Ουκρανικό: Ράλι στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου - Το plan b της χώρας μας για ενεργειακή επάρκεια
Οι δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις στέλνουν τους επενδυτές σε αναζήτηση "ασφαλών καταφυγίων", ενώ η τιμή του πετρελαίου κατέγραφε νέο ρεκόρ επταετίας, με το Brent να ξεπερνά προς στιγμήν τα 97 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό να κάνει ράλι 3% στα 93,86 δολάρια το βαρέλι.
Εν τω μεταξύ, ισχυρές πιέσεις δέχονται οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ κινεζικές τεχνολογικές μετοχές, εν μέσω εικασιών για ένα νέο κύμα αυστηροποίησης ρυθμιστικών κανόνων.
Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας καταγράφει πτώση 2%, ο δείκτης Nikkei του Τόκιο σημειώνει απώλειες 2,12% στις 26.339 μονάδες, 1,36% ο Shanghai Composite στις 3.443 μονάδες, 1,63% ο CSI στις 4.558 μονάδες, 1,74% ο Kospi στις 2.696 μονάδες, και 1,36% ο ASX στις 7.404 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng κάνει «βουτιά» 2,95% στις 23.456 μονάδες.
Τι εκτιμά η Moody’s για την πορεία των τιμών
Σύμφωνα με την Moody’s οι σημερινές υψηλές τιμές πετρελαίου αντανακλούν ήδη τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους, όπως την ένταση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας
Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή ή στην Ουκρανία θα οδηγήσει πιθανότατα σε ακόμη υψηλότερες τιμές πετρελαίου, αλλά οι τιμές αυτές δεν θα είναι δυνατό να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή θα υπονομεύσουν την ανάπτυξη των καταναλωτριών χωρών και θα επιταχύνουν τη στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε ανάλυσή του.
Ο οίκος θεωρεί ότι οι υψηλές τιμές – χθες το Brent άγγιξε τα 95 δολάρια το βαρέλι – αντανακλούν ήδη τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους και ειδικότερα την αβεβαιότητα που υπάρχει για την έκβαση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Ιράν, τους αυξημένους κινδύνους στη Μέση Ανατολή και την ένταση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας.
Χωρίς την προσαύξηση λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων, η Moody’s θεωρεί ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν στα 75 δολάρια σε μέσα επίπεδα φέτος και στα 68 δολάρια το 2023, για να υποχωρήσουν στα επόμενα χρόνια στο μέσο του εύρους των 50-70 δολαρίων που εκτιμά ότι απαιτούνται για να γίνουν νέες επενδύσεις στον κλάδο της εξόρυξης.
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι σφιχτές συνθήκες στην παγκόσμια αγορά αργού αντανακλούν την αύξηση της ζήτησης, την αβεβαιότητα για την αύξηση της προσφοράς και την περιορισμένη διαθέσιμη παραγωγική δυναμικότητα. «Οι διαρκείς χαμηλές επενδύσεις στην παραγωγή, που περιορίζουν την προσφορά και διατηρούν σφιχτές τις ισορροπίες στην αγορά, αποτελούν τον κύριο μοχλό των υψηλών τιμών», σημειώνει ο οίκος.
Αναμένει ότι οι τιμές θα παρουσιάσουν μεγάλες διακυμάνσεις φέτος, λόγω των χαμηλών παγκόσμιων αποθεμάτων και της φθίνουσας διαθέσιμης δυναμικότητας. Σημειώνει, επίσης, ότι καθώς οι χώρες του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του θα συνεχίσουν να αυξάνουν φέτος την παραγωγή τους στα επίπεδα πριν από τις μειώσεις που αποφασίστηκαν το 2020, η ικανότητα των παραγωγών να ρυθμίζουν τις τιμές θα μειώνεται καθώς θα αυξάνονται οι κίνδυνοι.
Το θέμα του αερίου στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ
Το θέμα του φυσικού αερίου θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης στο Μαξίμου για την ρωσο-ουκρανική κρίση. Στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα είναι παρών και ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας.
Το δυσμενέστερο σενάριο που, αν και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές δεν θεωρείται ως επικρατέστερο, θα εξεταστεί είναι αυτό της διακοπής της ροής των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αυτήν τη στιγμή το ρωσικό αέριο καλύπτει περίπου το 40 με 45% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώρα μας.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσιεύματα το εναλλακτικό σχέδιο που είχε παρουσιαστεί από τον κ. Σκρέκα κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα και περιλαμβάνει:
- Τη λειτουργία εργοστασίων φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με εναλλακτικό καύσιμο ντίζελ. Πρόκειται για τις μονάδες Κομοτηνή και Λαύριο 4 της ΔΕΗ καθώς επίσης και τις μονάδες Θίσβη και ΕΝΘΕΣ της Elpedison και ΉΡΩΝ 1 της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η συνολική ισχύς των μονάδων που μπορούν να λειτουργήσουν με καύσιμο πετρέλαιο ξεπερνά τα 1700MW.
- Την ετοιμότητα του λιγνιτικού στόλου της ΔΕΗ (εξασφάλιση αποθεμάτων λιγνίτη στις αυλές των μονάδων) προκειμένου να μπορούν να καλύψουν την ηλεκτρική ζήτηση.
- Την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, οι οποίες έχουν αποθηκευμένα μεγάλα στοκ νερού στους ταμιευτήρες λόγω των πρόσφατων χιονοπτώσεων.
- Την αξιοποίηση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας για την εισαγωγή επιπλέον φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Ήδη μέσα στο Φεβρουάριο έχουν αφιχθεί 5 φορτία LNG (τρία φορτία της Mytilineos και δύο της ΔΕΠΑ), σήμερα έρχεται ένα ακόμη φορτίο (Elpedison) ενώ προβλέπεται να έρθει ένα τελευταίο φορτίο την Πέμπτη (ΔΕΗ). Για τνο Μάρτιο έχει ήδη προγραμματιστεί η εισαγωγή 4 φορτίων (1 φορτίο της Mytilineos, 1 φορτίο της Elpedison, 1 κοινό φορτίο της Mytilineos και της Elpedison και 1 φορτίο της ΔΕΠΑ) συνολικής ποσότητας 2 εκατ. MWh
- Την απρόσκοπτη συνέχιση των εισαγωγών αζερικού φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές μέσω του TAP και της Ρεβυθούσας καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο για τον τρέχοντα μήνα και σε ποσοστό άνω του 70% τις ανάγκες του Μαρτίου. Εφόσον παραστεί ανάγκη υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες για επιπλέον εισαγωγές φορτίων LNG.
Με πληροφορίες από capital.gr