Ουκρανία: Σε απόλυτο διπλωματικό αδιέξοδο Ρωσία και Δύση - Τι λένε ΗΠΑ και Μόσχα
Συγκλονίζουν τις τελευταίες ημέρες οι εξελίξεις στην Ουκρανία με όλο τον κόσμο να επιθυμεί να αποφευχθεί ο πόλεμος! Μπορεί η Ρωσία να διαμηνύει πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και μιλά για «δυτική προπαγάνδα», ωστόσο στην Αμερική επιμένουν πως το ενδεχόμενο εισβολής μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ακόμα και πριν ολοκληρωθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου στις 20 Φεβρουαρίου.
https://youtu.be/zi2V9n036N0
Μάλιστα, φαίνεται πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε ορισμένες διαβεβαιώσεις στον Τζο Μπάιντεν, ωστόσο ο Λευκός Οίκος δεν έχει πειστεί για τις ειρηνικές προθέσεις του Κρεμλίνου. Αυτό είναι ξεκάθαρο τόσο από την ενημέρωση υψηλότατου αξιωματούχου προς τους δημοσιογράφους, όσο και από τις δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέιμς Σάλιβαν και του εκπροσώπου Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.
Όλοι υποστήριξαν ότι μια ρωσική εισβολή μπορεί να σημειωθεί ανά πάσα στιγμή αλλά ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αλλά ούτε και να διαψεύσουν αναφορές που μιλούν για εισβολή την προσεχή Τετάρτη (αυτή φαίνεται πως είναι η πρόβλεψη των μυστικών υπηρεσιών). Την ίδια ώρα όμως οι ΗΠΑ σημειώνουν ότι οι Ρώσοι ενισχύουν τον στρατό τους σε 3 σημεία στα ουκρανικά σύνορα.
Σε κάθε περίπτωση, από τη συνομιλία των δύο ανδρών το Σάββατο δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πρόοδος προς την ειρήνη, με τη Δύση να τονίζει ότι η Ρωσία συνεχώς ενισχύει τις δυνάμεις της στα σύνορα και να προειδοποιεί συνεχώς με οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής. Ωστόσο, Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή πως η Μόσχα «δεν δίνει δεκάρα» για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων», αλλά διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία επιχειρεί να αποφύγει έναν πόλεμο.
https://youtu.be/q645tMsqNd0
Σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί ότι σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στη Ρωσία δεν θα στείλουν στρατεύματα στο μέτωπο για να ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό. Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία και επισημαίνουν ότι αν το δεσμευτούν αυτό οι δυτικοί, η κρίση θα μπορούσε να επιλυθεί τάχιστα.
Μόσχα: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας - Ευρώπης
Με την ουκρανική κρίση να φαίνεται πως έχει φτάσει σε απόλυτο αδιέξοδο και με καμία από τις δύο πλευρές να μην μοιάζει διατεθειμένη να κάνει το βήμα πίσω, η επόμενη κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα που μπορεί να φέρει εξελίξει είναι η συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Μόσχα την Τρίτη.
Σύμφωνα με πολλούς Ρώσους αναλυτές, ο σκοπός όλης αυτή της αμερικανικής «υστερίας», όπως την χαρακτηρίζουν, είναι να δυσκολευτεί κάθε προσέγγιση της Γερμανίας και της Ρωσίας και εν τέλη η ενεργειακή συνεργασία της ΕΕ με το Κρεμλίνο.
Ουσιαστικά, οι Ρεωρούν πως η ΗΠΑ δεν θέλει σε καμία περίπτωση η Ευρώπη να αγοράζει το ρωσικό φυσικό αέριο και να προτιμά το αμερικανικό υγροποιημένο σε σχεδόν διπλάσιες τιμές.
Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται πως ξεκαθάρισε στον Τζο Μπάιντεν πως είναι έτοιμος να λάβει μέτρα για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζήτησε αλλά δεν έλαβε από τη Δύση. Σε κάθε περίπτωση το Κρεμλίνο επιμένει πως το ενδεχόμενο εισβολής στην Ουκρανία είναι «μύθευμα της αμερικανικής προπαγάνδας». Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες φαίνεται πως θα μείνει κλειστό ένα τμήμα του εναέριου χώρου της Ουκρανίας με ρωσική ΝΟΤΑΜ.
Ουσιαστικά, στην Ρωσία φοβούνται το ενδεχόμενο προβοκάτσιας στην ανατολική Ουκρανία που θα σταθεί αφορμή για πόλεμο με τον επικεφαλής της μη αναγνωρισμένης διεθνώς δημοκρατίας του Νονιέτσκ να δηλώνει πως ετοιμάζεται εθνοκάθαρση αν οι ρωσόφωνες περιοχές περάσουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δυσβάσταχτο στρατηγικό κόστος
https://youtu.be/QDIJMwS22b0
Οι οικονομικές κυρώσεις που θα πλήξουν τη ρωσική οικονομία δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτές που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν, διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την τοποθέτηση του πρέσβη της Ρωσίας στη Σουηδία, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η Μόσχα «δεν δίνει δεκάρα» για τον κίνδυνο της επιβολής κυρώσεων από την Δύση. Απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Star, εκπρόσωπος τους αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με διεθνή απομόνωση και ένα μακροπρόθεσμα δυσβάστακτο στρατηγικό κόστος. Όπως τόνισε, «(Η Ρωσία) θα αντιμετωπίσει μια πιο αποφασιστική διατλαντική κοινότητα. Θα πρέπει να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις στην Κίνα. Θα αντιμετωπίσει μαζική πίεση στην οικονομία της και τους ελέγχους των εξαγωγών που θα διαβρώσουν την αμυντική της βιομηχανική βάση. Και θα αντιμετωπίσει ένα κύμα καταδίκης από όλο τον κόσμο».
Σχετικά με την απάντηση της Ουάσινγκτον στο ενδεχόμενο να σημειωθεί μια περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα υιοθετήσει την παραδοσιακή προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν. «Αντιθέτως, θα υιοθετήσουμε μια προσέγγιση «ξεκίνα ψηλά, μείνε ψηλά» στην οποία – σε συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους μας – θα επιβάλουμε σοβαρό κόστος στην οικονομία της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, και άνευ προηγουμένου ελέγχους εξαγωγών σε τομείς που θεωρούνται κρίσιμοι για το Κρεμλίνο και τις φιλοδοξίες του προέδρου Πούτιν.
https://youtu.be/iZ3RzQvFLqk
Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι. Με τις αυστηρές ενέργειες που θα επιβάλουμε, το ήδη εξαντλημένο απόθεμα κεφαλαίου της Ρωσίας θα στερηθεί της τόσο αναγκαίας χρηματοδότησης και άμεσων επενδύσεων. Η αποσύνδεση της Ρωσίας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνδυασμό με την αφαίρεση βασικών εισροών υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία, θα βλάψει την παραγωγική ικανότητα της Ρωσίας και θα κάνει την οικονομία της ακόμα πιο εύθραυστη και τις φιλοδοξίες της να ασκήσει επιρροή στην παγκόσμια σκηνή. Αυτά τα έκτακτα και άνευ προηγουμένου μέτρα εξετάζονται μόνο για σενάρια στα οποία η Ρωσία εισβάλλει περαιτέρω στην Ουκρανία. Το αν αυτές οι συνέπειες πλήττουν ή όχι τη ρωσική οικονομία είναι στα χέρια του Πούτιν», σημείωσε χαρακτηριστικά.