Ουκρανία: «Ράλι» 5% στις τιμές του πετρελαίου Brent – Ξεπέρασε τα 110 δολάρια
Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών του πετρελαίου καθώς οι κυρώσεις κατά των ρωσικών τραπεζών μετά την εισβολή στην Ουκρανία δημιουργούν εμπόδια στη χρηματοδότηση του εμπορίου αποστολών αργού πετρελαίου και ορισμένοι traders επιλέγουν να αποφύγουν τις ρωσικές προμήθειες ενώ πλέον αναλυτές «βλέπουν» τη τιμή του μαύρου χρυσού να εκτοξεύεται στα 120 δολάρια. Το ράλι αυτό πυροδοτείται καθώς ο ΟΠΕΚ και οι πετρελαιοπαραγωγοί σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ετοιμάζονται να συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν την παραγωγή του Απριλίου.
Σε νέο ρεκόρ δέκα και πλέον ετών εκτοξεύτηκε το αμερικανικό πετρέλαιο στις συναλλαγές της Τετάρτης, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent ξεπέρασε τα 111 δολάρια το βαρέλι, καθώς το ράλι του αργού συνεχίζεται.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate , το σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο των ΗΠΑ, σημείωσαν άλμα 6,05% στα 109,67 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα εκτινάχθηκαν στα 110,18 δολάρια το βαρέλι – το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon. Κατά τη διάρκεια της κανονικής διαπραγμάτευσης την Τρίτη , το συμβόλαιο σημείωσε άνοδο 8,03% και διαμορφώθηκε στα 103,41 δολάρια το βαρέλι.
Το παγκόσμιο πετρέλαιο αναφοράς Brent σημείωσε άνοδο 6,09% στα 111,36 δολάρια. Το Brent είχε σκαρφαλώσει για λίγο έως και τα 111,78 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα, ένα επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon. Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης το συμβόλαιο αυξήθηκε 7,15% στα 104,97 δολάρια το βαρέλι.
Εκτός ελέγχου και οι τιμές στο φυσικό αέριο. Η τιμή του ξεπέρασε τα 190 ευρώ την μεγαβατώρα (193,116 ), σημειώνοντας αύξηση 55,34%. Να σημειωθεί από την ημέρα που έκανε εισβολή η Ρωσία στην Ουκρανία η τιμή του φυσικού αερίου έχει υπερδιπλασιαστεί.
Την Τρίτη, τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ανακοίνωσαν σχέδια για αποδέσμευση 60 εκατομμυρίων βαρελιών αποθεμάτων πετρελαίου σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν την ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου. Μάλιστα, από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διαθέσουν ακόμη 30 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα «εάν είναι απαραίτητο» για να σταθεροποιηθεί η αγορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με άλλες 30 χώρες για να αποδεσμευθούν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο. Η Αμερική θα ηγηθεί σε αυτή την προσπάθεια, αποδεσμεύοντας (επιπλέον) 30 εκατομμύρια βαρέλια» από τα στρατηγικά αποθέματά της, είπε ο αρχηγός του κράτους απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου κατά την πρώτη του ομιλία για την «κατάσταση της ένωσης». Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «έτοιμη να κάνει περισσότερα», εάν κρίνει πως είναι «απαραίτητο».
Στο «κόκκινο» και σήμερα οι αγορές
Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν πτώση σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς η άνοδος των τιμών εμπορευμάτων ενίσχυσε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό σε μια περίοδο κατά την οποία οι σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία έχουν πλήξει τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,5% στις 10:11 ώρα Ελλάδας, καταγράφοντας απώλειες για τρίτη συνεχή συνεδρίαση. Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,7%, το Λονδίνο κερδίζει 0,6%, το Παρίσι χάνει 0,7%, η Μαδρίτη 0,5% ενώ το Μιλάνο κατηφορίζει κατά 0,8%. Τρίτη μέρα κλειστό το χρηματιστήριο στη Μόσχα, είναι το μεγαλύτερο κλείσιμό του λόγω έκτακτων περιστάσεων από τον Οκτώβριο του 1998. Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να υποχωρεί κάτω και από τα επίπεδα των 840 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών άνοιξε στις 838,85 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,19%.
Οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης ενισχύθηκαν κατά 1,5% καθώς οι τιμές των μετάλλων, μεταξύ των οποίων του νικελίου και του αλουμινίου, κατέγραψαν άνοδο εν μέσω αυξανόμενων φόβων για προβλήματα στην τροφοδοσία. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών δέχονταν το μεγαλύτερο πλήγμα, με πτώση 3,3%.
Στις αγορές της Ασίας, ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία σημείωσε πτώση 1,68% για να κλείσει στις 26.393,03 μονάδες, ενώ ο δείκτης Topix υποχώρησε 1,96% στις 1.859,94 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,85%, την τελευταία ώρα διαπραγμάτευσης. Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας ολοκλήρωσαν επίσης την ημέρα διαπραγμάτευσης σε αρνητικό έδαφος, με το Shanghai composite να υποχωρεί 0,13% στις 3.484,19 μονάδες ενώ το στοιχείο Shenzhen υποχώρησε 1,05% στις 13.346,96 μονάδες. O Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε 0,16% υψηλότερα στις 2.703,52 μονάδες.
O S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,28% για να κλείσει στις 7.116,70 μονάδες με βάση θετικά οικονομικά στοιχεία ότι η οικονομική δραστηριότητα στην χώρα αυξήθηκε κατά 3,4% το τέταρτο τρίμηνο. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,86%.
Εξάλλου στις πρωινές συναλλαγές της Ασίας ο χρυσός υποχωρούσε ενώ η αξία του δολαρίου ενισχυόταν, υπερτερώντας της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της εντεινόμενης σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.
Η τιμή σποτ του χρυσού σημείωσε απώλειες 0,4% στα 1.935,38 δολ/ουγγιά ενώ τα futures του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησαν 0,4% στα 1.936,50 δολ.
Το Φεβρουάριο, ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 6,5%, φτάνοντας σε υψηλό 18 μηνών και στα 1.973,96 δολ/ουγγιά την περασμένη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλό 20 μηνών χθες Τρίτη, κάνοντας τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό για κατόχους άλλων νομισμάτων.
Τα υπόλοιπα μέταλλα, το παλλάδιο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή καταλυτών για αυτοκίνητα ενισχύθηκε 1,2% στα 2.612,18 δολάρια, ενώ την Τρίτη έφτασε σε υψηλό επτά μηνών ήτοι στα 2.722,79 δολάρια.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι ο Νο1 παραγωγός παλλαδίου στον κόσμο, με την εταιρεία Nornickel που έχει έδρα στη Μόσχα να έχει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής το 2021.
Η τιμή σποτ για το ασήμι υποχώρησε 0,9% στα 25,15 δολ/ουγγιά, ενώ η πλατίνα ενισχύθηκε κατά 0,1% στα 1.053,79 δολ.
Νέα βουτιά για το ρούβλι
Το ρούβλι υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου σήμερα, με τη χρηματιστηριακή αγορά να παραμένει κλειστή, καθώς το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα γονατίζει υπό το βάρος των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Το ρούβλι σημείωσε νωρίτερα πτώση 7,3% στα 108,60 έναντι του δολαρίου στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα, έχοντας υποχωρήσει σήμερα το πρωί στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110,0. Το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές τους έτους. Έναντι του ευρώ, σημείωσε νωρίτερα πτώση 7,1% στα 120,50.
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών EBS, το ρούβλι κινούνταν στο επίπεδο των 115 έναντι του δολαρίου αν και απέχει από το ιστορικό χαμηλό των 120 στο οποίο υποχώρησε τη Δευτέρα.
Η εξασθένιση του ρωσικού νομίσματος θα πλήξει το επίπεδο διαβίωσης στη Ρωσία και θα τροφοδοτήσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, ενώ οι κυρώσεις της Δύσης αναμένεται να προκαλέσουν ελλείψεις βασικών προϊόντων αλλά και προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών, όπως στις αεροπορικές πτήσεις.
Υπό πίεση οι τραπεζικές μετοχές
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση ύστερα από δύο ημέρες σημαντικών απωλειών, καθώς η κρίση στην Ουκρανία τραβά σε μάκρος και ενώ ο ευρωπαϊκός βραχίονας της ρωσικής Sberbank αναγκάστηκε να κλείσει. Ο δείκτης των βασικών ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών σημείωσε πτώση 2,2% στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, ύστερα από απώλειες 5,6% χθες, Τρίτη, και 4,5% τη Δευτέρα, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο, έχοντας υποχωρήσει κατά 27% από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου μήνα.
