Ουκρανική κρίση: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. αύριο Πέμπτη
Με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές και να μην φαίνεται διέξοδος στην κρίση των σχέσεων της ΕΕ με την Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας, αποφασίστηκε η σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Η είδηση γνωστοποιήθηκε από τον πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
«Η χρήση βίας και εξαναγκασμού στην αλλαγή συνόρων δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα. Συγκαλώ έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο για να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την Ουκρανία και την Ρωσία», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.
Στην πρόσκλησή του στους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, ο κ. Μισέλ αναφέρει: Οι επιθετικές κινήσεις από την Ρωσική Ομοσπονδία, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Υπονομεύουν επίσης την ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι και να ορίσουμε από κοινού την συλλογική μας προσέγγιση και τις δράσεις μας. Για τον λόγο αυτό σας καλώ για ένα έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου το οποίο θα γίνει δια ζώσης στις Βρυξέλλες στις 8 το βράδυ.
Τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι:
- πως θα διασφαλίσουμε την παγκόσμια τάξη
- πως θα χειριστούμε την Ρωσία και θα την καταστήσουμε υπόλογη για τις πράξεις της
- πως θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της
Μητσοτάκης: Θα ζητήσω έκτακτα μέτρα στήριξης των καταναλωτών
Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα θα ζητήσει έκτακτα μέτρα στήριξης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ρουμανία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
https://www.youtube.com/watch?v=bAupTcahUSw&feature=emb_logo
«Βραχυπρόθεσμα είναι αναγκαίο να υπάρξουν έκτακτα μέτρα στήριξης των ευρωπαίων καταναλωτών και επιχειρήσεων καθώς όλες οι χώρες με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο επιδοτούν. Για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ και το οποίο είναι δημοσιονομικά επώδυνο. Θα το θέσω στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Όπως ανέφερε επίσης, «στο ενεργειακό πεδίο η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η τροφοδοσία μας σε φυσικό αέριο να είναι ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Από την τρέχουσα κρίση, ωστόσο, εξάγονται τρία συμπεράσματα: Πρώτον ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια πρέπει να επιταχυνθεί με τρόπο που δεν θα πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η φθηνότερη ενέργεια είναι η πράσινη ενέργεια, πρέπει να διευρύνουμε τις πηγές προμήθειας ενέργειας, ώστε να μειώσουμε την εξάρτηση μας από τη Ρωσία και εδώ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο η Ρουμανία, η οποία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της σε φυσικό αέριο. Δεύτερον, οι Ευρωπαίοι πρέπει να λάβουν έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το επώδυνο δημοσιονομικό πρόβλημα και θα θέσω το συγκεκριμένο ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Τρίτον η συζήτηση περί στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη».
Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «η πόρτα μας είναι πάντα κλειστή σε ό,τι αφορά στις απειλές, αλλά το παράθυρο μας πάντα ανοιχτό σε ό, τι αφορά στον διάλογο» αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρας μας στηρίζει ένθερμα το αίτημα του Βουκουρεστίου για να εισέλθει στο σύστημα Σένγκεν και επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.