Ουκρανία: «Ναι» από την Σλοβακία για αποστολή πυραύλων S-300 αναφέρει το CNN
Η Σλοβακία συμφώνησε να παράσχει το βασικό σύστημα αεράμυνας, τους ρωσικούς S-300, στην Ουκρανία, με σκοπό να βοηθηθεί η άμυνα της χώρας έναντι των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, ανέφερε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο του CNN.
https://www.youtube.com/watch?v=ni3VQlwiER0
Το αμερικανικό δίκτυο που επικαλείται τρεις πηγές με γνώση του ζητήματος επισημαίνει πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ συνεχίζουν να επιδιώκουν την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.
Δύο από τις πηγές τόνισαν πως η Σλοβακία, ένας από τους τρεις συμμάχους του ΝΑΤΟ που έχουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα αμυντικά συστήματα ζητά επιβεβαιώσεις σχετικά με το ότι τα συστήματα θα αντικατασταθούν αμέσως.
Σημειώνεται πως εάν μία χώρα παρείχε τους S-300 της, τότε η προμηθεύτρια χώρα είναι πιθανό να λάβει το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Patriot για να συμπληρώσει την ικανότητα που θα εγκατέλειπε, ανέφεραν δύο άλλες πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, όπως μετέδωσε το CNN.
Το αμερικανικό δίκτυο τέλος υπογραμμίζει πως Γερμανία και Ολλανδία έχουν ήδη ανακοινώσει δημοσίως ότι στέλνουν Patriot στη Σλοβακία. Όμως όπως προειδοποίησε μία πηγή η ενσωμάτωση ενός νέου, πολύπλοκου συστήματος αεράμυνας στην υπάρχουσα στρατιωτική αρχιτεκτονική μιας χώρας, καθώς και η εκπαίδευση των δυνάμεών της για τη χρήση του, μπορεί να πάρει χρόνο.
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι αμφισβητεί τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στο άρθρο 5
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενέτεινε την κριτική που ασκεί στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του, αμφισβητώντας τη δέσμευση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο άρθρο 5, τη ρήτρα της συλλογικής άμυνάς του. Σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του ο Ζελένσκι είπε ότι το άρθρο 5 «δεν έδειχνε ποτέ τόσο αδύναμο όσο είναι σήμερα».
Το ΝΑΤΟ δεν έχει στείλει στρατό για να υπερασπιστεί την Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του. Ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι το ΝΑΤΟ θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο εάν κάποιο μέλος του δεχόταν επίθεση από τη Ρωσία.
Η ηγεσία του ΝΑΤΟ έχει απορρίψει στο παρελθόν τέτοιες εικασίες. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, όταν επισκέφθηκε τη Λιθουανία την περασμένη εβδομάδα είπε ότι η Ουάσινγκτον έχει αναλάβει μια «απαραβίαστη» δέσμευση για την αμοιβαία άμυνα των χωρών μελών, την οποία εγγυάται το άρθρο 5.
«Πρέπει να παραδεχτούμε» ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ζελένσκι, την ώρα που το θέμα αυτό ήταν μία από τις αιτίες που επικαλέστηκε η Ρωσία για να δικαιολογήσει την εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.
«Ακούγαμε επί χρόνια ότι οι πόρτες ήταν ανοιχτές, όμως ακούσαμε επίσης ότι δεν θα μπορούσαμε να ενταχθούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την παραδεχτούμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στη σύνοδο των ηγετών της JEF (Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη), μιας στρατιωτικής συμμαχίας της οποίας ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Είμαι ικανοποιημένος που ο λαός μας αρχίζει να το κατανοεί και να μην υπολογίζει παρά μόνο στις δικές του δυνάμεις», πρόσθεσε.
Ο Ζελένσκι εξέφρασε ωστόσο τη λύπη του επειδή το ΝΑΤΟ, «που μοιάζει υπνωτισμένο από τη ρωσική επίθεση», αρνείται να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. «Ακούμε επιχειρήματα όπως ότι μπορεί να ξεσπάσει τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος εάν το ΝΑΤΟ κλείσει τον ουρανό για τα ρωσικά αεροσκάφη. Γι' αυτό δεν δημιουργήθηκε η ανθρωπιστική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και για αυτό οι Ρώσοι μπορούν να βομβαρδίζουν πόλεις και να σκοτώνουν ανθρώπους, να ανατινάζουν νοσοκομεία και σχολεία», είπε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε ήδη αναθεωρήσει τη στάση του σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ από την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στο Κίεβο ανέρχονται στους πέντε. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς.
Όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες, είπε ότι λειτούργησαν «εν μέρει» σήμερα.