Μεταξύ των τραπεζικών μετοχών που έχουν πληγεί περισσότερο έως τώρα αυτή την εβδομάδα είναι η αυστριακή Raiffeisen Bank International, που επίσης εξετάζει την περίπτωση αποχώρησής της από τη Ρωσία, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος, σε μια κίνηση που θα την καταστήσει την πρώτη ευρωπαϊκή τράπεζα που αποσύρεται από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Οι μετοχές της Raiffeisen σημείωσαν πτώση κατά 5,6% στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Η ING ξεκίνησε τη συνεδρίαση με πτώση 4,8% και η Societe Generale υποχώρησε κατά 2,4%. Και οι δύο έχουν παρουσία στη Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ευρωπαϊκός βραχίονας της Sberbank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, έκλεισε κατ’ εντολήν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είχε προειδοποιήσει ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μαζικής ανάληψης καταθέσεων αφού η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια αρχή κεφαλαιαγοράς της Αυστρίας.
«Πετάει» η τιμή στο σιτάρι
Εξάλλου, χθες, οι τιμές του σίτου άλεσης και του αραβοσίτου έκλεισαν χθες σε νέο ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά, αντίστοιχα σε 351,25 ευρώ και 340 ευρώ ανά τόνο για την προθεσμία του Μαρτίου 2022, επηρεασμένες από τη ρωσο-ουκρανική κρίση. Οι τιμές των σιτηρών συνέχισαν την άνοδό τους από τη χθεσινή ημέρα, ενώ "η κρίση εδραιώνεται": τα ουκρανικά λιμάνια εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένα και η ζήτηση είναι μεγάλη, με "αγοραστές που αναζητούν λύσεις" για να αντικαταστήσουν τα ουκρανικά φορτία στα οποία ήλπιζαν ότι μπορούν να υπολογίζουν, εξήγησε στο AFP ο Νταμιέν Βερκάμπρ, μεσίτης για την εταιρία Inter-Courtage.
Καμπανάκι ΟΗΕ: Η παγκόσμια αλυσίδα ανεφοδιασμού τροφίμων κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί λόγω του πολέμου
Η παγκόσμια αλυσίδα ανεφοδιασμού τροφίμων κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις που παρακολουθούν με ανησυχία τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας οι οποίες βασίζονται στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τις δύο αυτές χώρες.
Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι μεγάλοι εξαγωγοί γεωργικών προϊόντων, όμως οι σοδειές στην Ουκρανία πλέον κινδυνεύουν, ενώ στη Ρωσία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Περισσότερα από τα μισά τρόφιμα που διανέμει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) σε περιοχές όπου υπάρχουν κρίσεις προέρχονται από την Ουκρανία.
«Ήδη υπάρχουν 276 εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν από οξεία πείνα σε 81 χώρες», δήλωσε ο Μάρτιν Φρικ, διευθυντής του γραφείου στο Βερολίνο του WFP. «Ο κόσμος απλώς δεν μπορεί να αντέξει μία ακόμη σύγκρουση».
«Ο πόλεμος του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν προκαλεί μόνο μια ανυπολόγιστη τραγωδία στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις του θα γίνουν αισθητές πέρα από τα σύνορά της», σημείωσε ο Φρικ.
Η Αίγυπτος, με πληθυσμό 100 εκατομμυρίων ανθρώπων, εισάγει το περισσότερο σιτάρι που έχει ανάγκη είτε από τη Ρωσία είτε από την Ουκρανία. Το ίδιο ισχύει και για την Τυνησία. Οι άνθρωποι και στις δύο αυτές χώρες βασίζουν μεγάλο μέρος της διατροφής τους στο ψωμί, καθώς αυτό υπόκειται σε κρατικές επιδοτήσεις και κατά συνέπεια είναι ευρέως διαθέσιμο. Ειδικοί στην Τυνησία τώρα προειδοποιούν για αυξήσεις στις τιμές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και αναζητούν άλλες πηγές εισαγωγής σιταριού, όπως η Ρουμανία και η Αργεντινή. Όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτές οι εναλλακτικές πηγές θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση.