Ουκρανική κρίση: «Εθνικιστές ετοιμάζονται να σφάξουν Ρώσους πολίτες» αναφέρει στενός συνεργάτης του Πούτιν
Να σφαγιάσουν Ρώσους στα ανατολικά της χώρας σχεδιάζουν οι εθνικιστές του Κιέβου όπως μετέδωσε σε ρεπορτάζ η κρατική τηλεόραση στη Μόσχα με την κρίση ολοένα και να κλιμακώνεται.
Ο Ντμίτρι Κισέλιοφ από τους πιο στενούς και πιστούς συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας στην τηλεόραση είπε ο ουκρανικός στρατός «βασάνισε και σκότωσε άγρια» χιλιάδες αμάχους στην περιοχή του Ντονμπάς.
«Λένε ότι θα έρθουν να μας σκοτώσουν όλους και θα κρεμάσουν παιδιά μας στα σύρματα όπως έκαναν οι φασίστες. Δεν θα το αφήσω αυτό να συμβεί. Θα μείνουμε εδώ και ο εχθρός δεν θα περάσει», ανέφερε.
Ανάλογη θέση φαίνεται να υιοθετεί και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Συγκεκριμένα η Μόσχα δεν αποκλείει προκλήσεις κατά των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών στο Ντονμπάς, «ειδικά από την πλευρά των ανεξάρτητων παραγόντων» στην Ουκρανία, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε δημοσιογράφους εν μέσω έντονων φημών από την Δύση για ρωσική εισβολή τις επόμενες ημέρες.
Όταν ρωτήθηκε εάν η Μόσχα σκέφτεται να απομακρύνει τους πολίτες της από τη γειτονική χώρα, ο Γιούρι Γκόρλαχ, διευθυντής του κέντρου κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, απάντησε με μια ρητορική ερώτηση: «Καταλαβαίνετε πόσοι Ρώσοι πολίτες υπάρχουν στην Ουκρανία;»
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι πληθαίνουν οι εικασίες για την Ουκρανία, με τη Δύση να εντείνει τις εντάσεις.
Η Ευρώπη συζητά έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη
Την πιθανότητα για έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη προκαλούν οι εξελίξεις στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η συνεδρίαση ενδέχεται να γίνει στο περιθώριο της συνόδου με τους ομολόγους τους της Αφρικανικής Ένωσης.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό, θα γίνει ενημέρωση για τα αποτελέσματα που θα έχει η αυριανή συνάντηση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Μια έκτακτη σύνοδος κορυφής «είναι πιθανή, ανάλογα με τις εξελίξεις», είπε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Κοινό μέτωπο
«Είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε αμέσως (σ.σ. τις απόψεις μας), με ενιαίο μέτωπο», σχολίασε η ίδια πηγή, επιμένοντας ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση. Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν επίσης μια συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών μέσω βιντεοκλήσης.
Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν έτοιμοι να επιβάλουν βαριές οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, εφόσον εισβάλει στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις θα αποφασιστούν από τις χώρες μέλη και θα εγκριθούν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών, σε συνεργασία με τους εταίρους της ΕΕ.
«Κανείς δεν ξέρει αν ο Πούτιν έχει λάβει μια απόφαση. Αλλά μια επίθεση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και η ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε η πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Μόσχα πάντως έκρινε σήμερα «πιθανή» μια διπλωματική λύση και ανακοίνωσε τη λήξη ορισμένων στρατιωτικών ασκήσεων που έκανε στην περιοχή.
Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιδιώκει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ
Η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιδιώκει τον στόχο της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, διεμήνυσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά την οργή και τις απειλές της Μόσχας, αλλά και τις επιφυλάξεις ορισμένων δυτικών χωρών.
Ο Ζελένσκι επανέλαβε τις προθέσεις του Κιέβου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
«Σήμερα, πολλοί δημοσιογράφοι και πολλοί ηγέτες υπαινίσσονται στην Ουκρανία ότι είναι δυνατόν να μην διακινδυνεύσουμε, να μην θέτουμε συνεχώς το θέμα της μελλοντικής συμμετοχής στη συμμαχία, επειδή αυτοί οι κίνδυνοι συνδέονται με την αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε στον δρόμο που επιλέξαμε».
Μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο, επισήμανε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας, κάτι που ζητούν οι ουκρανικές αρχές. «Αντιλαμβανόμαστε πως μια ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εγγυάτο την ασφάλειά μας και την εδαφική μας ακεραιότητα», σημείωσε.
Η Ρωσία να αδράξει «τις προσφορές για διάλογο»
Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς κάλεσε τη Μόσχα να αδράξει τις «προσφορές για διάλογο» με στόχο την αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση.
«Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία δεν είναι κατανοητές. Δεν υπάρχουν εύλογες αιτίες για μια τέτοια στρατιωτική ανάπτυξη. Και απαιτούμε από τη Ρωσία να αδράξει τις υπάρχουσες ευκαιρίες για διάλογο» δήλωσε, παραμονές μιας επίσκεψης στη Μόσχα.
Η Γερμανία, διαβεβαίωσε ο καγκελάριος, θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» την οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο. «Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει υποστηρίξει οικονομικά τόσο ισχυρά την Ουκρανία όσο η Γερμανία στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών» επισήμανε, λέγοντας ότι απέναντι στην ξένη επιρροή, το Βερολίνο μερίμνησε «για την αυτονομία και την ανθεκτικότητά της. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε την υποστήριξη αυτή με την ίδια αποφασιστικότητα».
«Γεωπολιτικό όπλο» ο Nord Stream 2
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι κατά την κρίση της χώρας του, ο αμφιλεγόμενος ρωσογερμανικός αγωγός αερίου Nord Stream 2 είναι ένα «γεωπολιτικό όπλο».
«Αντιλαμβανόμαστε σαφώς πως είναι ένα γεωπολιτικό όπλο», ανέφερε.
Ο αγωγός, που προορίζεται για να διοχετεύσει ρωσικό αέριο στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία δεν έχει ακόμη λάβει την έγκριση του Βερολίνου.