Ουκρανική κρίση: ΗΠΑ και Γερμανία προειδοποιούν τη Ρωσία - «Αποκλιμάκωση ή σοβαρές συνέπειες» [vids]
Με ταχύτατες και σοβαρές συνέπειες -οικονομικές, πολιτικές και στρατηγικές- προειδοποιούν Ουάσινγκτον και Βερολίνο τη Μόσχα για «κάθε περαιτέρω επιθετικότητα» στα σύνορα της Ουκρανίας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και η Γερμανίδα ομόλογός του Αναλένα Μπέρμποκ, κάλεσαν τη Ρωσία να επιλέξει την οδό του διαλόγου για την αποκλιμάκωση της κρίσης.
«Ζητούμε άμεσα βήματα αποκλιμάκωσης. Κάθε περαιτέρω επιθετικότητα, θα φέρει και σοβαρές συνέπειες, οικονομικές, πολιτικές και στρατηγικές», δήλωσε πριν από λίγο η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Αμερικανό ομόλογό της, ο οποίος είχε χθες διαβουλεύσεις στο Κίεβο και αύριο θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη.
«Για τους Ευρωπαίους δεν πρόκειται για τίποτα λιγότερο από τη διατήρηση της ειρήνης στην ήπειρο - θέμα υπαρξιακής σημασίας- και θα την υπερασπιστούμε ακόμη και με οικονομικό κόστος», τόνισε η κυρία Μπέρμποκ και διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον συμφωνούν ότι μόνο ο δρόμος της πολιτικής και του διαλόγου μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση.
«Η ρωσική στάση μιλά δυστυχώς διαφορετική γλώσσα», ανέφερε η υπουργός.
«Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και οι δυτικοί εταίροι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι κατά της ρωσικής επιθετικότητας», τόνισε από την πλευρά του και ο Άντονι Μπλίνκεν και σημείωσε ότι η εξέλιξη εξαρτάται από τη Μόσχα.
Στόχος της εντατικής διπλωματικής προσπάθειας των τελευταίων ημερών, συνέχισε, είναι η εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην ένταση που προκάλεσε η Ρωσία, «να αποτρέψουμε περαιτέρω εισβολή της Ρωσίας ή αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας» και «να αντιμετωπίσουμε σημαντικά ζητήματα ασφάλειας» για τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους τους.
Οποιαδήποτε επιθετικότητα εκ μέρους της Ρωσίας θα έχει «ταχύτατες και πολύ σοβαρές συνέπειες», επανέλαβε και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνοντας ότι το μήνυμα είναι ίδιο από όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ.
«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι αποφασιστικής σημασίας. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε εμείς τον δρόμο για λογαριασμό της Μόσχας, αλλά μπορούμε να καταστήσουμε σαφείς τις συνέπειες της κάθε επιλογής - θετικές, αν επιλεγεί ο διάλογος και η διπλωματία και πολύ αρνητικές αν επιλεγεί η επιθετικότητα», πρόσθεσε ο κ. Μπλίνκεν, υπογραμμίζοντας ότι βιώσιμες και σταθερές σχέσεις με τη Ρωσία είναι προς το συμφέρον όλων.
Στόχος των επαφών των τελευταίων ημερών, ήταν, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο και ο συντονισμός των δυνάμεων απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.
«Με αυτή την ενιαία φωνή θα μιλήσω και αύριο στον Σεργκέι Λαβρόφ», ανέφερε και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η οποιαδήποτε δράση θα είναι προϊόν συνεννόησης.
«Οι ΗΠΑ υπολογίζουν και το συμφέρον των εταίρων τους», είπε χαρακτηριστικά ο Άντονι Μπλίνκεν και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να διχάσει το μέτωπο απέναντί της. Επιπλέον, αναφερόμενος στις μορφές που μπορεί να λάβει η ρωσική επιθετικότητα εκτός από την ευθεία στρατιωτική δράση, έκανε λόγο για υβριδικές επιθέσεις, για αποσταθεροποιητικές ενέργειες και για παραστρατιωτικές τακτικές. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι όλες οι πιθανότητες εξετάζονται και θα υπάρχει απάντηση σε κάθε περίπτωση.
