Όταν ο Χρήστος (Σταϊκούρας) θα συναντήσει τον Κρίστιαν (Λίντνερ) στο πρώτο τους Eurogroup
Η Ελλάδα διατηρήθηκε στην αξιολόγηση ΒΒ ενώ αναβαθμίστηκαν οι προοπτικές (outlook) σε θετικές από σταθερές.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, κάνει θετικές εκτιμήσεις για τις τράπεζες και προβλέπει ρυθμό ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας 4,1% για το 2022 και το 2023 αλλά και ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 185,3% το τέλος του 2022.
Υπό αυτό το πρίσμα (των αξιολογήσεων από τους διεθνείς οίκους δλδ) ο στόχος της Ελληνικής οικονομίας είναι να αναβαθμιστεί έως το 2023 σε ΒΒ+. Τοτε η Ελλάδα μπορεί να πλησιάσει την επενδυτική βαθμίδα.
Όλα αυτά βέβαια μέσα σε ένα ενεργειακό ναρκοπέδιο (κυριολεκτικά λόγω της κούρσας της τιμής του φυσικού αερίου) μέχρι να φτάσει η Ελλάδα στο "λόφο" της επίτευξης υψηλής ανάπτυξης, της ολοκλήρωσης των δύο τελευταίων αξιολογήσεων ώστε να βγει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας της ΕΕ αλλά και της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος λίγο πάνω από 1% του ΑΕΠ έναντι 7% το 2021.
Μένει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει τις προσπάθειες αλλά και τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών Γερμανίας.
Ο Κρίστιαν Λίντνερ θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Χρήστο Σταϊκούρα στο Eurogroup της Δευτέρας 17/1.
Εκεί μαζί με τους ομολόγους τους θα συζητήσουν για την δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ευρωζώνης, τις αλλαγές στο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης που θα τεθεί σε ισχύ το 2023.
Όλα τα μάτια όμως, αλλά και οι τσέπες της Ευρώπης, θα είναι στραμμένα στον φιλελεύθερο εταίρο του Όλαφ Σολτς που κρατά πλέον το τιμόνι της γερμανικής οικονομίας.
Στις αρχές Δεκεμβρίου ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων είχε δώσει ένα πολύ φιλικό δείγμα γραφής στην Ελληνική Κυβέρνηση λέγοντας ότι η Γερμανία θα έπρεπε να παραδειγματιστεί από την εντυπωσιακή μεταρρυθμιστική πολιτικής της Ελλάδας.
Μίλησε τότε παράλληλα και για την ανάγκη ενός συνδυασμού σταθερότητας αλλά και Επενδύσεων ενόψει της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν βέβαια μεσολαβήσει αρκετές, έως και προεκλογικού χαρακτήρα, παροχές, εκπτώσεις και υποχωρήσεις από την ελληνική κυβέρνηση που πιθανότατα ο κ. Λίντνερ πληροφορηθεί.
Αυτό που θα ήθελε σίγουρα η χώρα μας είναι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Σύμφωνο Σταθερότητας τη Δευτέρα στο Eurogroup να αποσαφηνιστεί οριστικά και ο χρόνος εξόδου της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, την ώρα που πυκνώνουν οι φωνές για μία αντίστοιχη εποπτεία σε σχέση και με τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα.