Όταν «μετεωρολογική βόμβα» σάρωσε την Ελλάδα – Η ανάρτηση Κολυδά για την κακοκαιρία
Ο Θοδωρής Κολυδάς, όντας ο «νονός» του φαινομένου που στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε «μετεωρολογική βόμβα», θυμήθηκε την κακοκαιρία του 2004.
Οι έντονες και παρατεταμένες χιονοπτώσεις δεν είναι συνηθισμένο μετεωρολογικό φαινόμενο για χώρες, όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, όταν τα χιόνια «χτυπούν» τη χώρα μας έχουν σαρωτικά χαρακτηριστικά. Κάτι τέτοιο έχει συμβεί δυο φορές τα τελευταία χρόνια, το 2004 και το 2021. Μάλιστα, ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς είχε εντοπίσει και στις δυο περιπτώσεις τα σημάδια της επερχόμενης έντονης κακοκαιρίας, όντας ο «νονός» του φαινομένου που στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε «μετεωρολογική βόμβα».
Ο Θοδωρής Κολυδάς με ανάρτησή του στο facebook, 21 χρόνια μετά, θύμισε λεπτομέρειες από την πρόγνωση της «βόμβας» του 2004. «Με το σύστημα που επηρέασε τη χώρα μας είχαμε ταυτόχρονα και επιβεβαίωση του ορισμού “μετεωρολογικής βόμβας” για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη, σύμφωνα με την διεθνή ορολογία. Στην ΕΜΥ “βλέπαμε” 3-4 μέρες πριν ότι θα είχαμε έντονη κακοκαιρία και βγάλαμε έκτακτο δελτίο έγκαιρα. Από τα μέσα ενημέρωσης όμως το θέμα δεν είχε προβληθεί, ενώ η πολιτική προστασία βρισκόταν τότε στα σπάργανά της. Μία μέρα πριν και ενώ είχε βγει το έκτακτο δελτίο από τη ΕΜΥ, βλέποντας την τεράστια βάθυνση του συστήματος, επέλεξα συνειδητά να χρησιμοποιήσω την λέξη “Μετεωρολογική Βόμβα”».
Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά οι Μετεωρολογικές βόμβες είναι μεγάλος κίνδυνος, ειδικά για τη ναυτιλία. Όπως συμβαίνει και στους τροπικούς κυκλώνες, οι βόμβες αποδυναμώνονται μετά από την προσέγγιση σε ξηρά, αλλά σε μια πολύ μικρότερη έκταση, οι ριπές του ανέμου επιφανείας ξεπερνούν και τους 100 knots. Μάλιστα το 2004, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, η «μετεωρολογική βόμβα» που χτύπησε την Ελλάδα είχε χαρακτηριστικά τυφώνα Οι άνεμοι στα ανοιχτά της Λήμνου είχαν ταχύτητα 182 χλμ. την ώρα, ενώ άνεμοι με ταχύτητα 180 χλμ. την ώρα «σάρωσαν» Άνδρο και Νάξο και στη Χίο έφθασαν τα 160χλμ. Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά υπήρξαν κύματα που το ύψος τους έφτανε κατά το ΕΛΚΕΘΕ τα 12 μέτρα (ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν και τα 15 μέτρα).Οι μέγιστοι άνεμοι στα συνοπτικά τηλεγραφήματα των μετεωρολογικών σταθμών της ΕΜΥ έφτασαν τα 12 Beaufort.
Ο διευθυντής της ΕΜΥ πάντως δεν παρέλειψε να επικρίνει όσους άκριτα και καθ’υπερβολή και για επικοινωνιακούς λόγους χαρακτηρίζουν την παραμικρή κακοκαιρία ως «μετεωρολογική βόμβα».