Ουκρανία: Περιοδεία Ζελένσκι σε Λονδίνο, Παρίσι και ενδεχομένως Βρυξέλλες
Σε Λονδίνο, Παρίσι και ενδεχομένως στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, περιοδεύει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, για επαφές Ευρωπαίους ηγέτες χωρών, όπως ο Ρίσι Σουνάκ της Βρετανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας και ο Όλαφ Σολτς της Γερμανίας.
Μετά το ταξίδι του στο Λονδίνο, ο Ζελένσκι μεταβαίνει στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, όπου θα τον υποδεχθεί ο Μακρόν. Με δεδομένο ότι στο Παρίσι θα βρίσκεται, επίσης, ο Γερμανός καγκελάριος, διεθνή ΜΜΕ τονίζουν ότι αυξάνονται οι προσδοκίες πως ο Ουκρανός πρόεδρος θα δώσει το «παρών» και στις Βρυξέλλες, όπου την Πέμπτη θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Το ταξίδι στο Λονδίνο ήταν το πρώτο του Ζελένσκι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η δεύτερη επίσκεψή του σε κράτος του εξωτερικού, έπειτα από εκείνη στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια μάλλον αιφνιδιαστική κίνηση, τη στιγμή που το Κίεβο προετοιμάζεται για μια ισχυρή ρωσική επίθεση, θεωρώντας παράλληλα ως σημείο-κλειδί τη στήριξη από τους Δυτικούς συμμάχους του.
Πιέσεις για μαχητικά αεροσκάφη
«Η Ουκρανία και η Βρετανία νίκησαν τον φόβο του πολέμου» δήλωσε νωρίτερα στο βρετανικό Κοινοβούλιο ο Ζελένσκι, ο οποίος δεν παρέλειψε κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο να πιέσει περαιτέρω για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας και έχει διαθέσει περισσότερα από 2,5 δισ. δολάρια σε όπλα και εξοπλισμό. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Σουνάκ, η Βρετανία θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους σε «μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ» και δεσμεύεται να σταθεί στο πλευρό του Κιέβου μακροπρόθεσμα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποστηρίξει πως δεν είναι πρακτικό να παρέχει στον ουκρανικό στρατό βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη. Πάντως, σήμερα Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε πως είναι υπό εξέταση το εάν θα σταλούν μαχητικά στην Ουκρανία και πως διεξάγονται «συζητήσεις με τους συμμάχους» για το θέμα αυτό.
Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι η Γαλλία δεν αποκλείει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, αλλά έχει θέσει συγκεκριμένους όρους, όπως μια τέτοιακίνηση να μην οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης, να μην χρησιμοποιηθούν τα μαχητικά «για να αγγίξουν το ρωσικό έδαφος» και να μην οδηγήσουν σε αποδυνάμωση «των δυνατοτήτων του γαλλικού στρατού».
Μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο Ζελένσκι είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βοηθούσε τη χώρα του ακόμη και πριν την εισβολή της Ρωσίας. Στάθηκε στην προμήθεια των τεθωρακισμένων Challenger 2, αλλά και την εκπαίδευση Ουκρανών στην Αγγλία για να τα χρησιμοποιούν αποτελεσματικά. «Η βοήθεια σας δεν είναι σημαντική μόνον για το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης» τόνισε ο Ζελένσκι.
Σε μια συμβολική πράξη δώρισε στον πρόεδρο της Βουλής ένα κράνος Ουκρανού πιλότου, το οποίο έγραφε «έχουμε ελευθερία, δώστε μας φτερά να την προστατεύσουμε».
Εν τω μεταξύ, «ο Πούτιν δεν θα πετύχει τους στόχους του» τόνισε ο καγκελάριος Σολτς, μιλώντας στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προαναγγέλλοντας νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας.
Ο Σολτς υπεραμύνθηκε των αποφάσεών του σχετικά με την παράδοση όπλων στην Ουκρανία και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «διαγωνισμού πλειοδοσίας» σε ό,τι αφορά τα αμυντικά μέσα, που διαθέτουν οι Σύμμαχοι στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Τόνισε, επίσης, για μια ακόμη φορά ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί σε απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία.
«Η ΕΕ θα στηρίζει την Ουκρανία εφόσον χρειαστεί. Ο Πούτιν δεν θα πετύχει τους στόχους του, ούτε στο πεδίο της μάχης ούτε μέσω μιας υπαγορευμένης ειρήνης» επισήμανε ο Σολτς.