Γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις της Ρωσίας αναμένεται ότι θα στείλει το ΝΑΤΟ αυτήν την εβδομάδα ανακοίνωσε μέσω twitter η εκπρόσωπος της Συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου. Αναφερόμενη σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ επισημαίνει ότι υπάρχει ακόμα «διπλωματική διέξοδος» στην κρίση που προκάλεσε η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία. Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποκλιμακώσει και να δεσμευτεί με καλή πίστη στις πολιτικές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ. «Το ΝΑΤΟ θα στείλει τις γραπτές προτάσεις του στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα», αναφέρει η εκπρόσωπος.
Ρωσία: Οι κυρώσεις στον Πούτιν θα ήταν καταστροφικές, αλλά όχι επώδυνες
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οποιαδήποτε δυτική κίνηση για επιβολή κυρώσεων προσωπικά στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μια ιδέα που έριξαν η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο για την περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα είναι πολιτικά καταστροφική, αλλά όχι επώδυνη. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως οι αμερικανοί πολιτικοί, που μιλάνε για ενδεχόμενες προσωπικές κυρώσεις εναντίον του Πούτιν, δεν έχουν αρκετές ειδικές γνώσεις για το θέμα. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε εξάλλου σήμερα πως η Μόσχα δεν θέλει να επιμηκυνθούν οι συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία και τη δική της ασφάλεια με το να συμπεριληφθούν σ' αυτές η Ευρωπαϊκή Ένωση ή ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Ο Λαβρόφ έκανε τα σχόλια αυτά μιλώντας στη Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου. Ο ρώσος υπουργός επανέλαβε επίσης τη θέση της Μόσχας ότι θα λάβει αδιευκρίνιστα «κατάλληλα μέτρα», αν δεν λάβει εποικοδομητική απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει. Η Ρωσία περιμένει από την Ουάσινγκτον να απαντήσει γραπτώς αυτή την εβδομάδα στις προτάσεις της για εγγυήσεις. Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων πως η Ουκρανία δεν έχει αντιρρήσεις στις απαντήσεις που οι ΗΠΑ θα στείλουν στη Ρωσία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αποφυγή μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης. Ο Κουλέμπα δήλωσε επίσης πως η Ρωσία προσπαθεί να σπείρει τον πανικό στην Ουκρανία. Δεν έχει συγκεντρώσει αρκετά στρατεύματα για μια επίθεση μεγάλης κλίμακας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να τα συγκεντρώσει αργότερα, υπογράμμισε ο ουκρανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Στο μεταξύ, η Ρωσία πραγματοποίησε σήμερα στρατιωτικά γυμνάσια και ανέπτυξε περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη στη Λευκορωσία για ασκήσεις τον ερχόμενο μήνα, την ώρα που αξιωματούχοι ετοιμάζονται για τετραμερείς συνομιλίες στο Παρίσι σχετικά με τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Ο αρμόδιος για την Ουκρανία άνθρωπος του Κρεμλίνου πρόκειται να συναντηθεί με αξιωματούχους από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ουκρανία για συνομιλίες στο πλαίσιο του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας».
Οι συνομιλίες αυτές θεωρούνται θετική ένδειξη, καθώς η διπλωματία συνεχίζεται παρά τις αυξανόμενες εντάσεις. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πως ανέπτυξε στη Λευκορωσία μια μονάδα αλεξιπτωτιστών σήμερα, μια ημέρα αφού είχε μεταφέρει στη χώρα αυτή δυνάμεις πυροβολικού και πεζοναύτες ενόψει κοινών ασκήσεων που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο μήνα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ρωσία μετακινεί επίσης προς τη Λευκορωσία μαχητικά αεριωθούμενα Su-35 για τα γυμνάσια με την ονομασία «Συμμαχική Αποφασιστικότητα». Η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία, βόρεια της Ουκρανίας, δημιουργεί ένα νέο μέτωπο για ενδεχόμενη επίθεση, σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερς.
Σολτς - Μακρόν: Διάλογος αλλά και «υψηλό τίμημα» αν επιτεθεί η Ρωσία
Η κρίση στην Ουκρανία και η απειλή ρωσικής εισβολής που επικρέμεται πάνω από τα ρωσοουκρανικά σύνορα βρέθηκαν, όπως αναμενόταν, στο επίκεντρο της κοινής συνέντευξης τύπου του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν πριν από το προγραμματισμένο δείπνο εργασίας στο Βερολίνο εχθές το βράδυ.
Οι δύο χώρες μάλιστα αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο συντονισμού των ευρωπαϊκών ενεργειών, δεδομένου ότι η Γαλλία έχει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Γερμανία αναμένεται να φιλοξενήσει τον ερχόμενο Ιούνιο τη Σύνοδο του G7.
Ο πρώτος λόγος στη διπλωματία
O Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε την κατάσταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα «εξαιρετικά δύσκολη», με τον Γάλλο πρόεδρο να σημειώνει ότι οι δύο χώρες παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στην περιοχή. Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν από το Βερολίνο την ανάγκη εξεύρεσης κοινά συντονισμένης διπλωματικής επίλυσηςγια το Ουκρανικό. Ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι τώρα πρέπει «να γίνουν τα πάντα», ώστε να ξεπεραστεί η κρίση με διάλογο και ότι σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά θα υπάρξει συντονισμένη απάντηση. Ο Εμμανουέλ Μακρόν, χρησιμοποιώντας πιο καθαρή γλώσσα, δήλωσε ότι «αν υπάρξει εισβολή θα υπάρξουν αντίποινα και το τίμημα (για τη Ρωσία) θα είναι υψηλό.» Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος ανέφερε ότι η όποια απειλή της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας θα επισύρει «σημαντικές συνέπειες» για τη Μόσχα.
Συνέχεια σήμερα στο Παρίσι
Σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τις γερμανικές θέσεις, δεδομένης της κριτικής που ασκείται στη χώρα του για την αμφιλεγόμενη στάση στο Ουκρανικό και την άρνηση παράδοσης αμυντικών όπλων στη χώρα, ο Όλαφ Σολτς απέφυγε να απαντήσει ευθέως, προτάσσοντας «τις σοβαρές προσπάθειες από την πλευρά της Γερμανίας για στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και της εξέλιξης των δημοκρατικών θεσμών στην Ουκρανία». Σήμερα το πρωί τη διπλωματική σκυτάλη παίρνει το «σχήμα της Νορμανδίας» που συνέρχεται στο Παρίσι σε επίπεδο ανώτατων πολιτικών συμβούλων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Την Παρασκευή αναμένεται επίσης άλλη μια κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία, αυτή τη φορά του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.