Όρθρος: Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εξαπλώνεται στη Βρετανία
Με γοργούς ρυθμούς εξαπλώνεται μία νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που τρομάζει τη Μεγάλη Βρετανία και πρόκειται για την CH.1.1 ή αλλιώς «Όρθρος» (Orthus), όπως ονομάστηκε, που αποτελεί υποπαραλλαγή της Όμικρον.
Στην αρχή του μήνα, ο Independent Sage ανέφερε ότι η CH.1.1 αντιπροσώπευε μόνο ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου, ήταν υπεύθυνη για λίγο περισσότερο από το 1% των μολύνσεων. Πλέον, όμως, ο «Όρθρος» αντιπροσωπεύει σχεδόν το 100% των γονιδιωματικών δοκιμών σε δήμους όπως το Woking, το Bradford, η Oxford, το Reading και το Seven Oaks.
Η CH1.1, έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα και αντιπροσωπεύει το 23,3% των περιπτώσεων, σύμφωνα με στοιχεία του Sanger Institute. Ο «Όρθρος» αποτελεί παρακλάδι της BA.2.75, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2022 στην Ινδία. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα στη Βρετανία, η BQ.1 και οι υποπαραλλαγές της είναι τα κυρίαρχα στελέχη.
Μια αξιολόγηση που διεξήχθη από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) μαζί με ακαδημαϊκούς εταίρους διαπίστωσε ότι η CH.1.1 και η XBB.1.5 είναι οι πιο πιθανές παραλλαγές που θα αντικαταστήσουν την BQ.1 ως την επόμενη κυρίαρχη παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό συμβαίνει εκτός εάν προκύψουν περαιτέρω νέες παραλλαγές, είπαν οι ειδικοί.
Ωστόσο ούτε ο «Όρθρος» ούτε η «Κράκεν» έχουν χαρακτηριστεί ως παραλλαγές ανησυχίας από το UKHSA.
Η παραλλαγή «Κράκεν», μια «παραφυάδα» της Όμικρον, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Αύγουστο και έκτοτε έχει βρεθεί σε 25 χώρες.
Ο μυθικός Όρθρος
Φυσικά, ενδιαφέρον έχει να δούμε από πού πήρε το όνομα της η υποπαραλλαγή. Στην ελληνική μυθολογία, με το όνομα Όρθρος ή Όρθος (σπανιότερα και Όρφος) είναι γνωστός ένας σκύλος με δύο κεφάλια, γέννημα του Τυφώνα και της Έχιδνας (Θεογονία 306 κ.ε.), ο οποίος βοηθούσε τον Ευρυτίωνα στη φύλαξη και τη βόσκηση των κοπαδιών του Γηρυόνη, του (επίσης τερατόμορφου) γίγαντα που ζούσε στη νήσο Ερύθεια, στη Δύση, στα πέρατα του Ωκεανού.
Είχε αδέλφια τον Κέρβερο και τη Λερναία Ύδρα και σύντροφο τη Χίμαιρα ενώ παιδιά του ήταν η Σφίγγα και ο Λέων της Νεμέας (σύμφωνα με τον Ησίοδο).
Με διαταγή του Ευρυσθέα, ο Ηρακλής ήρθε στην Ερύθεια για να πάρει τα βόδια του Γηρυόνη στον ομώνυμο άθλο του, τον δέκατο κατά σειρά. Ο Ηρακλής σκότωσε τότε τον Όρθρο, τον Ευρυτίωνα και τον Γηρυόνη.
Σε μία ιστορία, ο Όρθρος αιχμαλωτίσθηκε και εξημερώθηκε από τον Οιδίποδα.