Ουκρανία: Φεύγουν οι δυτικοί από το Κίεβο - Έγγραφο των Ρουμάνων «δείχνει» πόλεμο
Ουκρανία: Η πολεμική προεργασία στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα συνεχίζεται . Με ανάρτησή της η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο γνωστοποίησε ότι συντονίζει την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών «για τους υπερασπιστές της πρώτης γραμμής της Ουκρανίας», ενώ κυκλοφορεί βίντεο στο οποίο αμερικανοί στρατιώτες με εξοπλισμό μάχης επιθεωρούν τις θέσεις μάχης του ουκρανικού στρατού.
https://www.youtube.com/watch?v=n8JpK01or0E
Ο φόβος σύρραξης ενισχύεται και από το έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα και αποκαλύπτει πώς και οι ένοπλες δυνάμεις της Ρουμανίας προετοιμάζονται για πόλεμο υπό τον φόβο μιας πιθανής ρωσικής εισβολής στην ανατολική Ουκρανία.
Από την άλλη, με κοινή ανακοίνωση Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας δηλώνοντας ότι θα ενισχύσουν την Ουκρανία, στέλνοντας αμερικανικούς πυραύλους με τις ευλογίες των ίδιων των ΗΠΑ.
Η Γερμανία την ίδια στιγμή, σχεδιάζει την απομάκρυνση όλων των οικογενειών των εργαζομένων της Γερμανικής πρεσβείας στην Ουκρανία. Ο σχεδιασμός αυτός πραγματοποιείται υπό τη σκιά της απομάκρυνσης του αρχηγού του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού Κάι-Άχιμ Σένμπαχ., ο οποίος απομακρύνθηκε μετά από δηλώσεις ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «αξίζει τον σεβασμό». Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη ενόχληση της Ουκρανίας, η οποία κατηγόρησε τη Γερμανία ότι «ενθαρρύνει» τον πρόεδρο της Ρωσίας. Είχε προηγηθεί και η άρνηση του Βερολίνου να αποστείλει όπλα στο Κίεβο.
Προσπάθειες μέσω διπλωματικής οδού
Παρ' όλα αυτά συνεχίζονται οι προσπάθειες να αποφευχθεί μια στρατιωτική σύγκρουση μέσω της διπλωματικής οδού. Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Ουκρανία συμφώνησαν να συνομιλήσουν στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα. Οι συναντήσεις θα λάβουν χώρα την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, σε επίπεδο συμβούλων. Ο σύμβουλος του Ουκρανού διαπραγματευτή Μιχαΐλο Ποντόλιακ επιβεβαίωσε την συνάντηση, αναφέροντας, όμως, ως ημερομηνία τις 26 Ιανουαρίου. Στο επίφοβο αυτό γεωολιτικό παιχνίδι φαίνεται να εισέρχεται και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο κατηγορόρησε τη Ρωσία πως «επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο και να προχωρήσει σε σε «κατοχή» της Ουκρανίας. Η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας κατήγγειλε «το εύρος της ρωσικής δραστηριότητας με σκοπό να καθυποταχθεί η Ουκρανία».
[caption id="attachment_1906078" align="alignnone" width="583"] Η κατάσταση στα σύνοραή σε γράφημα της Dail Mail[/caption]
Οι Ρώσοι καθησυχάζουν και ζητούν εγγυήσεις
Και ενώ πλησιάζει να γίνει πραγματικότητα το ενδεχόμενο της εισβολής της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, καθώς τουλάχιστον 100 χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει την Ουκρανία, η Μόσχα διαψεύσει το ενδεχόμενο αυτό.
Ζητά, μάλιστα, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ανήκει στους αισιόδοξους, δηλώνοντας «πεπεισμένος» ότι «δεν θα γίνει» παρείσφρηση ή εισβολή στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εξέφρασε την ευχή «η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης στην οποία έχουν εμπλακεί η Ρωσία και οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα».
Σε μία ακόμα προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πιθανής συνάντησης μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Βλαντιμίρ Πούτιν.