Ωρολογιακές «βόμβες» τα πανηγύρια: «Αν δεν πάρουμε μέτρα θα έχουμε ίδιες τραγωδίες σαν των Σκοπίων»
Προειδοποίηση σοκ από το ΠΑΣΚΕΔΙ πως αν δεν θέλουμε να θρηνήσουμε θύματα όπως στη Βόρεια Μακεδονία, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και για τη διεξαγωγή πανηγυριών.

«Η πολύνεκρη τραγωδία στη Βόρεια Μακεδονία και η «ωρολογιακή βόμβα» των πανηγυριών στην Ελλάδα.» Έτσι περιγράφουν τα μέλη του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται στις διοργανώσεις των πατροπαράδοτων ελληνικών πανηγυριών, με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στο club της γείτονος χώρας και στοίχισε τη ζωή σε 59 νέους ανθρώπους. Ο Γενικός Γραμματέας, Ηλίας Καλιώρας, κάνει λόγο για έναν τραγικό «παραλληλισμό» σε μια ανείπωτη τραγωδία που θα μπορούσε ν’ αποφευχθεί αν τηρούνταν οι κανόνες. Μέτρα, που όπως διαμαρτύρεται χρόνια τώρα το Σωματείο τους, δεν λαμβάνονται και στα πανηγύρια…
«Ακριβώς. Τα πανηγύρια γίνονται σε ανοιχτούς χώρους ως επί τω πλείστων λόγω του καλοκαιριού, αλλά αυτό δεν παύει να εγκυμονεί κινδύνους τεράστιους, διότι εκεί δίπλα ακριβώς από τις φωτιές υπάρχουν πάντα φιάλες υγραερίου. Επίσης υπάρχει το ανεξέλεγκτο αλκοόλ. Δεν ξέρουμε πόσοι μες στους χιλιάδες θαμώνες πίνουν και δεν ξέρουμε ακριβώς πώς θα συμπεριφερθούν. Άλλοι βγάζουν όπλα, άλλοι πάνω σε ταράτσες πυροβολούν στον αέρα. Δεν μπορούμε να φανταστούμε σε κάποιο καβγά πού θα καταλήξει αυτός ο καβγάς.
Κι έπειτα ο φωτισμός, επικρατεί μόνο στον χώρο του πανηγυριού, εάν ξεφύγουμε στα δύο μέτρα είναι πλήρες σκοτάδι. Πού θα πάνε οι άνθρωποι αν τύχει κάτι; Δηλαδή αν πέσει μια σκηνή, αν πάρει φωτιά, ένα δέντρο από τα πυροτεχνήματα, αν γίνει μια έκρηξη από τις φιάλες, πού θα πάει αυτός ο κόσμος; Θα ποδοπατηθούν όλοι. Από που θα βγουν; Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν προλαμβάνουμε. Πάντα λειτουργούμε εκ των υστέρων.»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΚΕΔΙ:
«Αν κάποιοι θεωρούν ότι τέτοιες τραγωδίες δεν μπορούν να συμβούν στην Ελλάδα, πλανώνται πλάνην οικτράν. Κάθε καλοκαίρι, σε ολόκληρη τη χώρα, διενεργούνται πανηγύρια από πολιτιστικούς συλλόγους, σε προαύλιους χώρους σχολείων, με την παράνομη ανοχή των Δήμων. Πανηγύρια που:
- Δεν διαθέτουν άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
- Στήνονται σε χώρους που δεν πληρούν κανένα μέτρο ασφαλείας.
- Γίνονται χωρίς σχέδιο εκκένωσης, χωρίς πυρασφάλεια, χωρίς έλεγχο υποδομών.
- Παραχωρούνται από τους Δήμους χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες.
Οι Δήμαρχοι που συνυπογράφουν αυτές τις παρανομίες, μπορούν να αναλογιστούν σε τι περιπέτειες θα βρεθούν αν – και το απευχόμαστε – συμβεί μια παρόμοια τραγωδία; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν καταρρεύσει ένα σκηνικό, αν ξεσπάσει φωτιά, αν εκραγούν φιάλες υγραερίου, αν ποδοπατηθεί κόσμος;»
«Κάνουν τζίρο 2 δισ. ευρώ κάθε καλοκαίρι και δεν τηρούν ούτε τους νόμους, ούτε τα μέτρα ασφαλείας»
Μάλιστα το συγκεκριμένο Σωματείο έχει επανειλημμένα στείλει επιστολές διαμαρτυρίας, τονίζει ο κύριος Καλιώρας, ξεκινώντας από το γραφείο του Πρωθυπουργού και όλα τα συναρμόδια υπουργεία, μέχρι τους δήμους που δίνουν άδεια για τη διεξαγωγή πανηγυριών και τα εκάστοτε τοπικά αστυνομικά τμήματα. Επιστολές στις οποίες αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια τόσο οι κίνδυνοι που εντοπίζουν, όσο και οι τζίροι, σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΚΕΔΙ, που ξεπερνούν τα 2 δισ. κάθε καλοκαίρι. Χρήματα που αλλάζουν -λέει- χέρι με χέρι χωρίς αποδείξεις, «πληγώνοντας» ακόμα περισσότερο την ταλαιπωρημένη εστίαση…

