Ουκρανία: Ξεκινά ο 4ος γύρος απευθείας συνομιλιών Μόσχας και Κιέβου - Χαμηλές προσδοκίες ενώ μαίνονται οι εχθροπραξίες
Με εξαιρετικά χαμηλές προσδοκίες και μεγάλη δυσπιστία για τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας, ξεκίνησαν το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ πάνω στον Βόσπορο, οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς για την κατάπαυση του πυρός και την εξεύρεση μία ειρηνευτικής λύσης. Οι δύο αντιπροσωπείες κάθονται απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι. Σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στις συνομιλίες συμμετέχει και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφραζε χθες το βράδυ την απαισιοδοξία του δηλώνοντας: «Ο,τι έχω δει μέχρι τώρα μου λέει ότι (ο Πούτιν) δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί αυτή τη στιγμή».
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, σήμερα τα ξημερώματα έφτασε στην Κωνσταντινούπολη η ουκρανική αντιπροσωπεία, ενώ η ρωσική είχε ήδη φτάσει από εχθές.
https://twitter.com/realafrogazette/status/1508656535446171660?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1508656535446171660%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Frealafrogazette2Fstatus2F1508656535446171660provider%3Dtwitter
https://twitter.com/TRTWorldNow/status/1508446057184694277?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1508452848308207616%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1226961%2Fpolemos-stin-oukrania-agonia-gia-tis-diapragmateuseis-oso-sunehizodai-oi-rosikes-stratiotikes-epitheseis%2F
Το καλωσόρισμα του Ερντογάν: Μια «δίκαιη ειρήνη» δεν θα έχει κανένα ηττημένο
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες Κιέβου και Μόσχας που θα συζητήσουν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας, σύμφωνα με το Russia Today, ότι η Τουρκία δεν είναι μεσολαβητής, αλλά θα προσφέρει ό, τι χρειάζεται για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.
Πηγή: RIA NOVOSTI
https://twitter.com/AnkaraMasasi/status/1508695186322472962?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1508695186322472962%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FAnkaraMasasi2Fstatus2F1508695186322472962provider%3Dtwitter
https://twitter.com/TRTWorldNow/status/1508694443590836230?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1508698578109321220%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1227044%2Foukrania-xekinoun-oi-krisimes-sunomilies-kievou-moshas-stin-konstadinoupoli-o-erdogan-kalosorise-tous-diapragmateutes%2F
https://twitter.com/Podolyak_M/status/1508699883158614021?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1508699883158614021%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Fpolemos-stin-oukrania-o-erntogan-kalosorise-tous-diapragmateytes-i-synexisi-tou-polemou-den-eynoei-kanenan%2F3496427%2F
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι τόσο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «πολύτιμοι φίλοι». Πρόσθεσε ακόμα ότι η πρόοδος στις συνομιλίες θα ανοίξει τον δρόμο για τη συνάντηση των δύο ηγετών και ότι η Τουρκία θα μπορούσε να φιλοξενήσει και αυτή τη συνάντηση.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι μια «δίκαιη ειρήνη» δεν θα έχει κανένα ηττημένο αφού η πολεμική σύγκρουση όσο συνεχίζεται δεν συμφέρει κανένα. Είπε επίσης στη ρωσική και την ουκρανική αντιπροσωπεία ότι και οι δύο πλευρές έχουν «εύλογες ανησυχίες», αλλά ότι έχουμε φτάσει σε μια στιγμή που οι συνομιλίες πρέπει να αποφέρουν «συγκεκριμένα αποτελέσματα».
Το δημοσίευμα των FT για τις προθέσεις των εμπλεκόμενων μερών
Λίγες ώρες, ωστόσο, πριν αρχίσει ο νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες, οι Financial Times αποκάλυψαν το παρασκήνιο και τους όρους με τους οποίους κατευθύνονται στην Τουρκία Ουκρανοί και Ρώσοι. Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει πως Ρωσία και Ουκρανία συζητούν παύση των εχθροπραξιών στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας που θα προέβλεπε ότι η Ουκρανία εγκαταλείπει τα σχέδια ένταξης στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ.
Οι πηγές που επικαλείται η εφημερίδα υποστηρίζουν δε πως στο προσχέδιο της συμφωνίας εκεχειρίας δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά στα τρία αρχικά κεντρικά ρωσικά αιτήματα:
- την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας,
- την αποστρατικοποίηση της χώρας
- και τη νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ουκρανία και οι σύμμαχοι της Δύσης παραμένουν δύσπιστοι για τις προθέσεις του Πούτιν, ανησυχώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες για να προχωρήσει σε νέα ευρείας κλίμακας επίθεση.
Από την άλλη ο επικεφαλής του κόμματος του Ουκρανού προέδρου και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου, Νταβίντ Αραχάμια είπε στους FT ότι με τη Ρωσία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας και την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Τόνισε, ωστόσο, ότι σε όλα τα θέματα υπάρχουν επιμέρους «άλυτα σημεία».
Στο πλαίσιο της συμφωνίας που συζητείται, μαζί με τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Ουκρανία θα απείχε από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της. Σε αντάλλαγμα θα δημιουργούνταν αυτό που ο κ. Αραχάμια ονομάζει «φρασεολογία κοντά στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ», δηλαδή με βοήθεια από τις εγγυήτριες δυνάμεις αν η Ουκρανία δεχθεί επίθεση. Ως εγγυήτριες δυνάμεις κατονομάζονται η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα, η Ιταλία, η Πολωνία, το Ισραήλ και η Τουρκία.
Η όποια συμφωνία θα έπρεπε να εγκριθεί από τις δυνάμεις αυτές και να επικυρωθεί από τα κοινοβούλιά τους, όπως είπε ο Πρόεδρος Ζελένσκι την Κυριακή. Ο κ. Αραχάμια δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει κάποια απόρριψη της πρότασης εγγυήσεως της ουκρανικής ασφαλείας μέχρι στιγμής.
Ωστόσο τo «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, δηλαδή η διευθέτηση του μέλλοντος της Κριμαίας και του Ντονμπάς δεν θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο και θα λυθεί σε μία μελλοντική συζήτηση μεταξύ των Προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας.
Διαπραγματεύσεις στη σκιά της δηλητηρίασης Αμπράμοβιτς - Η προειδοποίηση Κουλέμπα στους διαπραγματευτές
Σημειώνεται, ότι οι νέες διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία αναμένονται στην σκιά του θρίλερ με τη δηλητηρίαση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Μετά από αυτό, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ προέτρεψε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές που θα κάτσουν στο τραπέζι των συνομιλιών με τους Ρώσους, σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, να μην φάνε και να μην πιούν τίποτα!
«Συμβουλεύω όποιον πάει για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην φάει και να μην πιει τίποτα. Και, κατά προτίμηση, αποφύγετε να αγγίξετε οποιαδήποτε επιφάνεια. Σας το λέω από προσωπική εμπειρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουλέμπα, σε δήλωσή του, που μεταδίδει το Skynews. «Δεύτερον, όλες αυτές οι ιστορίες -κάποιος άκουσε κάτι, κάπου, από κάποιον- τώρα έχουν πληθύνει, γιατί όλοι διψούν για ειδήσεις, για πάθη», υποστήριξε ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας.
Νέο μήνυμα Ζελένσκι στους Δυτικούς: Ο φόβος σε κάνει συνεργό
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε για μία ακόμη φορά χθες Δευτέρα το βράδυ από τις δυτικές χώρες να αυστηροποιήσουν άμεσα τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, επιβάλλοντάς της μεταξύ άλλων και εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου.
Σε βίντεο που ανήρτησε χθες το βράδυ στο διαδίκτυο, απευθυνόμενος στους Ουκρανούς, ένας εμφανώς οργισμένος Ζελένσκι κατήγγειλε ότι η Δύση δεν υπολόγισε σωστά πέρυσι και καθυστέρησε να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ένα μέτρο το οποίο, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, θα μπορούσε να έχει αποτρέψει την εισβολή στη χώρα του.
«Ένας ευρείας κλίμακας πόλεμος έχει ξεκινήσει. Τώρα ακούγονται πολλές νύξεις και προειδοποιήσεις για ενδεχομένως σκληρότερες κυρώσεις, όπως εμπάργκο στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη στην περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα», επεσήμανε ο Ζελένσκι στο βίντεο στο οποίο φαίνεται κάποιες στιγμές να χτυπά τα χέρια του στο τραπέζι που βρίσκεται μπροστά του.
«Απλώς δεν υπάρχουν λέξεις (…) Εμείς, οι άνθρωποι που παραμένουμε ζωντανοί, πρέπει να περιμένουμε. Όλα όσα έχει ήδη κάνει ο ρωσικός στρατός δεν δικαιολογούν την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο; Οι βόμβες φωσφόρου δεν τη δικαιολογούν; Ένα βομβαρδισμένο χημικό εργοστάσιο ή ένα βομβαρδισμένο πυρηνικό εργοστάσιο δεν τη δικαιολογούν;», διερωτήθηκε.
«Αν οι κυρώσεις είναι ήπιες ή δεν λειτουργούν με αυστηρότητα, αν μπορούν να παρακαμφθούν, δημιουργείται μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση στη ρωσική ηγεσία ότι θα της επιτραπεί να συνεχίσει κάνει αυτό που κάνει τώρα», πρόσθεσε ο Ζελένσκι. «Οι Ουκρανοί πληρώνουν για αυτό με τις ζωές τους. Χιλιάδες ζωές», κατήγγειλε.
Ο Ζελένσκι επεσήμανε εξάλλου ότι αυτή την εβδομάδα θα μιλήσει ενώπιον των κοινοβουλίων διάφορων χωρών, ζητώντας τους να προσφέρουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. «Οι Ουκρανοί δεν θα πρέπει να πεθάνουν απλώς επειδή κάποιος δεν μπορεί να βρει αρκετό θάρρος να δώσει τα απαραίτητα όπλα», τόνισε. «Ο φόβος πάντα σε κάνει συνεργό», κατέληξε.