Ουκρανία: «Τορπίλη» σε αγορές και εμπορεύματα έβαλε η ρωσική εισβολή - Πάνω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο
Οι παγκόσμιες τιμές εμπορευμάτων κατέγραψαν άλμα προς τα υψηλά επίπεδα πολλών ετών σήμερα καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας, με τις τιμές να αντιδρούν αντανακλαστικά παρά τις σταθερές ροές εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αερίου, σιτηρών και μετάλλων προς τη Δύση. Η Ρωσία προμηθεύει το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου, το ένα τρίτο του αερίου της Ευρώπης και μαζί με την Ουκρανία αντιστοιχεί στο 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, στο 80% των εξαγωγών ηλιελαίου και στο 19% των εξαγωγών αραβόσιτου.
Οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, ενώ οι τιμές του αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ολλανδία σημείωσαν αύξηση 30-40% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο κατέγραψαν άλμα σε υψηλό 9-1/2 ετών.
Στις 12:40 ώρα Ελλάδας, η τιμή του μπρεντ, παράδοσης Απριλίου, κατέγραψε αύξηση 8,78% στα 105,34 δολάρια το βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού, παράδοσης Απριλίου, ενισχύθηκε κατά 8,66% στα 100,10 δολάρια.
Οι εξελίξεις όμως στην Ουκρανία επηρέασαν και τις τιμές στο φυσικό αέριο. Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το αέριο, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), διαμορφώθηκε νωρίτερα στα 118,10 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh), καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 33%.
Το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι οι προμήθειες μέσω Ουκρανίας γίνονται κανονικά και η Ουκρανία δήλωσε ότι οι ενεργειακές της υποδομές δεν έχουν υποστεί ζημιές. Η Αυστρία δήλωσε επίσης ότι λαμβάνει κανονικά τις παραδόσεις αερίου.
Τουλάχιστον 10 traders πετρελαίου σε οίκους συναλλαγών και σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες της Δύσης είπαν ότι δεν υπάρχουν διακοπές στις ροές ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Ο χρυσός ως ασφαλές καταφύγιο ενισχύεται 3,2% στα 1.971,40 δολάρια ανά ουγγιά, το ασήμι καταγράφει κέρδη κατά 4,5% στα $25,64, η πλατίνα κερδίζει 3,3% και φτάνει στα $1.128,20 ενώ το παλλάδιο εκτοξεύεται 9,3%, στα $2.684.
Boυτιά κάνουν τα κρυπτονομίσματα, μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία, με το Bitcoin να πέφτει σε χαμηλό ενός μήνα. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως υποχωρεί έως και 8,3% στα 34.939 δολάρια, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο Ether χάνει έως και 12,2% στα $2.3343. Άλλα νομίσματα όπως το XRP, το Cardano και το Solana κατηφορίζουν επίσης.
Το αλουμίνιο σημείωσε ρεκόρ στο Λονδίνο, ξεπερνώντας το peak του 2008, καθώς η εντεινόμενη κρίση στην Ουκρανία αυξάνει τους κινδύνους προσφοράς σε μια αγορά που ήδη αντιμετωπίζει κρίσιμες ελλείψεις του πιο ευρέως χρησιμοποιούμενου βασικού μετάλλου. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο έως και 2,9% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, σκαρφαλώνοντας στα 3.388 δολάρια.
Στις 09:20 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι σημείωσε πτώση 8% έναντι του δολαρίου στα 87,55, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 89,60. Το ρωσικό νόμισμα σημείωσε απώλειες 6,3% στα 97,51 έναντι του ευρώ, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως το επίπεδο των 99,99.
Ποια νομίσματα αντέχουν
Τα νομίσματα με μεγαλύτερο ρίσκο, που συνδέονται με εμπορεύματα, όπως το αυστραλιανό δολάριο κατηφορίζουν, καθώς η Ουκρανία είπε ότι η Ρωσία είχε εξαπολύσει εισβολή πλήρους κλίμακας. Ασφαλή καταφύγια όπως το γεν και το δολάριο βρίσκονται σε ζήτηση εν μέσω αναφορών για εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου και πυροβολισμών κοντά στο κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης.
Το ευρώ υποχώρησε έως και 0,84% στα 1,1209 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Ιανουαρίου. Σε σχέση με άλλα παραδοσιακά νομίσματα ασφαλούς καταφυγίου, το ευρώ χάνει έως και 1,28% σε χαμηλό σχεδόν ενός μηνός και στα 128,37 γεν ανά ευρώ και έως και 0,84% στο 1,0292 ελβετικό φράγκο, που είναι το πιο αδύναμο σημείο από τον Μάιο του 2015.
Το δολάριο Αυστραλίας κινείται αρνητικά έως και 0,90% στα $0,7167 και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας έως και 1,00% στα $0,6706.
Ισχυρές πιέσεις στις αγορές
Το χρηματιστήριο της Μόσχας άνοιξε και πάλι σήμερα ύστερα από την προσωρινή αναστολή των συναλλαγών, σημειώνοντας βουτιά πάνω από 40%, εξαϋλώνοντας περίπου 180 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, ύστερα από την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.
Η Φρανκφούρτη χάνει 5,1%, το Λονδίνο 3,4%, το Παρίσι 5%, η Μαδρίτη 4,4% και το Μιλάνο 5,1%. Το χρηματιστήριο στην Κωνσταντινούπολη χάνει 8,9%. Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης κινείται τώρα στα χαμηλά ημέρας, υποχωρώντας κατά 4,35% στις 907,8 μονάδες. Το ανησυχητικό είναι ότι η πτώση συντελείται με μεγάλο όγκο συναλλαγών και εντυπωσιακό τζίρο (43 εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα συνεδρίασης). Κατά 4,7% υποχωρεί ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στο -4% ο δείκτης των mid caps.
Με πτώση 1,8% έκλεισε ο Nikkei στο Τόκιο, με 2,9% ο ASX στην Αυστραλία, με 1,7% ο κινεζικός δείκτης Shanghai και με 2,2% ο κινεζικός δείκτης Shenzen. Απώλειες 3,3% στο Χονγκ Κονγκ και 2,6% στη Νότια Κορέα.
Στα κρατικά ομόλογα στρέφονται οι επενδυτές
Υποχωρεί το κόστος κρατικού δανεισμού στην Ευρώπη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε assets-ασφαλή καταφύγια. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου, που είναι δείκτης αναφοράς για την ευρωζώνη, κινείται καθοδικά κατά επτά μονάδες βάσης, στο 0,15%, ενώ του αντίστοιχου γαλλικού με ίδια κίνηση βρίσκεται στο 0,66%.
Κατά τέσσερις μονάδες βάσης χαμηλότερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, στο 2,58% και κατά έξι μονάδες βάσης του 5ετούς, στο 1,44%.
Επτά μονάδες βάσης κατηφορίζει η απόδοση του 10ετούς ισπανικού, στο 1,19% και πέντε μονάδες βάσης του αντίστοιχου ιταλικού, στο 1,89%.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς Treasury κινείται καθοδικά κατά επτά μονάδες βάσης, στο 1,90%.
Η τιμή του σίτου έφθασε σε πρωτοφανή ύψη στην ευρωπαϊκή αγορά
Οι τιμές των δημητριακών έφθασαν το πρωί σε επίπεδα ρεκόρ στη διάρκεια της διαπραγμάτευσής τους στην ευρωπαϊκή αγορά, με το σιτάρι να αγγίζει την πρωτοφανή για το είδος τιμή των 344 ευρώ ο τόνος στην Euronext.
Οι τιμές του σίτου και του αραβόσιτου, των οποίων η Ουκρανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγός παγκοσμίως, σημείωσαν μεγάλη άνοδο κατά το άνοιγμα της αγοράς, μερικές ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.