Όσα δεν γνωρίζετε για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά: Συμβολισμοί, έθιμα και τι σημαίνει η Χρονιά του Φιδιού
Η πρωτοχρονιά στην Κίνα είναι μια κινητή ημερομηνία που εξαρτάται από την εμφάνιση της νέας σελήνης, μεταξύ 21ης Ιανουαρίου και 20ης Φεβρουαρίου.
Η Κινεζική Πρωτοχρονιά είναι ένα φεστιβάλ που γιορτάζει την αρχή ενός νέου έτους σύμφωνα με το παραδοσιακό κινεζικό ημερολόγιο. Στα κινέζικα, το φεστιβάλ αναφέρεται συνήθως ως Φεστιβάλ της Άνοιξης καθώς η εποχή της άνοιξης στο σεληνιακό ημερολόγιο ξεκινά παραδοσιακά με το lichun, σηματοδοτώντας το τέλος του χειμώνα και την αρχή της εποχής της άνοιξης.
Οι εορτασμοί λαμβάνουν χώρα παραδοσιακά από την Παραμονή της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, το βράδυ που προηγείται της πρώτης ημέρας του έτους, έως το Φεστιβάλ Φαναριών, που πραγματοποιείται τη 15η ημέρα του έτους.
Η κινεζική Πρωτοχρονιά συνδέεται με αρκετούς μύθους και έθιμα. Το φεστιβάλ ήταν παραδοσιακά μια εποχή για να τιμήσουν θεότητες καθώς και προγόνους. Στην Κίνα, τα περιφερειακά έθιμα και παραδόσεις σχετικά με τον εορτασμό του νέου έτους ποικίλλουν πολύ και το βράδυ που προηγείται της Πρωτοχρονιάς θεωρείται συχνά ως αφορμή για τις κινεζικές οικογένειες να συγκεντρωθούν για το ετήσιο δείπνο επανένωσης.
Είναι επίσης παράδοση για κάθε οικογένεια να καθαρίζει σχολαστικά το σπίτι της, προκειμένου να σαρώσει κάθε κακή περιουσία και να ανοίξει δρόμο για την εισερχόμενη καλή τύχη.
Το κινεζικό ημερολόγιο ορίζει τον σεληνιακό μήνα που περιέχει το χειμερινό ηλιοστάσιο ως τον ενδέκατο μήνα, που σημαίνει ότι η Κινεζική Πρωτοχρονιά πέφτει συνήθως στη δεύτερη νέα σελήνη μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο.
2023 (22 Ιαν) Κουνέλι
2024 (10 Φεβ) Δράκος
2025 (29 Ιαν) Φίδι
2026 (17 Φεβ) Αλογο
2027 (6 Φεβ Γίδα
2028 (26 Ιαν) Πίθηκος
2029 (13 Φεβ) Πετεινός
2030 (3 Φεβ) Σκύλος
2031 (23 Ιαν) Χοίρος
2032 (11 Φεβ) Αρουραίος
2033 (31 Ιαν) Βόδι
2034 (19 Φεβ) Τίγρης
Μυθολογία
Σύμφωνα με το μύθο, η κινεζική Πρωτοχρονιά ξεκίνησε με ένα μυθικό θηρίο που ονομάζεται Nian (ένα θηρίο που ζει κάτω από τη θάλασσα ή στα βουνά) κατά τη διάρκεια του ετήσιου Φεστιβάλ Άνοιξης.
Ο Νιάν έτρωγε χωρικούς, ειδικά παιδιά μέσα στη νύχτα. Μια χρονιά όλοι οι χωρικοί αποφάσισαν να κρυφτούν από το θηρίο. Ένας ηλικιωμένος εμφανίστηκε πριν κρυφτούν οι χωρικοί και είπε ότι θα μείνει τη νύχτα και θα εκδικηθεί τον Νιάν. Ο γέρος έβαλε κόκκινα χαρτιά και κροτίδες. Την επόμενη μέρα, οι χωρικοί επέστρεψαν στην πόλη τους και είδαν ότι τίποτα δεν είχε καταστραφεί.
Υπέθεσαν ότι ο γέρος ήταν μια θεότητα που ήρθε να τους σώσει. Οι χωρικοί τότε κατάλαβαν ότι ο Yanhuang είχε ανακαλύψει ότι ο Nian φοβόταν το κόκκινο χρώμα και τους δυνατούς θορύβους.
Στη συνέχεια, η παράδοση μεγάλωνε όταν πλησίαζε η Πρωτοχρονιά, και οι χωρικοί φορούσαν κόκκινα ρούχα, κρεμούσαν κόκκινα φανάρια και κόκκινα ειλητάρια στα παράθυρα και τις πόρτες και χρησιμοποιούσαν κροτίδες και τύμπανα για να τρομάξουν τους Nian.
Από τότε ο Νιάν δεν ήρθε ποτέ ξανά στο χωριό.
Η Χρονιά του Φιδιού
Το 2025 θα μπούμε στο Έτος του Φιδιού, το οποίο φημίζεται για τη μυστηριώδη και ενδοσκοπική του φύση.
Το Έτος του Ξύλινου Φιδιού θα ξεκινήσει στις 29 Ιανουαρίου 2025 (Κινέζικη Πρωτοχρονιά) και θα τελειώσει στις 16 Φεβρουαρίου 2026.
Το Φίδι είναι γνωστό για τη γοητευτική, διαισθητική και σοφή του φύση. Συνδυάζει μοναδικά την ευφυΐα με ένα πέπλο μυστηρίου.
Το 2025 το Φίδι συνδυάζεται με το στοιχείο του Ξύλου, δημιουργώντας το Ξύλινο Φίδι. Το Ξύλο συνδέεται με την ανάπτυξη, τη δημιουργικότητα, την προσαρμοστικότητα και τη συμπόνια. Ως αποτέλεσμα, το Ξύλινο Φίδι χαρακτηρίζεται από ευρηματικότητα, προσαρμοστικότητα και καινοτόμο σκέψη.