Ουκρανία: Ζητά συνάντηση με τη Ρωσία και τις χώρες του «εγγράφου της Βιέννης» εντός 48 ωρών
Η Ουκρανία ζήτησε συνάντηση με τη Ρωσία και τα κράτη μέλη του εγγράφου της Βιέννης εντός 48 ωρών για να συζητηθεί η κατάσταση προκειμένου να αποσαφηνιστεί η κατάσταση με την κίνηση στρατευμάτων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, σύμφωνα με tweet που ανάρτησε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Η Ρωσία δεν απάντησε στο αίτημά μας για το έγγραφο της Βιέννης. Κάνουμε το επόμενο βήμα. Η Ουκρανία συγκαλεί συνάντηση με τη Ρωσία και όλα τα κράτη μέλη τις επόμενες 48 ώρες για να συζητήσουν την ενίσχυση και τη μετεγκατάσταση των ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων μας και στην προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία», έγραψε στο Twitter.
«Εάν η Ρωσία είναι σοβαρή για το αδιαίρετο της ασφάλειας στον χώρο του ΟΑΣΕ, πρέπει να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για στρατιωτική διαφάνεια προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις και να ενισχυθεί η ασφάλεια για όλα τα συμμετέχοντα κράτη» συμπλήρωσε ο Κουλέμπα.
Στις 11 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία επικαλέστηκε το Κεφάλαιο III του Εγγράφου της Βιέννης, για τη μείωση κινδύνου , ζητώντας από τη Ρωσία να παράσχει «λεπτομερείς εξηγήσεις για τις στρατιωτικές δραστηριότητες στις περιοχές που γειτνιάζουν με το έδαφος της Ουκρανίας και στην προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία».
Το έγγραφο της Βιέννης είναι η πολιτικά δεσμευτική συμφωνία όπου προβλέπει την ανταλλαγή και την επαλήθευση πληροφοριών σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες.
Το έγγραφο της Βιέννης απαιτεί από τα συμμετέχοντα κράτη να:
-να παρέχουν το ένα στο άλλο πληροφορίες για τις στρατιωτικές τους δυνάμεις ετησίως, συμπεριλαμβανομένων του ανθρώπινου δυναμικού και των κύριων συμβατικών οπλικών συστημάτων και εξοπλισμού, καθώς και των σχεδίων ανάπτυξης και των προϋπολογισμών.
-να ενημερώνουν το ένα το άλλο εκ των προτέρων για σημαντικές στρατιωτικές δραστηριότητες, όπως ασκήσεις.
-να δέχονται έως και τρεις επιθεωρήσεις των στρατιωτικών τους εγκαταστάσεων ετησίως. Ορισμένες ευαίσθητες περιοχές εξαιρούνται.
-προσκαλούν άλλα κράτη να παρατηρήσουν ορισμένες δραστηριότητες. Ενθαρρύνει επίσης τα κράτη να επιτρέπουν σε δημοσιογράφους από όλα τα συμμετέχοντα κράτη να καλύπτουν τις δραστηριότητες.
-να διαβουλεύονται και να συνεργάζονται σε περίπτωση ασυνήθιστης στρατιωτικής δραστηριότητας ή αυξανόμενων εντάσεων. Το έγγραφο της Βιέννης ενθαρρύνει τα συμμετέχοντα κράτη, για παράδειγμα, να φιλοξενούν εθελοντικά στρατιωτικές επισκέψεις για να διαλύσουν τις ανησυχίες.
Το Έγγραφο της Βιέννης επικαιροποιήθηκε το 1992, το 1994 και το 1999 για να ληφθούν υπόψη οι μεταβαλλόμενες ανάγκες των συμμετεχόντων κρατών του ΟΑΣΕ. Η τελευταία επικαιροποίηση εισήγαγε ένα κεφάλαιο σχετικά με τα περιφερειακά μέτρα που παρέχει ένα πλαίσιο για διμερείς δραστηριότητες επαλήθευσης.
Τον Σεπτέμβριο του 2010 τα συμμετέχοντα κράτη συμφώνησαν να αρχίσουν την επικαιροποίηση των κεφαλαίων V, σχετικά με την κοινοποίηση στρατιωτικών δραστηριοτήτων, και IX, που αφορά τη διεξαγωγή επισκέψεων επιθεώρησης και αξιολόγησης.
Τα κράτη μέλη του ΟΑΣΕ που υπέγραψαν την τελευταία επικαιροποίηση είναι:
Αγία Έδρα, Άγιος Μαρίνος, Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία(πΓΔΜ), Βουλγαρία, Καναδάς, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Καζακστάν, Κιργιζία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μολδαβία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Τατζικιστάν, Τουρκία, Τουρκμενιστάν και Τσεχική Δημοκρατία.
Μπάιντεν: Επιβεβαίωσε την δέσμευση των ΗΠΑ για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησαν τηλεφωνικά για την κατάσταση ασφαλείας γύρω από την Ουκρανία.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επικοινωνία Μπάιντεν Ζελένσκι, δεν πρόσθεσε κάτι νεότερο καθώς είναι πανομοιότυπη με προηγούμενες ανακοινώσεις.
«Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν γρήγορα και αποφασιστικά, μαζί με τους Συμμάχους και τους εταίρους τους, σε οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής ως απάντηση στη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Η επικοινωνία των δυο ανδρών έγινε λίγο πριν ξεκινήσει το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας όπου θα συζητηθεί η κατάσταση των αεροπορικών μεταφορών στην χώρα.