Ουκρανία: Τηλεδιάσκεψη ευρωπαίων ηγετών υπό τον Μισέλ για συντονισμό της κρίσης
Η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης, υπογραμμίστηκε στην τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.
Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.
Στρατιωτικές ενισχύσεις από τη Γερμανία στη Λιθουανία
Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας που μετέφερε στρατιωτικές ενισχύσεις προσγειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο της Κάουνας στη Λιθουανία, καθώς υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
Ένα αεροσκάφος Α400Μ που μετέφερε περίπου 70 στρατιώτες, από τους επιπλέον 360 που αναμένεται να αναπτύξει τις επόμενες ημέρες η Γερμανία στη Λιθουανία, προσγειώθηκε στη χώρα προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή, επεσήμανε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.
Στο πλαίσιο των νέων δυνάμεων που αναπτύχθηκαν στη Λιθουανία περιλαμβάνονται αναγνωριστικά στρατεύματα και γιατροί από όλη τη Γερμανία, ενώ αναμένεται να φτάνουν ενισχύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.
Από το 2017 το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει στρατεύματα στη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία και την Πολωνία, απαντώντας στην προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014.
Συνολικά 5.000 στρατιώτες βρίσκονται στην περιοχή υπό τη διοίκηση της Γερμανίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.
Οι Γερμανοί στρατιώτες αποτελούν περίπου τους μισούς από τους 1.100 στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στη Λιθουανία, με στρατεύματα να έχουν αναπτυχθεί εκεί από το Βέλγιο, την Τσεχία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Νορβηγία.
Ανακαλεί τα περί μη ένταξης στο ΝΑΤΟ ο Ουκρανός πρέσβης στο Λονδίνο - Τι λέει το Κρεμλίνο
Σε ανάκληση, ουσιαστικά, προηγούμενης δήλωσής του προχώρησε ο Ουκρανός πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο Βαντίμ Πριστάικο, ο οποίος νωρίτερα φάνηκε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη συμμετοχής της χώρας του στο ΝΑΤΟ «προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο με τη Ρωσία».
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως δεν θεωρεί ότι σχόλια του απεσταλμένου του Κιέβου στο Λονδίνο σηματοδοτούν επίσημη αλλαγή στη θέση της Ουκρανίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά δήλωσε πως θα βοηθούσε σημαντικά στον καθησυχασμό των ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλειά της, αν το Κίεβο απαρνιόταν την πρόθεσή του να γίνει μέλος της συμμαχίας.
Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Βρετανία αποσαφήνισε σήμερα προηγούμενα σχόλιά του για το ενδεχόμενο η χώρα του να παραιτηθεί από την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως η πρώην σοβιετική δημοκρατία δεν θα επανεξετάσει την απόπειρά της να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία.
Από το Κρεμλίνο ανακοινώθηκε επίσης πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί σήμερα με τους υπουργούς του των Εξωτερικών και της Άμυνας.
Εξάλλου ανώτερος ρώσος στρατιωτικός αξιωματουχος δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει πυρ εναντίον ξένων πλοίων και υποβρυχίων, εφόσον εισέλθουν παρανόμως στα χωρικά της ύδατα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Ωστόσο οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα ληφθεί μόνο στο «ανώτατο επίπεδο», διευκρίνισε ο αξιωματούχος.
Το Σάββατο οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ότι διεξήγαγαν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ρωσικά χωρικά ύδατα, αφού η Μόσχα ανακοίνωσε πως σκάφος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού καταδίωξε αμερικανικό υποβρύχιο σε ρωσικά χωρικά ύδατα στον Ειρηνικό.
Οι G7 προειδοποιούν τη Ρωσία για οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) των μεγάλων οικονομιών της Δύσης προειδοποίησαν σήμερα Δευτέρα τη Ρωσία για «μαζικές» οικονομικές συνέπειες εάν επιλέξει να εισβάλει στην Ουκρανία, προς την οικονομία της οποίας υποσχέθηκαν επίσης άμεση και αποφασιστική στήριξη.
«Η συνεχιζόμενη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας είναι λόγος για σοβαρή ανησυχία. Εμείς, οι υπουργοί Οικονομικών της G7, τονίζουμε την ετοιμότητά μας να ενεργήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά για να στηρίξουμε την ουκρανική οικονομία», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση.
«Η όποια περαιτέρω στρατιωτική επιθετικότητα από τη Ρωσία ενάντια στην Ουκρανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με γρήγορη, συντονισμένη και δυναμική απάντηση», πρόσθεσαν. «Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε συλλογικά οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις που θα έχουν μαζικές και άμεσες επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία».