Ουκρανία: «Ο Πούτιν ανακοινώνει την προσάρτηση 4 περιοχών στη Ρωσία» - Τι εκτιμά το βρετανικό υπουργείο Άμυνας
Την ένταξη του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στη Ρωσία εκτιμά το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ότι θα ανακοινώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν την προσεχή Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία ολοκληρώνει σήμερα τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας που ελέγχει εν μέρει ή εξ ολοκλήρου.
«Υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει την ομιλία του για να ανακοινώσει επίσημα την ένταξη των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται επί του παρόντος σε αυτές τις περιοχές έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις 27 Σεπτεμβρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας στην τελευταία του ενημέρωση πληροφοριών:
«Οι ηγέτες της Ρωσίας ελπίζουν σχεδόν σίγουρα ότι οποιαδήποτε ανακοίνωση προσχώρησης θα θεωρηθεί ως δικαίωση της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης" και θα εδραιώσει την πατριωτική υποστήριξη στη σύγκρουση», αναφέρεται επίσης στο σημείωμα.
https://twitter.com/DefenceHQ/status/1574633113598283777?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1574633113598283777%7Ctwgr%5E7bd7c25ce7fd927005f5d88636ef322a9cdfb4b4%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ieidiseis.gr%2Fkosmos%2F165015%2Fvretaniko-yp-amynas-o-poytin-endexomenos-na-anakoinosei-tin-entaksi-ton-oukranikon-edafon-sti-rosia-tin-paraskevi
Η συγκεκριμένη διαδικασία προκαλεί οργή στο Κίεβο και στη Δύση, που διαμηνύουν πως θα υπάρξουν σθεναρές αντιδράσεις σε περίπτωση ενσωμάτωσής τους στη ρωσική επικράτεια.
Η Μόσχα συνεχίζει παράλληλα τη μερική επιστράτευση με σκοπό να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις κάπου 300.000 νεοσύλλεκτοι στο πλαίσιο της εισβολής της στην Ουκρανία, καθώς προσπαθεί να αντιδράσει στην αντεπίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων που, ενισχυμένα έπειτα από παραδόσεις όπλων από τη Δύση, ανέκτησαν χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Οι ψηφοφορίες αυτές, που διεξάγονται από την Παρασκευή στις περιοχές των αυτονομιστών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ (ανατολικά) και στις κατεχόμενες περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας (νότια), χαρακτηρίζονται «απάτη», «ψευτοδημοψηφίσματα», από το Κίεβο και τους συμμάχους του.
Η G7 ορκίζεται πως δεν θα «αναγνωρίσει ποτέ» τα αποτελέσματά τους. Η Ουάσινγκτον διεμήνυσε πως θα υπάρξει «άμεση και σκληρή» αντίδραση, με την επιβολή επιπλέον οικονομικών κυρώσεων, κατά το υπόδειγμα των ενεργειών που ακολούθησαν την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014.
Η Κίνα, ο κυριότερος εταίρος της Μόσχας, χωρίς να φθάσει στο σημείο να καταγγείλει τις ψηφοφορίες, κάλεσε από την πλευρά της να γίνεται σεβαστή «η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών».
Οι επικρίσεις και οι απειλές δεν σταμάτησαν τη Μόσχα, που οργάνωσε εσπευσμένα την περασμένη εβδομάδα τις ψηφοφορίες με φόντο τις πρόσφατες ουκρανικές στρατιωτικές επιτυχίες, ανοίγοντας εκατοντάδες εκλογικά τμήματα στις ίδιες τις περιφέρειες και στη Ρωσία για να πάνε να ψηφίσουν οι εκτοπισμένοι.
Οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι τα «προκαταρκτικά αποτελέσματα» θα ανακοινωθούν είτε εντός της ημέρας, ή τα επόμενα 24ωρα. Το ρωσικό κοινοβούλιο κατόπιν αναμένεται να ψηφίσει για να εγκρίνει ή να απορρίψει επίσημα την ενσωμάτωση των τεσσάρων περιφερειών στη Ρωσία.
Επιθέσεις με UAVs
Οι ψηφοφορίες αυτές ανακοινώθηκαν έπειτα από την ουκρανική αντεπίθεση που επέτρεψε την ανακατάληψη σχεδόν ολόκληρης της περιφέρειας του Χαρκόβου (βορειοανατολικά).
Μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τις περιοχές αυτές, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν διάφορα μακάβρια ευρήματα, ιδίως ομαδικού τάφου σε δάσος κοντά στην πόλη-κλειδί Ιζιούμ.
Χθες Δευτέρα ερευνητές ετοιμάζονταν να εξετάσουν άλλο φερόμενο ομαδικό τάφο, σε εγκαταλελειμμένη βιομηχανική περιοχή στη μικρή πόλη Κοζάτσα Λόπαν, δυο βήματα από τα σύνορα των δύο χωρών, όπου ενδέχεται να κείτονται πτώματα ρώσων και ουκρανών πεσόντων.
Στο πεδίο, οι ρωσικές επιθέσεις με UAVs έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στην Οδησσό, μεγάλο λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, όπου δύο drones «καμικάζι» έπληξαν στρατιωτικές υποδομές χθες Δευτέρα, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά και εκπυρσοκροτήσεις πυρομαχικών, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της περιοχής.
Χθες Δευτέρα, οι ουκρανικές δυνάμεις έκαναν λόγο για ρωσικούς βομβαρδισμούς σε πάνω από 40 τοποθεσίες και ανέφεραν πως απώθησαν επιθέσεις των αντιπάλων τους σε κάπου δέκα κατευθύνσεις, ανάμεσά τους στη Σολεντάρ και στην Μπαχμούτ (ανατολικά).
Η Μόσχα συνεχίζει από την πλευρά της να διαβεβαιώνει πως καταφέρνει βαριές απώλειες στις δυνάμεις του Κιέβου.
Αν τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία οδηγήσουν πράγματι στην ενσωμάτωση των τεσσάρων περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία —ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν στην πραγματικότητα για αυτό—, η εξέλιξη θα σημάνει νέα κλιμάκωση της ένοπλης σύρραξης, πολύ περισσότερο διότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέσεισε την απειλή της χρήσης πυρηνικών όπλων για να τις υπερασπιστεί, καθώς θα τις θεωρεί πλέον μέρος της ρωσικής επικράτειας.
Στην ίδια τη Ρωσία, η ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης από τον κ. Πούτιν ώθησε πολλούς Ρώσους να εγκαταλείψουν τη χώρα, προκάλεσε κοσμοσυρροή στα σύνορα, αν και είναι πολύ δύσκολο να βάλει κανείς στην τάση αυτή αριθμούς.