«Εμείς από τον Αύγουστο του 2023 ενημερώσαμε για αυτούς τους κινδύνους όλα τα Υπουργεία ξεκινώντας από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Σήμερα φυσικά "πιαστήκαμε" απ’ το συγκεκριμένο θέμα έχοντας ως αφορμή το τραγικό συμβάν που έγινε στη γειτονική χώρα και κάηκαν 59 νέα παιδιά, αλλά αυτό δεν απέχει πολύ και απ' τη δική μας χώρα.
Εμείς ξεκινήσαμε ν’ ασχολούμαστε με αυτό το θέμα, γιατί οι εκδηλώσεις αυτές δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην εστίαση. Σκεφτείτε ότι στα πανηγύρια που διοργανώνονται το καλοκαίρι, ο τζίρος τους φτάνει τα 2 δισ. Κάθε καλοκαίρι δηλαδή, 2 δισ. ευρώ διακινούνται μέσα στους χώρους των πανηγυριών. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνον αυτό, διότι όταν γεμίζουν χώροι όπως είναι αυλές σχολείων που τις άδειες αυτές τις δίνουν οι ίδιοι οι δήμαρχοι σε πολιτιστικούς συλλόγους, καταλαβαίνετε πόσο τεράστιο πρόβλημα είναι σε μια αυλή σχολείου να μπαίνουν 1.500 άτομα μέσα σε μία νύχτα; Να ψήνουν και να υπάρχουν δίπλα στις φωτιές φιάλες υγραερίου, να μην υπάρχει καμία ασφάλεια, να μην τηρείται ούτε η υγιεινή, ούτε οποιαδήποτε άλλου είδους ασφάλεια. Να μην υπάρχει έλεγχος, να υπάρχει μαύρη διακίνηση χρημάτων, διότι δεν υπάρχουν POS. Να υπάρχει μαύρη εργασία. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί σε καταστήματα εστίασης όλη αυτή η διαδικασία; Εμείς διαμαρτυρηθήκαμε έντονα σε όλες τις αρχές αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση.»
«Το… Δεν ήξερα, δεν θα είναι δικαιολογία, γιατί ήξερες!»
Αυτό αναφέρει το ΠΑΣΚΕΔΙ, στην επίσημη ιστοσελίδα του, που προειδοποιεί διαρκώς για το θέμα αυτό με άρθρα του στα οποία καταγράφονται τα προβλήματα που έχουν λάβει χώρα κατά καιρούς. Από μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις, μέχρι ξυλοδαρμούς, μετά μουσικής…
«ΤΟ “ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ” ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΗΞΕΡΕΣ!!! Οι Δήμοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παραχωρούν σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους για δραστηριότητες που ενέχουν σοβαρούς κινδύνους. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι δεν είναι καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεν μπορούν να λειτουργούν σαν τέτοια, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά – το σημαντικότερο – θέτοντας ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Αν συνεχιστεί αυτή η παράνομη πρακτική, είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα. Και τότε κανείς δεν θα μπορεί να πει “Δεν ήξερα”.»

Το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης, ωστόσο, καταγράφει και προτάσεις – λύσεις μέσω συνεργασιών, μεταξύ των οποίων:
- Επαρκής και σωστός φωτισμός
- Πυρασφάλεια
- Συμμόρφωση με κανονισμούς και άδειες
- Έλεγχος στην πώληση αλκοόλ
- Εγκατάσταση καμερών ασφαλείας για την πρόληψη ατυχημάτων και επεισοδίων.
- Συνεργασία με τοπική αστυνομία
- Ενημέρωση του κοινού ( Οι παρευρισκόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο χώρος επιτηρείται κι ότι υπάρχουν μέτρα ασφαλείας. Η ενημέρωση αυτή λειτουργεί αποτρεπτικά για παραβατικές συμπεριφορές.)
- Σχεδιασμός αποτροπής μαζικής δηλητηρίασης από ανεξέλεγκτα τρόφιμα
- Εκπαίδευση προσωπικού υγειονομικού ενδιαφέροντος
- Καταγραφή προμηθευτών και προϊόντων
- Έξοδοι διαφυγής και προειδοποιήσεις (Ο σωστός φωτισμός και οι κάμερες πρέπει να καλύπτουν και τις διαδρομές διαφυγής, εξασφαλίζοντας γρήγορη εκκένωση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης)
- Διαχείριση κρίσεων με Παρουσία ιατρικού προσωπικού και Ασθενοφόρο σε ετοιμότητα
Σαρωτικοί έλεγχοι
Μετά την τραγωδία στο Κότσανι της Βόρειας Μακεδονίας και με αφορμή τα στοιχεία του 2024,η Πολιτική Προστασία ξεκινά «σαφάρι» με σαρωτικούς ελέγχουςσε νυχτερινά κέντρα, αποθήκες, βιομηχανίες, βιοτεχνίες και εγκαταστάσεις που υπάγονται στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, προκειμένου να διαπιστώσει αν τηρούνται τα μέτρα πυροπροστασίας.