Ουγγαρία: Μπλόκο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Το παρασκήνιο και η Τουρκία
Ενόχληση στη Δύση προκαλεί η άρνηση της Ουγγαρίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, απόφαση στην οποία η χώρα έχει συστρατευθεί με την Τουρκία.
Παρότι οι Ούγγροι νομοθέτες υπέγραψαν την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ λίγο πριν από την Τουρκία, η χώρα συνεχίζει να τάσσεται με τις απόψεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναβάλλοντας την απόφαση για τη Σουηδία.
Το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας αρνείται να στηρίξει τη σουηδική υποψηφιότητα για μέλος της Συμμαχίας, επειδή, όπως ισχυρίζεται, η Στοκχόλμη επέκρινε τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της χώρας.
Η Σουηδία κάθεται σε έναν «θρόνο ηθικής ανωτερότητας που καταρρέει» έγραψε πρόσφατα εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.
Στο παρασκήνιο, αξιωματούχοι και ειδικοί υποστηρίζουν ότι πέρα από τους εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς, η κίνηση της Βουδαπέστης συνδέεται με τους δεσμούς της με την Άγκυρα και τη Μόσχα.
Η Δύση και ο Όρμπαν
Οι δυτικοί σύμμαχοι παίρνουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, πολύ λιγότερο στα σοβαρά από ό,τι τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι σύμμαχοι αγωνίζονται, ωστόσο, να κατανοήσουν τη συνεχώς μεταβαλλόμενη ρητορική της Ουγγαρίας.
Δεν υπάρχει «μηδενική κατανόηση» για τη θέση της Βουδαπέστης σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας
Σαν «ένα ενοχλητικό παράπλευρο σόου» περιέγραψε το πώς φαίνεται η στάση της Ουγγαρίας.
Η Ουγγαρία βλέπει την Τουρκία ως πρότυπο
Η θέση της Βουδαπέστης εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνει το ίδιο δημοσίευμα. Μολονότι πολλά μέλη του ΝΑΤΟ βλέπουν την Τουρκία ως ακραίο στοιχείο εντός της Συμμαχίας, η Ουγγαρία τη βλέπει ως φίλο και ως πρότυπο.
«Νομίζω ότι ο Όρμπαν πιστεύει βαθιά στην παρακμή της Δύσης» δήλωσε ο Πέτερ Κρέκο, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικού Κεφαλαίου με έδρα τη Βουδαπέστη. «Η σχέση με την Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντική» πρόσθεσε.
Όταν η Άγκυρα καθυστέρησε τη διαδικασία επικύρωσης του ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας (φαινομενικά λόγω ανησυχιών για την τρομοκρατία και τις εξαγωγές όπλων), η Ουγγαρία επίσης διέκοψε την επικύρωση, λέγοντας αρχικά στους συμμάχους ότι το Κοινοβούλιο είναι απλώς απασχολημένο με άλλα θέματα.
Τον Φεβρουάριο, ωστόσο, η Βουδαπέστη έκανε στροφή, επικρίνοντας τη ρητορική του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης για την ουγγρική Δημοκρατία και ζητώντας διάλογο με τους νομοθέτες των χωρών.
Πηγή: ieidiseis