Ορκωμοσία Τζο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ γυρίζουν σελίδα - Το πρόγραμμα και τα πρώτα διατάγματα [vids & pics]
Ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ σήμερα το απόγευμα στην Ουάσιγκτον σε μία διαφορετική τελετή. Τόσο τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, όσο και τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας που έχουν επιβληθεί στον απόηχο των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου, έχουν συνθέσει ένα πρωτόγνωρο σκηνικό για την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου.
https://www.youtube.com/watch?v=-t_XRdoJebU
Η σημερινή τελετή θα γίνει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες χωρίς πλήθος όπως συνηθίζεται σε κάθε ορκωμοσία, λόγω της πανδημίας, ωστόσο θα έχει ένα ξεχωριστό σόου με εκλεκτούς καλεσμένους. Ο Μπάιντεν στις 12 τοπική ώρα (7 ώρα Ελλάδος) θα γίνει σήμερα ο γηραιότερος πρόεδρος (78 ετών και 61 ημερών) στην ιστορία των ΗΠΑ (μόλις 5 χρόνια μεγαλύτερος από τον Ντόναλντ Τραμπ).
Εκτός ορκωμοσίας 12 μέλη της Εθνοφρουράς
Οι Αρχές έχουν επιστρατεύσει 25.000 άνδρες της Εθνοφρουράς, το National Mall έχει κλείσει για το κοινό, ενώ το Καπιτώλιο και άλλα κεντρικά κτίρια προστατεύονται με συρματόπλεγμα.
Έκπληξη προκαλεί η είδηση ότι δώδεκα μέλη της Εθνοφρουράς απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά που τους είχαν ανατεθεί ενόψει της ορκωμοσίας. Για δύο εξ αυτών, είχε γίνει γνωστό ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από έλεγχο του FBI για διασυνδέσεις μελών των υπηρεσιών ασφαλείας με εξτρεμιστικές ομάδες. Το αμερικανικό Πεντάγωνο υπογράμμισε ότι δεν ισχύει το ίδιο και για τους δώδεκα άνδρες.
https://www.youtube.com/watch?v=OmdDBYmliXY
Στην Ουάσιγκτον ο Μπάιντεν
Ο Μπάιντεν προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση Άντριους στα προάστια της Ουάσινγκτον στις 16:00, τοπική ώρα, (23:00 ώρα Ελλάδας). Λίγο αργότερα ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα αποσπάσματα της αποχαιρετιστήριας ομιλίας του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Αυτήν την εβδομάδα θα ορκιστεί μια νέα κυβέρνηση και προσευχόμαστε να καταφέρει να διατηρήσει την Αμερική σε ασφάλεια και ευημερία», ανέφερε ο Τραμπ που αρνιόταν για περισσότερο από δύο μήνες να αναγνωρίσει την ήττα του και ποτέ δεν συνεχάρη τον Δημοκρατικό εκλεγμένο πρόεδρο για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές.
Το πρόγραμμα της τελετής
Ο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ θα περάσουν τη νύχτα στο Μπλερ Χάουζ, την επίσημη κατοικία των ξένων προσκεκλημένων της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο, στην άκρη της Πλατείας Λαφαγιέτ.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος λίγο πριν αναχωρήσει από το Ντέλαγουερ για την Ουάσιγκτον, αφού προηγουμένως, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία αναφέρθηκε στον νεκρό γιο του, αλλά και στην αγάπη του για το προπύργιό του.
Νωρίς το πρωί, ο Μπάιντεν θα παρακολουθήσει τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή, του προστάτη των δημοσίων λειτουργών. Έχει προσκαλέσει στην τελετή όλα τα ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο: τους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ και τους Ρεπουμπλικάνους Κέβιν ΜακΚάρθι και Μιτς Μακόνελ. Η λειτουργία αυτή «είναι ένα σημαντικό μέρος του σεβασμού στην παράδοση», εξήγησε ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, στενός σύμμαχος του Μπάιντεν, ο οποίος είναι πιστός Καθολικός.
Η αυτοκινητοπομπή του εκλεγμένου προέδρου θα κατευθυνθεί κατόπιν στο Καπιτώλιο, όπου στις 11 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσει η τελετή της ορκωμοσίας, στην τεράστια εξέδρα που έχει στηθεί απέναντι από το Νάσιοναλ Μολ. Η σταρ της ποπ Λέιντι Γκάγκα θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο και η Τζένιφερ Λόπεζ θα τραγουδήσει προς τιμή του νέου προέδρου.
Μία ώρα αργότερα ο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ορκιστούν από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου μία ώρα αργότερα, στις 12.00 (19.00 ώρα Ελλάδας) και κατόπιν ο νέος πρόεδρος θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του στην οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το όραμά του «για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανοικοδόμηση, την ένωση και την επούλωση του έθνους».
Το απόγευμα ο Μπάιντεν θα μεταβεί και στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον, για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη. Θα τον συνοδεύουν οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, μαζί με τις συζύγους τους. Στη συνέχεια θα επιστρέψει με την αυτοκινητοπομπή του στην Ουάσινγκτον. Θα μπει όμως στον Λευκό Οίκο πεζός, με στρατιωτική συνοδεία. Εκεί αναμένεται ότι θα υπογράψει αργότερα τα πρώτα προεδρικά διατάγματα της θητείας του.
Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις θα απευθυνθούν στο έθνος σε ειδική τηλεοπτική εκπομπή με παρουσιαστή τον ηθοποιό Τομ Χανκς, η οποία θα ξεκινήσει στις 20.30 το βράδυ και θα μεταδοθεί από όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα. Στο σόου, που τιτλοφορείται «Γιορτάζουμε την Αμερική», θα εμφανιστούν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι Τζον Μπον Τζόβι, Φου Φάιτερς, Τζον Λέτζεντ, Ντέμι Λοβάτο, Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και άλλοι.
Τα πρώτα διατάγματα
Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει δεκάδες προεδρικά διατάγματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη στήριξη της οικονομίας, την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, την ανθρωπιστική διαχείριση του μεταναστευτικού και τη μείωση των φυλετικών ανισοτήτων, ανατρέποντας τις πλέον αμφισβητούμενες πολιτικές του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. Η πρώτη δέσμη των διαταγμάτων θα υπογραφεί αμέσως μετά την αυριανή ορκωμοσία του στο Καπιτώλιο και θα ακολουθήσουν άλλες δύο, το επόμενο διήμερο.
Σύμφωνα με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρον Κλάιν, στα διατάγματα που θα υπογράψει ο Μπάιντεν περιλαμβάνονται μέτρα περισσότερο συμβολικού χαρακτήρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ομοσπονδιακά κτίρια και στις μετακινήσεις μεταξύ πολιτειών, αλλά και ουσιώδεις πρωτοβουλίες, όπως το «πάγωμα» των εξώσεων από κατοικίες και της αποπληρωμής φοιτητικών δανείων, ώστε να ευεργετηθούν τα νοικοκυριά που πλήττονται σκληρά από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως την Τετάρτη, ο 46ος πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και την ακύρωση του μεγάλου πετρελαϊκού αγωγού XL, που έχει δεχθεί καταιγιστικά πυρά από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Παράλληλα, προτίθεται να καταργήσει τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για πολίτες μουσουλμανικών χωρών και να ανοίξει τον δρόμο για την απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας σε περίπου 11 εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες.