Ουκρανία: Άκαρπη η συνομιλία Μπάιντεν με Πούτιν - Ρωσικά πυρά σε αμερικανικό υποβρύχιο
Για περισσότερη από μία ώρα συνομίλησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα καθώς τις τελευταίες ώρες πραγματοποιείται η ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης. Οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία βρίσκονται σε οριακό σημείο, με την CIA να προβλέπει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες ώρες και το Κρεμλίνο να κάνει λόγο για δυτική εκστρατεία «προπαγάνδας».
https://youtu.be/PBbit_9f3JE
«Η ασφαλής κλήση μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του Ρώσου προέδρου Πούτιν τελείωσε στις 12.06 τοπική ώρα στην Ουάσινγκτον (19.06 ώρα Ελλάδας)», δήλωσε αξιωματούχος μετά την πολυαναμενόμενη αυτή συνομιλία, ενώ ήδη ο Λευκός Οίκος έχει εκδώσει ανακοίνωση για τα όσα συζητήθηκαν.
Ανώτερο αξιωματούχος των ΗΠΑ σημείωσε ωστόσο ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αλλαγή στις σχέσεις των δύο πλευρών. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε καμία ουσιαστική μεταβολή στη δυναμική που εκτυλίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες στα ρωσοουκρανικά σύνορα. Υπογράμμισε μάλιστα ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο και πως το ενδεχόμενο εισβολής θα ήταν καταστροφικό. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ακόμα η Ρωσία δεν έχει κάνει σαφές αν ενδιαφέρεται να επιδιώξει έναν διπλωματικό στόχο ή να επιδιώξει τον στόχο της με τη χρήση βίας.
https://youtu.be/LV3s-s_fMRs
Μπαίντεν σε Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι και για... άλλα σενάρια
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι δύο πρόεδροι μίλησαν για την κλιμακούμενη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα των δύο χωρών και σημείωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος όταν είπε πως «εάν η Ρωσία προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί θα απαντήσουν αποφασιστικά και θα επιβάλλουν ισχυρό κόστος στη Ρωσία».
Επιπλέον, ο πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι μία εισβολή στην Ουκρανία θα επέφερε ακόμα μεγαλύτερο ανθρώπινο πόνο στην περιοχή και ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να παραμείνουν στην διπλωματική οδό, σε πλήρη συντονισμό με το ΝΑΤΟ αλλά τόνισε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι και για άλλα σενάρια». Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα λάβουν μέρος σε ενδεχόμενο πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας.
Μόσχα: Υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο για εισβολή
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο παραμένει ακόμα επιδεικτικά και ασυνήθιστα σιωπηλό μετά τη συνομιλία των δύο ισχυρών ανδρών.
Ωστόσο, έχουν δοθεί κάποιες πληροφορίες για τις δύο προηγούμενες συνομιλίες του προέδρου Πούτιν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν και με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαμήνυσε στους δύο ομολόγους του ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία, κάτι που δήλωσε και ο κύριος Μακρόν.
Για το Κρεμλίνο αυτή τη στιγμή το μόνο ενδεχόμενο για να υπάρξουν εξελίξεις είναι κάποια Ουκρανική επίθεση στις περιοχές με ρωσόφωνους πληθυσμούς στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας.
Ρωσικές προειδοποιητικές βολές σε αμερικανικό υποβρύχιο
Λίγο νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κάλεσε τον Αμερικανό στρατιωτικό ακόλουθο στη Μόσχα και του εξέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας για ένα επεισόδιο με αμερικανικό υποβρύχιο στον Ειρηνικό Ωκεανό (κοντά στις Κουρίλες νήσους) κατά τη διάρκεια ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων.
Το αμερικανικό υποβρύχιο τύπου Βιρτζίνια, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, εντοπίστηκε να έχει εισέλθει σε ρωσικά χωρικά ύδατα και αποχώρησε αφού χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του από ρωσική φρεγάτα «ειδικά μέσα», τα οποία μεταφράζονται σε προειδοποιητικά πυρά ή σε άσφαιρες βόμβες βυθού.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το υποβρύχιο αρνήθηκε αρχικά να απαντήσει στις επικοινωνίας και να εκτελέσει την εντολή που λάμβανε από το ρωσικό πλοίο και να απομακρυνθεί από τα ρωσικά χωρικά ύδατα. Μετά την χρήση «ειδικών μέσων» το υποβρύχιο αποχώρησε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, σύμφωνα με τον ρωσικό στόλο.
Αξιωματούχος γαλλικής προεδρίας: Ο Πούτιν δεν είπε τίποτα που υποδηλώνει ότι ετοιμάζει εισβολή
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είπε τίποτα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που να υποδείκνυε ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, ανακοίνωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας. «Δεν βλέπουμε καμία ένδειξη σε αυτά που λέει ο πρόεδρος Πούτιν ότι πρόκειται να προχωρήσει στην επίθεση», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν και Πούτιν που διήρκησε σχεδόν 90 λεπτά.
«Είμαστε ωστόσο εξαιρετικά προσεκτικοί και σε εγρήγορση ως προς τη ρωσική (στρατιωτική) στάση προκειμένου να αποφύγουμε το χειρότερο». Η Γαλλία θα συνιστούσε, εντούτοις, τώρα στους Γάλλους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος. Παράλληλα το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε στον Βλαντίμιρ Πούτιν την «αποφασιστικότητα (των Δυτικών) να αντιδράσουν» σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα συνεχίσει τις διπλωματικές του προσπάθειες για να αποτραπεί μια κλιμάκωση έχοντας τηλεφωνική συνομιλία απόψε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Γερμανό καγκελάριο 'Ολαφ Σολτς και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.
Οι ΗΠΑ αποσύρουν σχεδόν το σύνολο των τελευταίων τους στρατιωτών από την Ουκρανία
Οι ΗΠΑ διέταξαν την αποχώρηση των 160 Αμερικανών στρατιωτών που εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις, προκειμένου να «επανατοποθετηθούν σε άλλα σημεία στην Ευρώπη», ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έλαβε αυτήν την απόφαση, σχετικά με τους στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Φλόριντας, «για προληπτικούς λόγους, έχοντας υπόψη την ασφάλεια των (αμερικανικών) δυνάμεων», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.
«Αυτή η επανατοποθέτηση δεν συνιστά μια αλλαγή στην αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε τις ουκρανικές δυνάμεις, όμως θα προσφέρει μια κάποια ευελιξία για να καθησυχάσουμε τους συμμάχους μας και να αποτρέψουμε κάθε επίθεση», συμπλήρωσε ο Τζον Κίρμπι.
Από το 2015, έφεδροι της αμερικανικής Εθνοφρουράς εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό, στο πλευρό των στρατιωτών άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, ιδίως Καναδών και Γερμανών.