Ουκρανία, ένα Αφγανιστάν με πυρηνικά εργοστάσια
Αυτή τη στιγμή το σενάριο της πλήρους καταστροφής της Ουκρανίας είναι το πιθανότερο. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα η Ουκρανία θα μετατραπεί σε ένα ευρωπαϊκό Αφγανιστάν. Σαν εκείνο του σοβιετικού ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ μετά το 1979 ή των ΗΠΑ μετά το 2001. Δηλαδή ένα απόλυτο τέλμα.
Η Ουκρανία όμως μπορεί να εξελιχθεί για την ανθρωπότητα σε μοιραία περίπτωση με υπερτοπικές συνέπειες καθώς είναι μία μεγάλη πυρηνική δύναμη.
Τις προηγούμενες μέρες οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν συμβολικά το ανενεργό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ και σήμερα αυτό της Ζαπορίζια που προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια το 25% της Ουκρανίας.
Γενικά η χώρα εξαρτά την ηλεκτροπαραγωγή της κατά 51,2% από 15 αντιδραστήρες σε τέσσερις τοποθεσίες. Κάθε αντιδραστήρας απασχολεί 600 με 800 εργαζόμενους.
Όταν μία τέτοια χώρα εξελίσσεται σε εμπόλεμη ζώνη αρκεί μόνο να σκεφτεί κάποιος εκείνους τους ανθρώπους που εργάζονται στις εγκαταστάσεις και προφανώς έχουν πλέον περιορισμένη πρόσβαση από και προς το εργοστάσιο και τα σπίτια τους λόγω του πολέμου. Πώς θα εξασφαλιστεί η λειτουργία ή η συντήρηση; Εφιάλτης.
Μέσα στον ορυμαγδό των ειδήσεων ( ψεύτικων και αληθινών) ελάχιστοι είχαν προσέξει όσα δήλωνε στις 2 Μαρτίου ο διευθυντής του Διεθνούς οργανισμού ατομικής ενέργειας Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι:
" Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι άνευ προηγουμένου και συνεχίζω να ανησυχώ σοβαρά είναι η πρώτη φορά που μία στρατιωτική σύγκρουση συμβαίνει ανάμεσα στις εγκαταστάσεις ενός μεγάλου καθιερωμένου προγράμματος πυρηνικής ενέργειας. Έχω ζητήσει αυτοσυγκράτηση από όλα τα μέτρα οι ενέργειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του πυρηνικού και αλλού ραδιενεργού υλικού και την ασφαλή λειτουργία οποιονδήποτε πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία επειδή οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες επιδεινώνονται από τον ανθρώπινο πόνο και προκαλώντας περιβαλλοντική βλάβη"
Τα ξημερώματα στη Ζαπορίζια κατέστη σαφές πως ένα εσκεμμένο ή τυχαίο στρατιωτικό χτύπημα Θα μπορούσε να πλήξει έναν αντιδραστήρα. Είναι δε αδύνατον να διασφαλιστεί ότι υπό συνθήκες πολέμου, οι απαραίτητες υπηρεσίες, ο εξοπλισμός ή τα εξαρτήματα που χρειάζονται για να αποφευχθεί ατύχημα, θα μπορούν να παραδίδονται στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή απρόσκοπτα.
Συγκεκριμένα μάλιστα στη Ζαπορίζια από το 2020 μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει προβλήματα με τις γεννήτριες και έλλειψεις ανταλλακτικών. Οι δε εφεδρικές γεννήτριες των εγκαταστάσεων χρειάζονται μεγάλες ποσότητες diesel η μεταφορά του οποίου είναι πολύ δύσκολη υπό τις παρούσες συνθήκες. Ο πόλεμος λοιπόν εξελίσσεται πάνω και δίπλα σε κακοσυντηρημένα πυρηνικά εργοστάσια που κατασκευάστηκαν επί Σοβιετικής Ένωσης ως επί το πλείστον.
Για το καλό όλης της ανθρωπότητας αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν.