Ουκρανία: Η Ρωσία κατέσχεσε 400.000 τόνους σιτηρών καταγγέλλει το Κίεβο - Αγωνία για τον κίνδυνο λιμού
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγορεί τη Ρωσία πως αφαίρεσε 400.000 τόνους σιτηρών από περιοχές της χώρας που κατέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις της από την 24η Φεβρουαρίου.
Πρόκειται χονδρικά για το ένα τρίτο των αποθεμάτων σιτηρών στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια, στο Ντανιέτσκ και στο Λουγκάνσκ, συνόψισε ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, ο Τάρας Βισότσκι, μιλώντας στην ουκρανική κρατική τηλεόραση χθες βράδυ.
Πριν ξεσπάσει η σύρραξη, στις περιοχές αυτές ήταν αποθηκευμένοι 1,3 εκατ. τόνοι σιτηρών για τον καθημερινό εφοδιασμό και για σπορά. «Δεν υπήρχαν στρατηγικά αποθέματα», δήλωσε ο υπουργός, προειδοποιώντας πως εάν οι διαθέσιμες ποσότητες μειωθούν περαιτέρω, υπάρχει κίνδυνος λιμού.
Η κατηγορία του Κιέβου ανακινεί οδυνηρές μνήμες και παλιές πολεμικές.
Κατά ουκρανικές πηγές, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτόνησαν στην Ουκρανία την περίοδο 1932-1933, όταν ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης («δικτάτορας» για τους Ουκρανούς), ο Ιωσήφ Στάλιν, επέβαλε κολεκτιβοποίηση των αγροτών και διέταξε να κατάσχονται τα σιτηρά.
Ωστόσο, θάνατοι από πείνα είχαν επίσης καταγραφεί στη νότια Ρωσία και στο Καζακστάν την ίδια περίοδο.
Για την Ουκρανία, επρόκειτο για «γενοκτονία» διατεταγμένη από τη Μόσχα, την οποία αποκαλεί Γολοντομόρ, «Μεγάλο Λιμό».
Η Ρωσία θέλει να «σβήσει» το εμπορικό δίκτυο της Ουκρανίας
Οι ρωσικές επιθέσεις στο εμπορικό δίκτυο σιτηρών της Ουκρανίας είναι μια κίνηση για τον περιορισμό του ανταγωνισμού, λέει ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Οζντεμίρ.
Η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών λόγω του αποκλεισμού της Ρωσίας στα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, πυροδοτώντας μια επισιτιστική κρίση που θα πλήξει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy.
«Λαμβάνουμε επανειλημμένα αναφορές για στοχευμένες ρωσικές επιθέσεις σε σιλό σιτηρών, αποθήκες λιπασμάτων, αγροτικές περιοχές και υποδομές», φέρεται να είπε ο Οζντεμίρ στο Redaktionsnetzwerk Deutschland, ένα δίκτυο συνεργασίας γερμανικών περιφερειακών εφημερίδων.
Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει περιοχές αμάχων.
Η υποψία αυξάνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει «μακροπρόθεσμα να απομακρύνει την Ουκρανία ως ανταγωνιστή», φέρεται να είπε ο Οζντεμίρ.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι παραδοσιακά σημαντικοί ανταγωνιστές στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών. Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού έχουν αυξηθεί περίπου κατά 40% από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς οι εχθροπραξίες έκοψαν τις προμήθειες που διατίθενται στις παγκόσμιες αγορές από τη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών, η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο τη σεζόν 2020/21, πουλώντας 44,7 εκατομμύρια τόνους στο εξωτερικό. Ο όγκος των εξαγωγών μειώθηκε απότομα μετά τη ρωσική εισβολή.
«Με την αυξανόμενη πείνα στον κόσμο, η Ρωσία επιδιώκει να αυξήσει την πίεση», είπε ο Οζντεμίρ στο δίκτυο. «Ταυτόχρονα, η τεράστια αύξηση των τιμών της αγοράς είναι χρήσιμη για τη Ρωσία, επειδή αυτό φέρνει νέα χρήματα στη χώρα».