Ουκρανική κρίση: Τα χρήματα που χάνουν οι Ρώσοι ολιγάρχες
Το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων που επιβάλλει η Δύση κατά της Ρωσίας, μετά την αναγνώριση του Νονμπάς από τη Μόσχα αφορά ρωσικές τράπεζες και Ρώσους επιχειρηματίες που ζουν και δραστηριοποιούνται εκτός Ρωσίας.
Οι στοχευμένες αυτές κυρώσεις αναμένεται να προκαλέσουν μεγαλύτερο πονοκέφαλο στη Μόσχα καθώς οι Ρώσοι ολιγαρχίες φαίνεται ότι έχουν αρχίσει ήδη να βλέπουν την περιουσία τους να μειώνεται κατά δισ. δολάρια από την αρχή της Ουκρανικής κρίσης και οι κυρώσεις θα είναι η χαριστική βολή.
Σύμφωνα με τη λίστα των δισεκατομμυρίων του Bloomberg, η περιουσία των Ρώσων κροίσων έχει υποχωρήσει ήδη κατά 32 δισ. δολάρια από την αρχή του 2022 οπότε και ξεκίνησε η πολιορκία του Κιέβου από τη Μόσχα.
Η Δύση στρέφεται κατά των ρωσικών τραπεζών στο εξωτερικό, στις οποίες φυλάσσεται ένα μεγάλο μέρος της περιουσία των Ρώσων δισεκατομμυριούχων αλλά και στις πωλήσεις κρατικών ομολόγων της Ρωσίας στο εξωτερικό και τις ελίτ της χώρας.
Ο Gennady Timchenko είναι επικεφαλής της περίφημης αυτής λίστας των Ρώσων δισεκατομμυριούχων ο οποίος έχει ήδη δει το ένα τρίτο του πλούτου του να «κάνει φτερά» από την αρχή του 2022.
Αν και μέχρι πρότινος ήταν ένας από τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο ο 69χρονος Timchenko δεν ξέρει για πόσο θα κατέχει αυτόν το προνόμιο.
Δισεκατομμύρια εξαφανίστηκαν
Γιος ενός Σοβιετικού στρατιωτικού, γνώρισε και έγινε φίλος με τον Πούτιν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με αποτέλεσμα να έχει περιουσία 16 δισ. δολαρίων, με το μεγαλύτερο μέρος της να προέρχεται από τη συμμετοχή του στη ρωσική εταιρεία παραγωγής Novatek.
Ο Leonid Mikhelson, επίσης μέτοχος της Novatek, έχει δει την περιουσία του να μειώνεται κατά 6,2% σε ένα μήνα, ενώ ο πρόεδρος της Lukoil Vahit Alekperov, έχασε πάνω από 3,5 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο, καθώς η μετοχή της ενεργειακής εταιρείας σημειώνει πτώση σχεδόν 17% από την αρχή του έτους.
Οι 23 δισεκατομμυριούχοι της χώρας, πολλοί από τους οποίους είναι προσωπικοί φίλοι του προέδρου Πούτιν, μέσω του οποίου κατέλαβαν υψηλόβαθμες θέσεις και ιδιοκτησίες σε μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις φυσικών πόρων, διαθέτουν περιουσία 343 δισ. δολαρίων, έναντι των 375 δισ. δολαρίων που είχαν στο τέλος του 2021.
Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλλε κυρώσεις σε πέντε τράπεζες της Ρωσίας και σε τρεις επιχειρηματίες, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Tiimchenko μαζί με τον 65χρονο Boris Rotenberg και τον 48χρονο ανιψιό του Igor, των οποίων οι οικογένειας έφτιαξαν τις περιουσίες τους μέσω της εταιρείας κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου Stroygazmontazh.
Ο πατέρας του Igor, Arkady, είναι ένας από τους πρώην εταίρους του Πούτιν στο τζούντο, που πούλησε την εταιρεία αγωγών το 2019 έναντι 1,3 δισ. δολαρίων.
Μια λίστα Ρώσων δισεκατομμυριούχων που όπως είπε και ο ευρωπαίους επικεφαλής της διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ δεν «θα μπορούν πλέον να κάνουν τα ψώνια τους στο Μιλάνο και τα πάρτι του στο Σαν Τροπέ». Και μπορεί να οφείλουν πολλά στον Πούτιν για τις περιουσίες τους, δεν σκοπεύουν όμως να τις δουν να καταστρέφονται, γεγονός που θα ασκήσει μεγάλη πίεση στη Μόσχα.