Ουκρανία: Ρωσική εισβολή ανά πάσα στιγμή βλέπουν οι ΗΠΑ - Αδιαφορεί για τις κυρώσεις η Μόσχα
Με τις διαβουλεύσεις Μπάιντεν και Πούτιν να αποδεικνύονται άκαρπες για ακόμα μία φορά τον τελευταίο μήνα, η κρίση στην Ουκρανία έχει φτάσει στην απόλυτη κλιμάκωση. Οι διπλωματικές προσπάθειες που σηματοδοτήθηκαν το Σάββατο, από μια σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ δυτικών ηγετών και της Μόσχας δεν πέτυχαν την άμβλυνση των εντάσεων αναφορικά με το Ουκρανικό ζήτημα, με το Κρεμλίνο να καταγγέλλει αμερικανική «υστερία» και να μιλά για «δυτική προβοκάτσια» και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να απειλεί τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για «σοβαρές κυρώσεις» σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.
Μιλώντας στο CNN σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέιμς Σάλιβαν δεν απάντησε για το αν υπάρχει πληροφορία από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας την προσεχή Τετάρτη, παρά τις σχετικές αναφορές. Ωστόσο, επεσήμανε για ακόμα μία φορά ότι μια ένοπλη εισβολή θα μπορούσε να σημειωθεί «οποιαδήποτε ημέρα, ακόμα και πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου» που λήγουν στις 2ο Φεβρουαρίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι που μιλώντας στο FOX αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις αναφορές για ρωσική εισβολή την Τετάρτη στην Ουκρανία. «Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω αυτές τις αναφορές ξεκαθάρισε.
Σημειώνεται ότι οι δυτικοί αποκλείουν την εμπλοκή των στρατών τους στην περίπτωση πολέμου, αλλά έχουν προβλέψει καταστροφικά οικονομικά αντίποινα. Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη σκιαγραφήσει το σενάριο μιας ρωσικής επίθεσης, αναφερόμενος σε πιθανούς «αεροπορικούς βομβαρδισμούς και ρίψεις πυραύλων» και μια πιθανή επίθεση κατά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, το Κίεβο.
https://youtu.be/k7uXTDH-vKU
H Μόσχα «δεν δίνει δεκάρα» για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων
Την ίδια ώρα η Μόσχα διαμυνύει πως «δεν δίνει δεκάρα» για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τη Δύση στην περίπτωση μιας εισβολής, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στη Σουηδία. «Συγχωρείστε με για την έκφραση, όμως δεν δίνουμε δεκάρα για όλες τις κυρώσεις τους», είπε ο Βίκτορ Ταταρίντσεφ στην Aftonbladet. «Μας έχουν ήδη επιβάλει τόσες κυρώσεις και υπό μια έννοια είχαν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και τη γεωργία μας», σημείωσε ο ίδιος.
«Είμαστε ήδη αυτάρκεις και είμαστε ικανοί να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. (Για παράδειγμα) δεν έχουμε ιταλικά ή ελβετικά τυριά, όμως μάθαμε να παρασκευάζουμε ρωσικά τυριά, το ίδιο καλά, χρησιμοποιώντας ιταλικές ή ελβετικές συνταγές», εξήγησε ο ίδιος. «Οι νέες κυρώσεις δεν έχουν κάτι το θετικό, όμως δεν είναι το ίδιο άσχημες όπως η Δύση λέει», διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρέσβης.
Για τον Ταταρίντσεφ, οι δυτικές χώρες δεν κατανοούν το ρωσικό πνεύμα: «Όσο περισσότερο η Δύση ασκεί πίεση στη Ρωσία τόσο ισχυρότερη θα είναι η ρωσική απάντηση». Πάντως, ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η Ρωσία επιχειρεί να αποφύγει έναν πόλεμο.
«Αυτή είναι η πιο ειλικρινής επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας μας. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι άνθρωποι στη Ρωσία, είναι ο πόλεμος».
Η Ουκρανία υπόσχεται να κρατήσει ανοικτό τον εναέριο χώρο της παρά τη ρωσική απειλή
Η ουκρανική κυβέρνηση υποσχέθηκε την Κυριακή να διατηρήσει ανοικτό τον εναέριο χώρο της, παρά την απειλή εισβολής από τη Ρωσία. «Ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία παραμένει ανοικτός, το κράτος εργάζεται για την πρόληψη των κινδύνων για τις αεροπορικές εταιρείες», ανέφερε το υπουργείο Υποδομών σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο Facebook.
Παράλληλα, ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως η Ουκρανία δεν βλέπει κανέναν λόγο να κλείσει τον εναέριο χώρο της. «Το σημαντικό είναι ότι η Ουκρανία δεν βλέπει κανέναν λόγο να κλείσει τον εναέριο χώρο. Αυτά είναι ανοησίες. Και, κατά την άποψή μου, είναι κάτι που θα έμοιαζε σε ενός είδους μερικό αποκλεισμό», είπε ο Μικαΐλο Ποντόλιακ, ένας σύμβουλος του προσωπάρχη του Ουκρανού προέδρου.
«Εάν συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες αποφασίσουν να αναδιαμορφώσουν το πρόγραμμα πτήσεων τους, αυτό δεν έχει σίγουρα καμία σχέση με τις αποφάσεις ή τις πολιτικές του κράτους μας», σημείωσε σε δηλώσεις του στο Reuters.
Μπροστά στον αυξημένο κίνδυνο, η ολλανδική εταιρεία KLM ανακοίνωσε ότι αναστέλλει, μέχρι νεωτέρας, όλες τις πτήσεις στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Την ίδια ώρα, η γερμανική Lufthansa γνωστοποίησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις πτήσεις της. Ένα αεροσκάφος της ουκρανικής εταιρείας SkyUP που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Μαδέρα της Πορτογαλίας στο Κίεβο, χρειάστηκε να προσγειωθεί χθες στο Κισινάου, στη Μολδαβία, καθώς ο Ιρλανδός ιδιοκτήτης του μισθωμένου αεροσκάφους του απαγόρευσε να εισέλθει στον ουκρανικό εναέριο χώρο.
«Το κλείσιμο του εναέριου χώρου αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα της Ουκρανίας και καμία απόφαση δεν λήφθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπλήρωσε το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών, έπειτα από μια συνεδρίαση με τη συμμετοχή αξιωματούχων της προεδρίας, αεροδρομίων και ουκρανικών αεροπορικών εταιρειών.
Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν τα δρομολόγιά τους, διαβεβαιώνει το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας, διευκρινίζοντας πως αυτήν τη στιγμή 29 διεθνείς αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούν πτήσεις από 34 χώρες.
Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς θα προειδοποιήσει τη Ρωσία με «βαριές συνέπειες»
Ο Γερμανός καγκελάριος θα πει στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια συνάντηση που θα έχουν αυτήν την εβδομάδα, ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «βαριές συνέπειες», εάν επιτεθεί στην Ουκρανία, όμως το Βερολίνο δεν αναμένει απτά αποτελέσματα από τις συνομιλίες, είπε σήμερα μια κυβερνητική πηγή.
Ο Όλαφ Σολτς ταξιδεύει στο Κίεβο τη Δευτέρα, για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στη Μόσχα την Τρίτη για να συναντηθεί με τον Πούτιν, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών αποκλιμάκωσης της έντασης. «Ο καγκελάριος θα καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα επιφέρει βαριές συνέπειες… και ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ενότητα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Βρετανίας», είπε η πηγή από τη γερμανική κυβέρνηση.
Ο Σολτς θα πει στον Πούτιν ότι η ενίσχυση των στρατευμάτων θα μπορούσε να «ερμηνευθεί μονάχα ως μια απειλή», ανέφερε η πηγή σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Δεν αναμένω απτά αποτελέσματα, όμως αυτές οι απευθείας συνομιλίες είναι σημαντικές».
Ένα μορατόριουμ σε οποιαδήποτε ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της «εργαλειοθήκης» του Σολτς, τόνισε η πηγή, συμπληρώνοντας πως «το τι θα συμβεί στο πεδίο» θα καθορίσει εάν η Ρωσία αποκλιμακώνει την ένταση. «Η υφιστάμενη κατάσταση είναι καθαυτού μια αποσταθεροποιητική κατάσταση που μπορεί να βγει εκτός ελέγχου», υπογράμμισε η πηγή.
Η πηγή είπε, επίσης, ότι ο Σολτς ελπίζει να συζητήσει με τους Ζελένσκι και Πούτιν τρόπους για να καταγραφεί πρόοδος στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες στοχεύουν στον τερματισμό της αυτονομιστικής σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία. «Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει μιλήσει σχετικά με αυτά τα θέματα στον Πούτιν, ούτε θα είναι η τελευταία», σχολίασε η πηγή.
https://youtu.be/JkL2ia9dqLU
Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι - Μπάιντεν
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν προγραμμάτισαν την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία, με επίκεντρο τη κρίση μεταξύ Ρωσίας-Δύσης για την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ουκρανού προέδρου Σεργκέι Νικιφόροφ.
«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συζητήσει εντός των επόμενων ωρών την κατάσταση ασφαλείας και τις διπλωματικές προσπάθειες με στόχο μια αποκλιμάκωση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν», έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου του, σε ανάρτησή του στο Facebook.
Η έντονη διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ δυτικών δεν οδήγησε σε πρόοδο
Η Ουάσινγκτον επέμεινε την Παρασκευή στον κίνδυνο «επικείμενης» εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με τη γείτονά της και μόλις άρχισε στρατιωτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα και την Λευκορωσία, πλαισιώνοντας ντε φάκτο τη χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κατά μιας πιθανής ρωσικής "πρόκλησης" σε ένα πρόσχημα για πόλεμο.
"Κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν η Ρωσία ξεκινήσει μια πρόκληση ή ένα περιστατικό, το οποίο θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια για να αιτιολογήσει μια στρατιωτική δράση την οποία είχε σχεδιάσει από την αρχή", σημείωσε.