Ουκρανία: «Πόλεμος» νεύρων και δηλώσεων - Πιο δυνατή η καχυποψία από την ελπίδα [vid]
Παρότι οι ρωσικές ανακοινώσεις για απόσυρση στρατευμάτων από τις «θερμές» ζώνες είχαν γεννήσει ελπίδες για αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, το ΝΑΤΟ έσπευσε να βάλει φρένο, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία όχι μόνο δεν μειώνει, αλλά αντιθέτως αυξάνει τις δυνάμεις της στα ουκρανικά σύνορα. Τα μηνύματα από το μέτωπο είναι αντικρουόμενα και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Το σκηνικό αυτό αποτυπώνεται και στις αγορές, όπου μετά το χθεσινό ράλι ανακούφισης, επικρατεί σήμερα νευρικότητα.
Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις εξελίξεις σε αυτό που η βορειοτλαντική συμμαχία έχει χαρακτηρίσει ως «την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες». «Μένει να φανεί εάν θα έχουμε όντως απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο έδαφος» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά την άφιξή του στη διήμερη σύνοδο κορυφής των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας των 30 χωρών. «Βλέπουμε ότι έχουν αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων και περισσότερα στρατεύματα είναι καθ' οδόν. Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο», συμπλήρωσε.
«Θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε και να συζητήσουμε μαζί της, αλλά ταυτόχρονα είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Και αν η Ρωσία εισβάλει για άλλη μια φορά στην Ουκρανία, θα πληρώσει υψηλό τίμημα και θα συνεχίσουμε να εκθέτουμε τα ρωσικά σχέδια και ενέργειες, ώστε να τους δυσκολέψουμε να προβούν σε επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ακόμη πως η Ρωσία «πάντοτε κινούσε τις δυνάμεις της μπρος και πίσω» και επομένως το βίντεο που δείχνει δυνάμεις και τανκς σε κίνηση «δεν επιβεβαιώνει μία πραγματική απόσυρση».
Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι υπάρχει περιθώριο για «επιφυλακτική αισιοδοξία» μετά τα σχόλια από τη Μόσχα την Τρίτη ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να λειτουργήσει η διπλωματία. «Είμαστε έτοιμοι για διπλωματικές συνομιλίες», είπε, αν και η Μόσχα δεν είχε απαντήσει σε επιστολή που περιγράφει τι θα μπορούσε να συζητήσει η συμμαχία.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μόνη της.
Μόσχα: Οι ένοπλες δυνάμεις θα επιστρέψουν στις κανονικές θέσεις τους μέσα σε 3 με 4 εβδομάδες
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στη δυτική Ρωσία θα επιστρέψουν στις κανονικές θέσεις τους μέσα σε τρεις ως τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ιρλανδία μιλώντας στο δημόσιο ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE. «Αυτό που μπορώ να πω είναι, μέσα σε ίσως τρεις με τέσσερις εβδομάδες, η διάταξη των δυνάμεων στη δυτική περιφέρεια της Ρωσίας θα επανέλθει στη φυσιολογική της κατάσταση», δήλωσε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ στο RTE ο πρεσβευτής Γιούρι Φιλάτοφ.
«Διεξάγουμε προγραμματισμένες ασκήσεις με λευκορωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Θα τελειώσουν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου και αυτά τα στρατεύματα θα αποσυρθούν. Μπορείτε να το ελέγξετε την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ακόμη. Τα σχόλιά του αναμεταδόθηκαν σήμερα από ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Ο νότιος στρατιωτικός τομέας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως σήμερα αποσύρονται και άλλες δυνάμεις της που είχαν περικυκλώσει την Ουκρανία, όμως το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Μόσχα να αποδείξει πως αποσύρει τα στρατεύματά της, λέγοντας πως υπάρχουν ενδείξεις ότι βρίσκονται καθ' οδόν και άλλα στρατεύματα.
Ζελένσκι: Δεν βλέπουμε ακόμη οποιαδήποτε αποχώρηση, απλώς ακούσαμε γι' αυτήν
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το BBC, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως δεν βλέπει ακόμα οποιαδήποτε αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από θέσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
«Για να είμαι ειλικρινής, αντιδρούμε στην πραγματικότητα που έχουμε, και δεν βλέπουμε ακόμη οποιαδήποτε αποχώρηση, απλώς ακούσαμε γι' αυτήν», δήλωσε ο Ζέλενσκι, σύμφωνα με το BBC, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη δυτική Ουκρανία.
«Πιστεύω πως όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι αναμένουν αποκλιμάκωση. Όσο για την απειλή, έχω πει πολλές φορές πως είμαστε ήρεμοι σχετικά με οποιεσδήποτε απειλές, επειδή θυμόμαστε ότι όλο αυτό δεν ξεκίνησε χθες. Συμβαίνει επί πολλά χρόνια.
»Όταν τα στρατεύματα αποσυρθούν πράγματι όλοι θα το δουν... αλλά προς το παρόν πρόκειται απλώς για μια δήλωση», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Δυσπιστία στη Δύση
Από την πλευρά του και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε στο Sky News πως ενώ η Δύση είδε «ορισμένες θετικές ενδείξεις» από τη Ρωσία, «αυτό που βλέπουν σήμερα οι μυστικές υπηρεσίες εξακολουθεί να μην είναι ενθαρρυντικό». «Βλέπουμε ρωσικά νοσοκομεία να εγείρονται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία. Αυτό μπορεί να το δει κανείς μόνο ως προετοιμασία για μία εισβολή. Επομένως έχουμε μεικτά σήματα προς το παρόν» τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Καναδή Υπουργός Άμυνας, Ανίτα Άμαντ η οποία δήλωσε μεν ότι ελπίζει να δει αποδείξεις μιας αποχώρησης ρωσικών στρατευμάτων αλλά προς το παρόν, οι αριθμοί, όπως είπε, αυξάνονται. Μιλώντας για κομβική κατάσταση η κα Αμαντ σημείωσε: «Η κλιμάκωση των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, είναι σημαντικά αυξητική», δήλωσε η Αναντ προσερχόμενη στη σύνοδο Υπουργών του ΝΑΤΟ. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε τετελεσμένο με αυτή τη σημαντική κλιμάκωση ρωσικών στρατευμάτων που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες.
Για αντικρουόμενα μηνύματα έκανε επίσης λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ανέφερε: «Χθες η Ρωσία έστειλε αντικρουόμενα μηνύματα, δήλωσε η ίδια. Από τη μία, οι αρχές ανακοίνωσαν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και, από την άλλη, η Δούμα ψήφισε υπέρ της επίσημης αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων δημοκρατιών (…) Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη συσσώρευση στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις πιο σκοτεινές μέρες του Ψυχρού Πολέμου.
Τα σχόλια αυτά έρχονται μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, πως η Ουάσιγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει ότι η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις από τα ουκρανικά σύνορα και εξακολουθεί να θεωρεί πιθανή μία ρωσική εισβολή.
Το Κρεμλίνο βλέπει κίνδυνο επίθεσης των Ουκρανών κατά Ρωσόφωνων
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο εκτιμά ότι παραμένει υψηλό το επίπεδο κινδύνου επίθεσης από τις ουκρανικές δυνάμεις στις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες του Ντονμπάς, δηλαδή στο Ντονιέτσκ και το Λουχάνσκ.
«Το επίπεδο κινδύνου παραμένει υψηλό», είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο Ντμίτρι Πεσκόφ, γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου, απαντώντας σε αίτημα αξιολόγησης της πιθανότητας μιας τέτοιας εξέλιξης γεγονότων. Όταν ρωτήθηκε εάν μια τέτοια απειλή, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, μειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Πεσκόφ απάντησε ξεκάθαρα: «Όχι».
Ο κ. Πεσκόφ τόνισε ότι η ρωσική πλευρά «εφιστά με κάθε δυνατό τρόπο την προσοχή των συνομιλητών μας σε αυτήν την επικίνδυνη συγκέντρωση ουκρανικών δυνάμεων».
«Η προσοχή των συνομιλητών μας εφιστάται στο γεγονός ότι μια στρατιωτική επιχείρηση, μια προσπάθεια στρατιωτικής λύσης στα νοτιοανατολικά είναι αρκετά πιθανή. Μια τέτοια πιθανότητα είναι μεγάλη, είναι πραγματική και, δυστυχώς, εμείς έχουμε ήδη δείξει σε όλο τον κόσμο ότι το Κίεβο ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πρόεσθεσ πως «το Κίεβο ξεκίνησε έναν εμφύλιο πόλεμο στη χώρα του, έχουμε ήδη δει τέτοια προηγούμενα».
Την Τρίτη το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ είχε μεταδώσει ότι απετράπη τρομοκρατική επίθεση των ουκρανικών αρχών στην αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι στο σχέδιο ίσως συμμετείχαν το υπουργείο Άμυνας και οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας.
Η Δύση εκτιμά ότι η Μόσχα επιζητεί μια ουκρανική προβοκάτσια ή αφορμή ώστε να εξαπολύσει γενική επίθεση κατά των ουκρανικών θέσεων.
Σε εξέλιξη κυβερνοεπίθεση στο Κίεβο - Πεσκόφ: Καμία ανάμειξη με τις κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία
Στην Ουκρανία, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι χάκερς εξακολουθούν να βομβαρδίζουν τον ιστότοπό του, επιχειρώντας να βρουν τρωτά σημεία στον κώδικα προγραμματισμού.
Αν και το Κίεβο δεν κατονομάζει ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την επίθεση, μια δήλωση υποδηλώνει ευθέως ότι το Κίεβο δείχνει προς τη Ρωσία. «Δεν αποκλείεται ο επιτιθέμενος να χρησιμοποίησε τακτικές με βρώμικα κόλπα επειδή τα επιθετικά του σχέδια δεν εκτυλίσσονται σε μεγάλη κλίμακα», σημείωσαν οι ουκρανικές αρχές.
Ωστόσο, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία, που έπληξαν τους ιστότοπους του υπουργείου Άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας καθώς και δύο κρατικών τραπεζών (Privatbank και Oshadbank που είναι δύο από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας). Οι ιστότοποι των δύο τραπεζών συνέχισαν την λειτουργία αργότερα την Τρίτη, αλλά οι άλλες σελίδες παρέμειναν εκτός λειτουργίας ώρες μετά την εμφάνιση των αρχικών αναφορών για την επίθεση.
«Δεν ξέρουμε τίποτα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ουκρανία συνεχίζει να κατηγορεί τη Ρωσία για όλα. Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις DDOS», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Λαβρόφ: Η Ρωσία θα αντιδράσει εάν επιβληθούν νέες κυρώσεις από τη Βρετανία
Η Ρωσία θα απαντήσει εφόσον η Βρετανία επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας για την κρίση στην Ουκρανία, διεμήνυσε την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου απέκτησαν την περασμένη εβδομάδα εξουσίες να επιβάλλουν σκληρές νέες κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες και επιχειρήσεις. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το «πολύ, πολύ σκληρό» πακέτο κυρώσεων είναι «έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή» εάν η Ρωσία ξεκινήσει μια «απερίσκεπτη» εισβολή στην Ουκρανία.
«Αυτό που κάνουμε είναι να στοχεύσουμε συγκεκριμένες ρωσικές τράπεζες, ρωσικές εταιρείες και να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουμε μέτρα, θα λάβουμε ακόμη περισσότερα μέτρα για να ξεσφραγίσουμε την πρόσοψη των ρωσικών ιδιοκτησιών... είτε στο Λονδίνο είτε αλλού», είπε ο Τζόνσον την Τρίτη.
Η χώρα απείλησε την Τρίτη να εμποδίσει τις ρωσικές εταιρείες να αντλήσουν κεφάλαια στο Λονδίνο και να αποκαλύψει την ιδιοκτησία εταιρειών εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, μια κίνηση που η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει.
Το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η νομοθεσία που τέθηκε στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιβάλει κυρώσεις σε όσους συνδέονται άμεσα με την αναταραχή της Ρωσίας για την Ουκρανία, καθώς και σε οργανισμούς και επιχειρήσεις που συνδέονται με το Κρεμλίνο «οικονομικής και στρατηγικής σημασίας» για τη ρωσική κυβέρνηση.
Η Ουκρανία «χάνει» έως τρία δις κάθε μήνα λόγω του πανικού από την προπαγάνδα για «ρωσική εισβολή»
Ο επικεφαλής της παράταξης του κυβερνώντος κόμματος της Ουκρανίας «Υπηρέτης του Λαού» στη Βερχόβνα Ράντα (σ.σ. το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας), Νταβίντ Αραχάμια, κατηγόρησε τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης ότι μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις και δήλωσε ότι η ουκρανική οικονομία υποβάλλεται σε μεγάλες ζημιές λόγω πανικού σχετικά με επιδείνωση της κατάστασης γύρω από τη χώρα.
Νωρίτερα, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξέι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι δεν βλέπει τις προϋποθέσεις μιας μεγάλης κλίμακας ρωσικής εισβολής τις επόμενες ημέρες.
Επιπλέον ο βουλευτής επισήμανε ότι σε δύο ή τρεις εβδομάδες ο πανικός στην Ουκρανία θα εξαφανιστεί και μετά από αυτό είναι απαραίτητο να αναλυθεί η παραπληροφόρηση από τα γνωστά παγκόσμια μέσα ενημέρωσης. «Φανερά ψευδείς ειδήσεις από το CNN, το Bloomberg και τη WSJ. Πρέπει να το μελετήσουμε, επειδή αυτά είναι στοιχεία ενός υβριδικού πολέμου» τόνισε ο Αραχάμια στη συνέντευξή του στο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι «1+1». Κατά την άποψή του, «γίνονται προσπάθειες για τη σύναψη μιας νέας συνθήκης συλλογικής ασφάλειας».