«Οι κυρώσεις έχουν νόημα όταν είναι αποτελεσματικές», πρόσθεσε από την πλευρά της η κυρία Μπέρμποκ και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρέπεμψε στον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος άφησε πρόσφατα ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας του γερμανο-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης.
Για το ίδιο θέμα ο κ. Μπλίνκεν επανέλαβε την αρνητική θέση των ΗΠΑ και συμπλήρωσε ότι από τη στιγμή που ο αγωγός δεν έχει λειτουργήσει, αποτελεί μοχλό πίεσης στα χέρια των Γερμανών και των Ευρωπαίων, όχι της Ρωσίας.
Δήλωση Μπάιντεν για «μικρή εισβολή» και χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα
Ανεβαίνει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο στην Ανατολική Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες της Ρωσίας βρίσκονται συγκεντρωμένοι κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ενώ Ηνωμένες Πολιτείες και Μεγάλη Βρετανία στέλνουν όπλα στο Κίεβο. Ο πρόεδρος Μπάιντεν εκτιμά για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εισβάλλει άμεσα στη γειτονική του χώρα και έκανε μία δήλωση που εξόργισε τους Ουκρανούς. Συγκεκριμένα είπε ότι θα είναι διαφορετικό αν πρόκειται για μια «μικρή εισβολή», αν και στη συνέχεια αναδίπλωσε.
Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναμένει ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν να «τεστάρει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ» και έκανε λόγο για «μικρή εισβολή της Ρωσίας», σε μία δήλωση που έχει προκαλέσει κύμα εξελίξεων, με Αμερικανούς αλλά και Ουκρανούς αξιωματούχους να δηλώνουν σοκαρισμένοι που ο Μπάιντεν έδωσε κατά κάποιον τρόπο «πράσινο φως» για ρωσική εισβολή. Ο ίδιος ο Μπάιντεν σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου εννόησε ότι δεν εννοούσε αυτό με τη δήλωσή του και αναδίπλωσε αναφέροντας ότι αν η Ρωσία περάσει τα σύνορα θα είναι μία κανονική εισβολή και σημείωσε ότι «θα πληρώσει το τίμημα».
Την ίδια στιγμή καθημερινά όλο και περισσότερα ρωσικά στρατεύματα μεταφέρονται στις «κόκκινες ζώνες» στα ουκρανικά σύνορα, με αμερικανικούς δορυφόρους να τα δείχνουν από ψηλά. Ο Λευκός Οίκος μιλά για περισσότερους από 127.000 στρατιώτες.
Τι απαντά το Κρεμλίνο
Από την πλευρά της εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε ψεύδη δυτικών ΜΜΕ και αξιωματούχων τις αναφορές για ρωστική εισβολή στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο εξάλλου επιμένει ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμέι πόλεμο με τη Δύση αλλά ζητά εγγυήσει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς ανατολά με την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη συμμαχία.
Όπως όμως ανακοινώθηκε σήμερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ετοιμάζει στρατιωτικές ασκήσεις σε όλες τις θάλασσες που την περικλείουν (Ατλαντικός, Αρκτικός, Ειρηνικός, Μεσόγειος), με επιπλέον κινητοποίηση 140 πολεμικών πλοίων και 10.000 στρατιωτών.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν αντιδράσει και πολλές (Ισπανία, Δανία, Γαλλία) έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλουν και αυτλες δυνάμεις κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα.
«Χάρτες εισβολής» παρουσιάζει ο Δυτικός Τύπος
Την ώρα που η διπλωματία φαίνεται να μην μπορεί να βρει τη λύση στο ζήτημα, δυτικά μέσα ενημέρωση αναπαράγουν χάρτες για ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας. Μεταξύ αυτών η DailyMail, η SUN, το CNN, η Washington Examiner και η Bild.