγκεκριμένη θέση φτάνει τα 17.000 ευρώ το μήνα.
Η Κομισιόν, από την πλευρά της, υπεραμύνθηκε της πρόσληψης λέγοντας ότι «έγινε σε απόλυτη συμφωνία με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες».
Πάντως, την επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπέγραψαν επίσης ο Επίτροπος Εργασίας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νίκολας Σμιτ, καθώς και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι.
Η παρέμβαση ανώτατων ευρωπαίων αξιωματούχων για το θέμα είναι, σύμφωνα με την Guardian, το πρώτο σημάδι προβλημάτων στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μία δεύτερη πενταετία στο τιμόνι της Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα πολιτικός, πρώην υπουργός Άμυνας, επελέγη να γίνει Πρόεδρος της Κομισιόν μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις όταν κατέρρευσε η αρχική υποψηφιότητα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή είναι η πρώτη φορά ουσιαστικά που θα πρέπει να κάνει προεκλογική εκστρατεία.
Η φον ντερ Λάιεν είναι η επιλογή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση, ενώ αναμένεται να την στηρίξουν και αρκετές χώρες – μέλη.
Ωστόσο, η επιλογή της δεν είναι ακόμα καθόλου βέβαιη, καθώς ο διορισμός της θα πρέπει να εγκριθεί και από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς ώστε να έχει πλειοψηφία – μεταξύ τους, η ομάδα των Σοσιαλιστών, στην οποία ανήκει ο Μπορέλ, αλλά και η ομάδα των Φιλελεύθερων, στην οποία ανήκει ο Μπρετόν.