Ουκρανική κρίση: Οι ΗΠΑ στέλνουν 2.000 στρατιώτες στην Aνατολική Ευρώπη
Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν 2.000 στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη, λόγω της έντασης με τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το BBC, με απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, οι 1.000 στρατιώτες θα μεταφερθούν από τη στρατιωτική βάση της Βόρειας Καρολίνας στην Πολωνία και τη Γερμανία, ενώ ακόμα 1.000, που ήδη βρίσκονται στη Γερμανία, θα σταλούν στη Ρουμανία.
Σύνοδος των ΥΕΘΑ του ΝΑΤΟ στα μέσα Φεβρουαρίου
O υπ. Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν θα ταξιδέψει στην Ευρώπη αργότερα μέσα στον μήνα, για να συναντήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ με δεδομένες τις εντάσεις με τη Ρωσία.
Συγκεκριμένα, το ταξίδι του Λόιντ Όστιν στην Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί εν μέσω συγκέντρωσης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία, όπως έγραψε χθες, σε μία ανάρτησή του στο Twitter ένας ανταποκριτής του ραδιοφωνικού σταθμού Voice of America.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο Λόιντ Όστιν θα συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) τη 16η και τη 17η Φεβρουαρίου, πρόσθεσε ο δημοσιογράφος της Φωνής της Αμερικής.
Λευκορωσία: Αποχώρηση Αμερικανών διπλωματών
Η διπλωματία των ΗΠΑ διέταξε την Δευτέρα τις οικογένειες υπαλλήλων της αμερικανικής κυβέρνησης οι οποίοι υπηρετούν στη Λευκορωσία να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας των εντάσεων με τη Μόσχα γύρω από την Ουκρανία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανακοινώνοντας το μέτρο, εξέδωσε ταυτόχρονα οδηγία προς τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στη Λευκορωσία, εξαιτίας, κυρίως, «του κινδύνου σύλληψης» και «της ασυνήθιστης και ανησυχητικής ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας κατά μήκος των συνόρων της Λευκορωσίας με την Ουκρανία».
«Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη και οι εντάσεις αυξάνονται στην περιοχή», πρόσθεσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ουάσινγκτον είχε ήδη δώσει εντολή την 23η Ιανουαρίου να αποχωρήσουν οι οικογένειες των αμερικανών διπλωματών οι οποίοι υπηρετούν στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, «εξαιτίας της μόνιμης απειλής ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης».
Έδωσε στο ντόπιο προσωπικό και στα μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού η παρουσία των οποίων δεν θεωρείται απολύτως απαραίτητη τη διακριτική ευχέρεια να αποχωρήσουν εάν το επιθυμούν.
Οι Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί εκφράζουν τους τελευταίους μήνες έντονη ανησυχία για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η Μόσχα απαιτεί νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί στο NATO, κάτι που η Δύση απορρίπτει.
Την Δευτέρα, κατά τη διάρκεια ανταλλαγών σε ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα για το ουκρανικό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία πως επιδιώκει να αναπτύξει «ως τις αρχές Φεβρουαρίου πάνω από 30.000 στρατιωτικούς» στη Λευκορωσία, βόρεια της Ουκρανίας.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια, και ο ομόλογός του της Λευκορωσίας, ο Βαλεντίν Ριμπακόφ, αντέτειναν πως θα διεξαχθούν «κοινά στρατιωτικά γυμνάσια» τον Φεβρουάριο.
«Κάνουμε συχνά στρατιωτικά γυμνάσια από κοινού στη Λευκορωσία», όπως και στη Ρωσία, είπε ενώπιον των ΜΜΕ ο ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος.
Την Τρίτη 25η Ιανουαρίου η αμερικανική διπλωματία προειδοποίησε το Μινσκ ότι εκτίθεται στον κίνδυνο «ταχείας» και «αυστηρής» αντίδρασης της Ουάσινγκτον εάν επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να επιτεθεί στην Ουκρανία.