Ουκρανία: Για παρατεταμένο πόλεμο ετοιμάζεται το Κίεβο
Ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας, Αλεξέι Ρεζνίκοφ, δήλωσε σήμερα πως το Κίεβο υποχρέωσε τη Μόσχα να μειώσει την κλίμακα των στόχων της σε επιχειρησιακό-τακτικό επίπεδο και εισέρχεται πλέον σε μία παρατεταμένη φάση πολέμου. Παράλληλα, ο Ουκρανός ηγέτης, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε εκ νέου πως «είναι διατεθειμένος» να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σε συνέντευξή του στην ιταλική RAI, ο Ζελένσκι δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι «είναι έτοιμος να μιλήσει στον Πούτιν, αλλά μόνο στον Πούτιν, χωρίς τους μεσάζοντές του και στο πλαίσιο διαλόγου, και όχι τελεσιγράφων». Ο ίδιος επισήμανε πως η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά εδάφη θα πρέπει να είναι η αφετηρία για τις όποιες συνομιλίες, ενώ επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να προβεί σε παραχωρήσεις προς εξασφάλιση ειρηνευτικής συμφωνίας.
«Στις 9 Μαΐου η Ρωσία υπέστη μία στρατηγική ήττα καθώς δεν μπόρεσε να καταστρέψει το Ουκρανικό Κράτος με την στρατιωτική εισβολή και να αλλάξει την εξουσία με Ρώσους μαριονέτες. Την αναγκάσαμε να μειώσει την κλίμακα των στόχων της σε επιχειρησιακό-τακτικό επίπεδο» ανέφερε την ίδια στιγμή ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Αλεξέι Ρέζνικοφ, σε ανάρτησή του στο Facebook, όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.
«Σε αυτό το πλαίσιο μπαίνουμε σε μια νέα, παρατεταμένη φάση πολέμου. Για να νικήσουμε σε αυτόν τον πόλεμο, είναι αναγκαίο να σχεδιάζουμε λεπτομερώς τις δυνάμεις μας, να αποφύγουμε λάθη, να προεκτείνουμε τις δυνάμεις μας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο εχθρός, σε τελική ανάλυση να μην αντέξει» επισημαίνει ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας.
Ο Ρέζνικοφ αναφέρει ότι μετά την απροκάλυπτη ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, στην Μόσχα σχεδίαζαν, και πολλοί στην Δύση υιοθετούσαν την άποψη αυτή, ότι η Ουκρανία θα παραδοθεί ύστερα από μερικές μέρες. Το Κρεμλίνο υπολόγιζε ότι θα εγκαθιδρύσει έπειτα από μερικές εβδομάδες στη γη μας ένα νέο «ρωσικό» σύστημα.
Ωστόσο, όπως γράφει ο Ρέζνικοφ, οι Ουκρανοί υπερασπιστές, άνδρες και γυναίκες, όλος ο ουκρανικός λαός απέκρουσαν τους κατακτητές και ανέτρεψαν τα σχέδιά τους.
Ο Ρέζνικοφ υπογραμμίζει ότι σε διεθνές επίπεδο υπήρξε τεκτονική αλλαγή, η οποία επήλθε χάρη στο ότι η ουκρανική πλευρά εξηγούσε συστηματικά ότι χρειαζόταν βαρύ οπλισμό: Αεροπορία, πυροβολικό, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα κτλ, δυτικά όπλα και διαμετρήματα τα οποία χρησιμοποιούν οι χώρες του ΝΑΤΟ.
«Σε ένα μήνα η Ουκρανία πέρασε ένα δρόμο αμυντικής ολοκλήρωσης, τον οποίο δεν μπόρεσε να καλύψει επί 30 χρόνια», επισημαίνει ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας και προσθέτει: «Ήδη παίρνουμε βαρύ οπλισμό από τους εταίρους μας. Ιδιαιτέρα, αμερικανικά οβιδοβόλα Μ777 διαμετρήματος 155mm, τα οποία λειτουργούν στο μέτωπο. Πριν από τρεις μήνες αυτό θεωρούνταν αδύνατο».
Στα τέλη Απριλίου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, είχε ανακοινώσει τη δημιουργία διεθνούς ομάδας επαφών για αμυντικά ζητήματα της Ουκρανίας με την συμμετοχή 40 κρατών. Ο Όστιν είχε καλέσει τους συμμάχους και εταίρους να επισπεύσουν την αμυντική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, δηλώνοντας ότι ο χρόνος στην παρούσα συγκυρία έχει μεγάλη σημασία.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει δημιουργήσει το Κέντρο ελέγχου στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία (ECCU), το οποίο θα ασχολείται με τον συντονισμό και την βελτιστοποίηση των προμηθειών εξοπλισμών στην Ουκρανία εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.