Ουκρανία: Aποκλεισμένη από τους Ρώσους η Μαριούπολη - Πολιορκείται το Κίεβο
Για δέκατη συνεχή ημέρα, η ουκρανική επικράτεια πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, σε έναν πόλεμο που ήδη μετρά εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες. Δύση και ΗΠΑ αυξάνουν συνεχώς τις πιέσεις τους στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος -μέχρι στιγμής- δείχνει ανυποχώρητος και ανεπηρέαστος από τις απανωτές κυρώσεις σε βάρος της χώρας του. Ωστόσο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, τον ενημέρωσε ότι θα υπάρξει τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Το Κίεβο λέει ότι η Ρωσία έχει χάσει τώρα περίπου 9.200 άνδρες στις μάχες, μαζί με εκατοντάδες τανκς, σχεδόν χίλια τεθωρακισμένα οχήματα και δεκάδες ελικόπτερα και τζετ.
Οι μάχες μαίνονταν καθώς οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να λέει ότι το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασμένο για πόλεμο και θα υπερασπιστεί «κάθε ίντσα» της επικράτειας των κρατών μελών - αν και αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό θα παραβίαζε τις αρχές των αμυντικών συμμαχιών.
Υπό αποκλεισμό η Μαριούπολη - Κατάπαυση του πυρός για να αποχωρήσουν οι άμαχοι
Κατάπαυση του πυρός στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων οι άμαχοι στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα.
Το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και τα σημεία εξόδου έχουν οριστεί σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.
Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, κατήγγειλε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, ζητώντας να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος.
«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram γύρω στα μεσάνυχτα.
«Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», συνέχισε.
Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Θα επέτρεπε να συνδεθούν οι δυνάμεις από την –προσαρτημένη στη Ρωσία– Κριμαία, που ήδη κυρίευσαν τα λιμάνια-κλειδιά Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, με τα στρατεύματα των αυτονομιστών και του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς.
Προχθές Πέμπτη, ο δήμαρχος της Μαριούπολης κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έθεσε την πόλη υπό πολιορκία καταστρέφοντας γέφυρες και τρένα για να εμποδίσει κατοίκους να φύγουν.
«Εδώ και πέντε ημέρες ο τόπος μας, η οικογένειά μας του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, υφίσταται ανελέητες επιθέσεις», ανέφερε, καλώντας ταυτόχρονα να συνεχιστεί η «αντίσταση».
Πάντα σύμφωνα με τον δήμαρχο, την πόλη συνεχίζουν να υπερασπίζουν μονάδες του ουκρανικού στρατού, της Εθνικής Φρουράς, της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Αζόφ, της συνοριοφρουράς και των πεζοναυτών.
Αναφορές για εγκλωβισμένους σε συντρίμμια πολυκατοικίας που βομβαρδίστηκε στο Κίεβο
Υπό πολιορκία βρίσκεται το Κίεβο νε τις αρχές να αναφέρουν ότι στα προάστια της πόλης έχουν εγκλωβιστεί σε συντρίμμια πολυκατοικίας τουλάχιστον 100 άνθρωποι, μετά από βομβαρδισμούς των Ρώσων.
https://twitter.com/SkyNews/status/1499716285264920581?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1499716285264920581%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1218692%2Fpolemos-stin-oukrania-oi-rosoi-perikuklonoun-to-kievo-kai-etoimazoun-pano-apo-15000-stratiotes-gia-ti-megali-epithesi%2F
Παράλληλα συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Χερσώνα με τις ρωσικές δυνάμεις παράλληλα να απειλούν και το γειτονικό Μικολάιβ.
Όπως μεταδίδει το CNN μετέδωσε ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Μικολάιβ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν βρίσκονται πια μέσα στην πόλη, παρότι υπήρξαν μάχες νωρίτερα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Ουκρανοί κατάφεραν να τους απωθήσουν και πλέον βρίσκονται έξω από την πόλη.
Πυρά Ζελένσκι κατά του ΝΑΤΟ - Μιλά για αυτοΰπνωση
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε με οργή χθες Παρασκευή στην απόφαση του NATO να μην προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία εν μέσω της εισβολής του στρατού της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας περιέρχονται, κατ’ αυτόν, σε «αυτοΰπνωση».
«Η ηγεσία της Συμμαχίας έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση των βομβαρδισμών των πόλεων και των χωριών της Ουκρανίας αρνούμενη να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», εξεμάνη σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.
«Θεωρούμε ότι οι χώρες του NATO δημιούργησαν μόνες τους το αφήγημα πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα προκαλούσε απευθείας επίθεση της Ρωσίας εναντίον τους», συνέχισε.
Πρόκειται κατά τον κ. Ζελένσκι «για μια διαδικασία αυτοΰπνωσης, για κάποιους που είναι αδύναμοι, που έχουν εσωτερική ανασφάλεια, ενώ διαθέτουν όπλα πολύ πιο ισχυρά από τα δικά μας».
Τα κράτη μέλη του NATO απέρριψαν το αίτημα του Κιέβου να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να εμπλακούν στον πόλεμο.
«Το ζήτημα συζητήθηκε και οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να αναπτύξουμε αεροσκάφη του NATO για να επιχειρήσουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο ή στρατεύματα του NATO στο έδαφος, διότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ευρώπη», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Τι σκεφτόσασταν σε αυτή τη συνάντηση; Όλοι όσοι θα πεθάνουν από εδώ και στο εξής θα πεθάνουν εξαιτίας σας, εξαιτίας της αδυναμίας σας, εξαιτίας της αποσύνδεσής σας», υποστήριξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας περί «αδύναμων» ηγετών του NATO που έχουν καταληφθεί από «σύγχυση».
Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, για την ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας του πολέμου
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει για μια ακόμη φορά κατεπειγόντως μεθαύριο Δευτέρα για να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η εισβολή των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας.
Μετά τη δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ, θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος του Μεξικού και της Γαλλίας, που καταρτίζουν σχέδιο απόφασης με περιεχόμενο ακόμη υπό διαμόρφωση.
Το γαλλομεξικανικό σχέδιο ψηφίσματος, πρωτοβουλία αρχικά της γαλλικής προεδρίας με την προοπτική πως θα διεξαγόταν ψηφοφορία την Τρίτη, που πάντως δεν έγινε, θα αξιώνει αναστολή των εχθροπραξιών, ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασία των αμάχων.
Δυτικά ΜΜΕ αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία
Πολλά είναι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μετά την υιοθέτηση νόμου στη χώρα που ποινικοποιεί τη μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον στρατό και την εισβολή στην Ουκρανία.
Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg News ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι αναστέλλει τις δραστηριότητες των δημοσιογράφων του στη Ρωσία. «Με μεγάλη θλίψη αποφασίσαμε να αναστείλουμε προσωρινά το έργο της συλλογής πληροφοριών στη Ρωσία», δήλωσε ο διευθυντής σύνταξης του Bloomberg Τζον Μικλτουέιτ σε άρθρο του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο.
Ο νέος νόμος, τον οποίο υπέγραψε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προβλέπει αυστηρές ποινές κάθειρξης έως και 15 ετών για τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» για τον στρατό, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το κείμενο αυτό προβλέπει επίσης ποινές κάθειρξης για όποιον ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, με τον νόμο να στοχεύει και τους απλούς πολίτες και όχι μόνο τους δημοσιογράφους ή άλλους επαγγελματίες της ενημέρωσης.
«Η αλλαγή στον ποινικό κώδικα, η οποία φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να μετατρέψει οποιονδήποτε ανεξάρτητο δημοσιογράφο σε εγκληματία (…) καθιστά αδύνατο να συνεχίσουμε να προσποιούμαστε ότι κάνουμε δημοσιογραφία στη χώρα», πρόσθεσε ο Μικλτουέιτ.
Την ίδια απόφαση έλαβε και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το οποίο ανέστειλε τη μετάδοση των προγραμμάτων του στη Ρωσία «προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση».
Λίγο νωρίτερα το βρετανικό BBC και η καναδική κρατική ραδιοτηλεόραση CBC/Radio Canada επίσης ανέστειλαν τις δραστηριότητες των δημοσιογράφων τους στη Ρωσία. Ο γενικός διευθυντής του BBC Τιμ Ντέιβι δήλωσε ότι ο νέος νόμος «φαίνεται να ποινικοποιεί την ανεξάρτητη δημοσιογραφία». Το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει το BBC ότι διαδραματίζει «έναν αποφασιστικό ρόλο στην υπονόμευση της σταθερότητας και της ασφάλειας της Ρωσίας».