Ουκρανία: Συνάντηση από απόσταση για Πούτιν - Σολτς μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων
Ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην Ουκρανική κρίση, καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε μερική απόσυρση των στρατευμάτων της από τα σύνορα, ενώ η Δύση παραμένει επιφυλακτική.
Συγκεκριμένα, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα την έναρξη μιας αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων, που στάθμευαν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για μια «φυσιολογική διαδικασία» και καταγγέλλοντας τη δυτική «υστερία» περί μιας υποτιθέμενης επικείμενης εισβολής στη χώρα αυτή από τη Μόσχα. «Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, (...) τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ σημείωσε ότι οι νότιες και δυτικές στρατιωτικές μονάδες της Ρωσίας έχουν ξεκινήσει να επιστρέφουν τα στρατεύματά τους στα σημεία μόνιμης ανάπτυξής τους μετά από ασκήσεις. Εντωμεταξύ, ο Ρώσος πρέσβης στην Ε.Ε., Βλαντίμιρ Τσιζόφ, ξεκαθάρισε σήμερα ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να αναλάβει δράση, εάν «δεν προκληθεί». «Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός και εάν προκληθούμε να το κάνουμε» υπογράμμισε ο Τσιζόφ.
Συνάντηση Πούτιν-Σολτς
Η συνάντηση ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς άρχισε σήμερα στο Κρεμλίνο, λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης μιας αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία με φόντο εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.
«Θα αφιερώσουμε δυστυχώς μεγάλο μέρος του χρόνου μας σήμερα στο ζήτημα που συνδέεται με την κατάσταση στην Ευρώπη, στην ασφάλεια και στις συνομιλίες που διεξάγονται για το ζήτημα αυτό, ιδιαίτερα σχετικά με την Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη αυτής της συνάντησης, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια ρωσική τηλεόραση.
«Ασφαλώς είναι σαφές ότι οφείλουμε τώρα να μιλήσουμε για τη δύσκολη κατάσταση αναφορικά με την ασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο Σολτς, προσθέτοντας πως είναι «κατευχαριστημένος» που μπορεί να διεξαγάγει αυτές τις συνομιλίες. «Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούμε να εργαστούμε αναφορικά με τις σχέσεις μας μέσω καλών συζητήσεων του ενός με τον άλλο», πρόσθεσε.
https://www.youtube.com/watch?v=YAa7XPsRnhY&feature=youtu.be
Ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε επίσης απευθυνόμενος στον γερμανό καγκελάριο πριν από την έναρξη των συνομιλιών ότι η ρωσογερμανική ενεργειακή συνεργασία αποτελεί προτεραιότητα για τη Μόσχα, η οποία θεωρεί το Βερολίνο έναν από τους κύριους εταίρους της. Ο Πούτιν υπογράμμισε πως η εξαγωγός αερίου Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.
Κατά την έναρξη των συνομιλιών τους, οι δύο άνδρες κάθισαν σ' ένα τραπέζι μήκους έξι μέτρων, ένα υγειονομικό μέτρο κατά της Covid που λαμβάνει το Κρεμλίνο έναντι των ξένων επισκεπτών του Πούτιν που έχουν αρνηθεί να συμμορφωθούν προς ένα ρωσικό πρωτόκολλο.
Όπως είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Σολτς αρνήθηκε να κάνει ένα ρωσικό τεστ PCR πριν από τις συνομιλίες, επιλέγοντας το τεστ να του το κάνει ένας γιατρός της γερμανικής πρεσβείας μέσα στο αεροπλάνο μετά την προσγείωση, πριν καν αποβιβαστεί.
Γι' αυτό ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως η κοινωνική απόσταση ανάμεσα στους ηγέτες της Γερμανίας και της Ρωσίας πρέπει να είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι συνήθως.
«Όμως αυτό δεν θα επηρεάσει το χαρακτήρα της συνάντησης, το περιεχόμενο ή τη διάρκειά της», δήλωσε ο Πεσκόφ. Οι συνομιλίες, πρόσθεσε, θα είναι «εκτεταμένες».
Επιφυλάξεις από τη Δύση για τις ρωσικές προθέσεις
Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις «διπλωματικού ανοίγματος» για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά τα σήματα είναι συγκεγχυμένα από τη Ρωσία.
https://twitter.com/HugoGye/status/1493566903163437056?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1493566903163437056%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fpolitics%2Flive%2F2022%2Ffeb%2F15%2Fuk-politics-boris-johnson-party-ukraine-russia-putin-liz-truss-latest-updates
Το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι δεν έχει δει ακόμη «πραγματική αποκλιμάκωση» από τη Ρωσία, παρά τις αναφορές της Μόσχας περί διαδικασίας αποχώρησης στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Μόσχας για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων «δίνει λόγους για αισιοδοξία», αλλά εμφανίστηκε επιφυλακτικός.
Σχολίασε ότι η Ρωσία είχε αποσύρει στρατεύματα στο παρελθόν, μόνο και μόνο για να τα επαναφέρει.
«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι μια ουσιαστική απόσυρση στρατευμάτων, όχι μόνο στρατευμάτων αλλά και εξοπλισμού» ξεκαθάρισε.
Ενόψει της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, ο κ. Στόλτενμπεργκ σχολίασε ότι «αυτό δίνει τις προϋποθέσεις για συγκρατημένη αισιοδοξία, «αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης στο έδαφος. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο πεδίο, δεν έχουμε δει σημάδια μειωμένης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τι κάνουν».
Ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μια «μαχητική δύναμη χωρίς προηγούμενο από τον Ψυχρό Πόλεμο». «Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση, αλλά η Ρωσία έχει ακόμη χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού: σταματήστε να προετοιμάζεστε για πόλεμο, και αρχίστε να προετοιμάζεστε για μια ειρηνική λύση» ήταν το μήνυμά του.
Σχετικά με το δικαίωμα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπενθύμισε τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008. «Η απόφαση του Βουκουρεστίου ισχύει. Το ΝΑΤΟ πιστεύει ακράδαντα ότι όλα τα έθνη έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το δικό τους δρόμο».
Ζαχάροβα: «Ντροπιάστηκαν χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός»
Λίγες ώρες νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε ανάρτησή της στο Telegram ανέφερε ότι «η 15η Φεβρουαρίου θα γραφτεί στην ιστορία ως η μέρα που απέτυχε η πολεμική προπαγάνδα των δυτικών».
«Ντροπιάστηκαν και καταστράφηκαν χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός» συμπληρώσει η Ζαχάροβα στην ανάρτησή της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Πράβντα.
Σύμφωνα με το ρωσικό μέσο, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφέρεται στην ανάρτησή της σε πληροφορίες που μετέδιδαν διεθνή ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες, και έκαναν λόγο για εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία μέχρι την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου.
Λαβρόφ: Οι συνομιλίες με τον ΟΑΣΕ δεν θα υποκαταστήσουν τον διάλογο με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ
Το να συζητηθούν οι απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα ήταν ενδιαφέρον αλλά δεν υποκαθιστά τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Χωρίς καμία πρόοδο στις τελευταίες, οι συζητήσεις στον ΟΑΣΕ δεν θα είχαν νόημα, δήλωσε ο Λαβρόφ έπειτα από μια συνάντηση στη Μόσχα με τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγκνιεφ Ράου, ο οποίος προεδρεύει του ΟΑΣΕ.
Ο Σ. Λαβρόφ είπε ακόμη πως η Ρωσία θα συνεχίσει το διάλογό της με τη Δύση για θέματα ασφαλείας και πως είναι έτοιμη για ξεχωριστές συνομιλίες σχετικά με τους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ απέρριψε επίσης ως "πληροφοριακή τρομοκρατία" πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.
Ο Πολωνός ΥΠΕΞ είπε πως ο ΟΑΣΕ θέλει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συνομιλιών προκειμένου να αποτρέπονται κρίσεις όπως αυτή στην Ουκρανία και ζήτησε να διεξαχθεί περαιτέρω διάλογος για την αντιπαράθεση.
"Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε μια ανεπίσημη πλατφόρμα για ανοικτή πολιτική συζήτηση ανάμεσα στις χώρες μέλη του ΟΑΣΕ, η οποία θα επιτρέψει τη συζήτηση μηχανισμών που θα σταματούν κρίσεις όπως η παρούσα", είπε ο Ζμπίγκνιεφ Ράου.
Η Δούμα καλεί τον πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των εδαφών που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία
Οι Ρώσοι βουλευτές ενέκριναν σήμερα μια έκκληση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει η Ρωσία την ανεξαρτησία των εδαφών που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν, με την υποστήριξη της Μόσχας, τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία τα τελευταία οκτώ χρόνια.
«Η έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας για την ανάγκη να αναγνωριστούν η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ θα του διαβιβαστεί χωρίς καθυστέρηση», έγραψε στο Telegram ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, και μέλος του κυβερνώντος κόμματος Ενιαία Ρωσία Βιτσισλάβ Βολόντιν.
Διευκρινίζει πως το κείμενο εγκρίθηκε «σε ολομέλεια» της Δούμας προκειμένου οι δύο περιοχές να γίνουν «αυτόνομα, κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη».
«Το Κίεβο δεν τηρεί τις συμφωνίες του Μινσκ. Οι πολίτες και οι συμπατριώτες μας που ζουν στο Ντονμπάς χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», έγραψε ακόμη ο Βολόντιν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ερωτηθείς για το θέμα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλινου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή «καμία επίσημη απόφαση», αλλά το αίτημα των βουλευτών «αντανακλά την άποψη του πληθυσμού» της Ρωσίας.
Είπε πως η Ρωσία έχει καταδείξει επανειλημμένα τη δέσμευσή της στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ και εξακολουθεί να θέλει την εφαρμογή τους.
Η αναγνώριση των περιοχών αυτών θα σήμαινε το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας στην ανατολική Ουκρανία, με τις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες υπογράφηκαν με γαλλογερμανική διαμεσολάβηση, να προβλέπουν εν καιρώ την επιστροφή των περιοχών αυτών υπό τον έλεγχο του Κιέβου.
«Σε περίπτωση αναγνώρισης, η Ρωσία θα αποσυρόταν ντε φάκτο και ντε γιούρε από τις συμφωνίες του Μινσκ με όλες τις συνεπαγόμενες συνέπειες. Έχουμε ήδη προειδοποιήσει εναντίον αυτής της θέσης», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα.
Η Μόσχα κατηγορεί εδώ και μήνες την Ουκρανία ότι θέλει να ανατρέψει αυτές τις συμφωνίες ενώ η ειρηνευτική διαδικασία έχει εκ των πραγμάτων σταματήσει από τα τέλη του 2019.
Η Ρωσία κατηγορείται ότι έχει υποκινήσει τη σύγκρουση και στηρίζει τους αυτονομιστές, με τον πόλεμο να έχει ξεσπάσει μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας μετά την άνοδο στην εξουσία φιλοδυτικών πολιτικών στο Κίεβο στις αρχές του 2014.
Η Ρωσία έχει εκδώσει περισσότερα από 700.000 διαβατήρια σε κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας από το 2014.
Η Μόσχα ευνόησε τις αυτονομιστικές τάσεις σε αρκετές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, αναγνωρίζοντας κυρίως, μετά τον πόλεμο-αστραπή που διεξήγαγε με τη Γεωργία το 2008, την ανεξαρτησία δύο φιλορωσικών περιοχών, της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.