Ουκρανία: Υπογραφή συμφωνιών ασφαλείας με τον Καναδά και την Ιταλία
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό που επισκέφθηκε το Κίεβο .
Το πρωθυπουργικό γραφείο του Καναδά ανακοίνωσε ότι το κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει σημαντικές και μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις του Καναδά για την συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανία .
Συνολικά, ο Καναδάς θα χορηγήσει στην Ουκρανία περί τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας το 2024, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε ανακοινώσει την υπογραφή διμερούς συνεργασίας ασφαλείας με την Ιταλία, η πρωθυπουργός της οποίας, η Τζόρτζια Μελόνι, επισκέφθηκε σήμερα επίσης στην Ουκρανία.
«Το έγγραφο αυτό θέτει στέρεες βάσεις μίας μακροπρόσθεσμης σύμπραξης ασφαλείας ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ιταλία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Δύο χρόνια από τον πόλεμο που άλλαξε τον κόσμο
Καθώς ο κόσμος ετοιμάζεται να μνημονεύσει σήμερα (24/2) τη δεύτερη επέτειο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη καλείται να θέσει στον εαυτό της δύσκολες ερωτήσεις για τον πόλεμο που ξέσπασε απροσδόκητα στα σύνορά της, αλλά κυρίως το πώς θα προσεγγίσει το θέμα τους επόμενους 12 μήνες.
Αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό από αυτά τα ερωτήματα: Πόσο καιρό μπορεί πρακτικά να διατηρήσει την εξαντλητική οικονομική στήριξη για την Ουκρανία; Αυτή η σκέψη δεν είναι καινούργια, αλλά επαναλαμβάνεται όλο και περισσότερο ιδιωτικά σε κυβερνητικά γραφεία. Αντικατοπτρίζει επίσης αρκετές ζοφερές αλήθειες. Ο πόλεμος βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και αρκετό καιρό, ενώ την περασμένη εβδομάδα, η Ουκρανία αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την πόλη-κλειδί Aβντίβκα μετά από μήνες σκληρών μαχών, καταγράφοντας τη χειρότερη ήττα της από την πτώση του Μπαχμούτ τον Μάιο.
Τα χρήματα που χρειάζονται απεγνωσμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κολλήσει, αφού πέρασαν από τη Γερουσία, αλλά περιμένουν την έγκριση της Βουλής. Η ενότητα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του ΝΑΤΟ αρχίζει να διαλύεται, με σχεδόν κάθε μεγάλη απόφαση να αναστέλλεται και να απειλείται με βέτο. Καμία σοβαρή δυτική φωνή δεν θέλει να εγκαταλείψει το Κίεβο, αλλά είναι επίσης βέβαιο ότι η κόπωση μεγαλώνει καθώς αυξάνονται οι λογαριασμοί.
100 δισ. δολάρια έχει ξοδέψει η ΕΕ για το Κίεβο
Από την αρχή της κρίσης, η ΕΕ και οι περιφερειακοί σύμμαχοί της έχουν ξοδέψει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της αμυντικής προσπάθειας της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Ukraine Support Tracker του Ινστιτούτου του Κιέλου.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα πακέτο 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία από τώρα έως το 2027. Το Ηνωμένο Βασίλειο, αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος παράγοντας ασφάλειας στην περιοχή, έχει επίσης δεσμευτεί για περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία από το 2022. Για την ιστορία, σύμφωνα με Το Ινστιτούτο του Κιέλου οι ΗΠΑ έχει δαπανήσει 66 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ άλλα 60 δισεκατομμύρια είναι στα σκαριά.
Ενώ η ηχηρή υποστήριξη της Δύσης στην Ουκρανία από το 2022 έχει εκπλήξει πολλούς στον διπλωματικό κόσμο, όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο αυξάνεται η κούραση. Ανάμεσα στο να μην υπάρχει τέλος στη σύγκρουση και στον ανταγωνισμό για την πολιτική προσοχή στη Μέση Ανατολή καθώς και στις εγχώριες ανησυχίες, όπως οι κρίσεις κόστους ζωής που προκαλούνται από τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο, η δαπάνη τεράστιων ποσών για την Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει πολιτικά πιο δύσκολη για τις κυβερνήσεις.